11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialConsultanţă pentru faliment

Consultanţă pentru faliment

Ajuns în pragul falimentului, furnizorul de apă din Valea Jiului cheltuie fonduri publice pe contractele de consultanţă juridică.

Cu un picior în faliment din cauza datoriilor acumulate la bugetul de stat, furnizorul de apă potabilă din Valea Jiului, SC ApaServ Valea Jiului SA, nu mai ştie pe ce să arunce banii. Ultima găselniţă: un contract de consultanţă cu o firmă de avocatură specializată în litigii comerciale. Conducerea ApaServ Valea Jiului SA a primit acceptul Consiliului de Administraţie să organizeze o selecţie de oferte pentru a încheia un contract de reprezentare cu o firmă de avocatură specializată în litigii comerciale. În acelaşi timp, furnizorul de apă din valea Jiului are un serviciu juridic bine reprezentat, format din trei jurişti, un economist şi un operator. Chiar şi aşa, directorul SC ApaServ, Cristian Ionică, susţine că pe rolul instanţelor de judecată sunt prea multe dosare, aşa că juriştii lor au nevoie de „întăriri”. „Avem peste 8.000 de procese cu persoane fizice şi 400 cu persoane juridice. De asemenea, preconizăm că mai vin în acest an încă 4.000 de dosare de la serviciul comercial la serviciul juridic şi mai sunt peste 3.000 de dosare la executorii judecătoreşti. Suma pe care o avem de recuperat pe aceste dosare este de nouă milioane de lei de la persoane fizice şi peste opt milioane de lei de la persoane juridice”, a declarat directorul ApaServ Valea Jiului, Cristian Ionică. Chiar şi aşa, însă, avocaţii nu vor veni decât parţial în sprijinul juriştilor. De fapt, aproape defuncta ApaServ aruncă în joc o sumă importantă de bani – unele surse vorbesc despre 10.000 de lei lunar – pe consultanţă sau asistenţă la reprezentarea juridică, sau cam aşa ceva că până şi directorul s-a pierdut în explicaţii „Toată munca va fi efectuată de serviciul nostru juridic. Contractul va fi doar de consultanţă sau asistenţă. Nu vrem ca această casă de avocatură să facă munca noastră, ci să ne îndrume, aşa încât aceste dosare să fie monitorizate pe rolul instanţelor de judecată.(…) “, a mai spus Ionică. 

 

Lanţul slăbiciunilor

O problemă semnalată de fostele conduceri ale firmei era imposibilitatea recuperării datoriilor, chiar dacă în instanţă aveau câştig de cauză. De fapt, prea puţini sunt cei care au bani sau bunuri şi refuză să-şi achite facturile restante, aşa că la executarea silită societatea nu avea ce recupera. Pe de altă parte, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Hunedoara a cerut declararea in solvenţei la ApaServ Valea Jiului şi numirea unui administrator special. La sfârşitul anului trecut ApaServ înregistra obligaţii restante la bugetul de stat de 15.056.068 de lei noi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă