11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialConfortul termic al casei tale. Cum il faci sa fie cat mai...

Confortul termic al casei tale. Cum il faci sa fie cat mai mare si cat mai ieftin?

Casa este acel loc care nu poate fi definit altcumva decat prin confort. Confortul trebuie sa fie prezent peste tot, incepand cu confort fizic, oferit de piesele de mobilier, continuand cu confortul vizual, asigurat de coloristica si de amenajari si terminand cu confortul termic, care putem spune ca este cel mai important.

Asigurarea confortului termic poate sa fie destul de dificila, mai ales in Romania, unde temperaturile variaza foarte mult. Vara trebuie sa obtinem cat mai multa racoare, in timp ce iarna trebuie sa obtinem caldura. Acest lucru este usor de obtinut, insa este necesar un buget consistent. Pentru o casa confortabila, fara investitii mari, trebuie urmate o serie de sfaturi.

Izolarea casei trebuie sa fie perfecta

Cele mai mari cheltuieli legate de confortul termic sunt facute de catre cei care nu au casa bine izolata. O investitie in izolatie poate sa fie destul de mare, insa efectele se vad rapid si sunt de lunga durata. De cele mai multe ori, izolatia termica bine facuta poate sa creasca temperatura cu 3-4 grade Celsius, pe timp de iarna si poate sa o scada cu 2-3 grade Celsius pe timp de vara, raportandu-ne la valoarea medie a temperaturii din locuintele unei anumite zone.
O izolare perfecta trebuie sa fie facuta de profesionisti.

Jaluzelele si perdelele pot face o treaba foarte buna

Disconfortul termic este dat, de foarte multe ori, de frigul sau de caldura excesiva venite de pe geam. Niste jaluzele de calitate sau chiar niste perdele, pot ajuta la izolarea corecta a unei incaperi si la obtinerea unei temperaturi foarte bune.

Dispozitivele moderne de incalzire sau de racire nu trebuie sa lipseasca

Accentuam ideea de dispozitive moderne, deoarece acestea sunt construite in asa fel incat sa fie cat mai economice. Pe timp de vara, un aparat de aer conditionat cu inverter isi poate face treaba cat se poate de bine, fara un consum mare de energie.

Pe timp de iarna exista mai multe dispozitive care se pot dovedi utile, unele foarte bine cunoscute, altele mai putin cunoscute:

Un radiator electric. Este o solutie rapida, insa poate sa fie destul de costisitoare, in conditiile in care consumul de energie este destul de mare.
Un semineu electric. Chiar daca genereaza un consum la fel de mare ca si radiatorul, are avantajul unui castig de imagine in incaperea in care este folosit. Semineele electrice sunt din ce in ce mai accesibile din punct de vedere al pretului, nefiind periculoase. Este, intr-adevar, o metoda inedita, insa un semineu electric poate fi extrem de eficient.
Aparatul de aer conditionat. Aparatele moderne de aer conditionat pot fi si deosebit de eficiente in incalzire. Atata vreme cat sunt alese cu atentie, rezultatele pot fi remarcabile.

Umiditatea din incapere

Umiditatea nu creste sau scade temperatura, insa poate sa contribuie la modul in care aceasta este resimtita de corp. Un umidificator sau dezumificator poate sa se dovedeasca si el extrem de util.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă