21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialConsolidare inselatoare

Consolidare inselatoare

Inca suntem pe o piata BEAR; una foarte puternic descendenta, dar si foarte volatila, generata in primul rand de propagarea in lant a mai multor evenimente negative, greu controlabile, la nivelul economiilor lumii, pana mai ieri puternice, cu efecte directe asupra tuturor sectoarelor de activitate si in al doilea rand din cauza erodarii masive a increderii investitorilor, in general, dar mai ales in plasamentele de capital cu riscuri.

Din ce in ce mai multi analisti incearca sa predictioneze viitoarea evolutie a actiunilor de la BVB spunand ca preturile acestora vor intra intr-o perioada relativa de consolidare, denumita de specialistii bursieri drept evolutie in RANGE.  Simplu spus, range-ul este o miscare a pretului de o parte si alta a liniei de trend, pe un termen scurt sau lung, cu o evolutie intr-un canal delimitat de valori minime si maxime, care pot fi considerate niveluri de rezistenta si de suport ale perioadei respective.
O miscare in range apare la sfarsitul unui trend crescator sau coborator, fie inainte ca trendul sa-si schimbe directia in sens opus, fie ca rezultat al unei indecizii sau al miscarii pietei de ambele parti (crestere/scadere), cand volatilitatea este mai scazuta, iar pretul se misca intr-un canal orizontal.

De obicei, aceasta evolutie conduce la multe oportunitati, prin spargerea uneia dintre limitele canalului (breakout) si formarea unui nou trend, fie de crestere, fie de scadere, care depinde de directia "iesirii in decor" a pretului, dupa spargerea canalului.
In cazul conjuncturii nefavorabile actuale, mai ales dupa realizarea ultimului rally corectiv, prilej cu care piata a crescut cu peste 25- 60%, este cu atat mai greu sa identificam un trend, asa ca un investitor mai grabit are toate "sansele" sa poata intra la tranzactionare pe un maxim (top) al unei perioade de range. In aceasta situatie pierderile sunt "garantate" si se vor produce sigur. Totodata, se mai poate gresi daca vei urmari tot timpul minimele si maximele, neglijand miscarea generala a pietei, dar si factorii care o influenteaza.

Pentru exemplificare, am ales graficul saptamanal al indicelui BET, pentru o perioada de 3 ani, unde am identificat 3 perioade de consolidare mai deosebite:
A – cea de la inceput, cu durata de 14 luni (din dec. 2005 – ian. 2007, cu o variatie min./max. de 33%), are in final o tatonare mai prelungita a limitei superioare cu realizarea unui breackout mai lent si intrarea intr-un range superior. Se caracterizeaza prin volatilitati moderate, mai mari de partea cresterii (±7%/–4%), indicand un potential mai mare pentru acumulare si semnaland din timp continuarea trendului UP;
B – este mai lenta ca evolutie, variatia este de 10%, iar perioada mai scurta, de 7 luni (ian-iunie 2007).
Este un canal normal al unei piete bullish, putin "obosita", care seamana mai mult cu un nontrading, dar care surprinde spre sfarsit printr-un breackout veritabil de tip bullish strong anuntand, in avanpremiera parca, o ultima zvacnire inainte de o posibila inversare de directie mai accentuata. Deoarece volatilitatea este mai mare de partea vanzatorilor, putem spune ca aici s-au marcat si profituri partiale reprezentative;
C – este o evolutie in oglinda a range-ului anterior B, pentru prima perioada de 4 luni, in care volatilitatea s-a accentuat de ambele parti (UP/DOWN), semnaland astfel ceva evenimente deosebite: mai mult ca sigur o noua directie, care nu putea fi decat una de scadere, asa cum se observa din spargerea pentru a doua oara a limitei inferioare a canalului, pe o volatilitate semnificativa saptamanala a perioadei analizate (–9,98%) si care nu a mai fost depasita decat ulterior, in luna octombrie 2008.

Luna octombrie intra in istoria indicelui ca fiind cea mai volatila de pana acum, cu doua saptamani scazatoare de exceptie (–27,04% si –19,14%), in timp ce rally-urile corective intercalate s-au rezumat cel mult la ±9,29%  si ±10,63%. Faptul ca indicatorul de directie MACD indica in continuare scaderi ne arata ca putem astepta o incercare de testare a unui al doilea minim local, din apropierea zonei de 2.500, care se poate produce curand. Volatilitatea la inceput de range fiind foarte mare (dispersia –B/±B este foarte ridicata, 2.808 puncte), ne putem astepta la o perioada mai mare de consolidare in limitele trasate, iar inceputul acesteia ar putea veni rapid. Totodata, o crestere mare a volumului poate marca un breakout.
CONCLUZIA: tranzactionarea in range presupune si semnale reversal sau de breakout false, iar cine va incerca o asemenea cursa down/up cu min.max., fara experienta si fara sa stie AT, isi va asuma riscuri mai mari decat pe un trend deja format, fie bearish, fie bullish. Sfatul este MARE ATENTIE la fluctuatii fortate si multa disciplina. Se stie ca tinta unui breakout up/down fata de range este marimea acestuia.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în 2 săptămâni şi adoptată prin HG până la final de iunie

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în două săptămâni, urmând să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern până la finalul lunii...

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...
Ultima oră
Pe aceeași temă