13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialConcedierea – răsplata pentru demascarea abuzurilor față de copii

Concedierea – răsplata pentru demascarea abuzurilor față de copii

Ministerul Muncii va efectua o anchetă la Direcţia de Protecţie a Copilului Galaţi după ce o directoare a unui centru de plasament, care a demascat abuzurile făcute împotriva unor copii, a fost concediată.

Conducerea Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi a dispus desfacerea contractului de muncă al Mioarei Gheorghiu, directoare la Centrul de Plasament nr. 3 din Galaţi, pentru copii cu deficienţe neuromotorii, după ce directoarea semnalase abuzurile la care sunt supuşi copiii de către angajatele centrului. Directoarea avea unele bănuieli şi pentru a se convinge a instalat un sistem de înregistrare audio care i-a oferit dovezile că minorii cu dizabilităţi erau ameninţaţi şi bătuţi de către cele care trebuiau să îi îngrijească. După ce a avut aceste dovezi, Mioara Gheorghiu a semnalat abuzurile conducerii DGASPC, însă a avut surpriza să afle că ea este cea dată afară din sistem: „Am constatat, după ce am ascultat înregistrările, că în centru aveau loc abuzuri fizice, însemnând  bătăi cu palma sau cu obiecte precum lingura sau băţul, dar şi abuzuri emoţionale de genul unor apelative indecente, adresate copiilor, intimidări cu violenţă fizică, ameninţări cu moartea. Am dus înregistrările la sediul direcţiei, dar şefii nici nu au vrut să audă de ele. Mai mult, au decis susspendarea mea din funcţie, pe motiv că am instalat ilegal sistemul de înregistrare audio, deşi acesta a scos la iveală abuzurile care aveau loc acolo”, a declarat Mioara Gheorghiu. Directoarea DGASPC, Manon Cristoloveanu, a confirmat că fosta directoare a fost suspendată, iar după discutarea cazului în comisia de disciplină s-a hotărât desfacerea contractului de muncă.

Acuze, în loc de scuze

Prinsă pe picior greşit, conducerea DGASPC a încercat să găsească explicaţii credibile, dar directorul adjunct, Ciprian Groza, a eşuat acuzând-o de „metode securiste” tocmai pe cea care a dezvăluit abuzurile asupra minorilor. „A fost o metodă securistă folosită de doamna director. Am folosit aceste înregistrări pentru a începe o anchetă în cadrul comisiei de disciplină. Pentru a putea fi montat acest sistem de înregistrare, era nevoie de autorizaţii de la o anumită autoritate. Doamna nu avea autorizaţie şi, ca atare, nu putea monta acest sistem”, a declarat Ciprian Groza. Evident, conducerea DGASPC a fost numită politic. Directoarea Manon Cristoloveanu este membră PSD, ca şi adjunctul său, Ciprian Groza, care, deşi este medic, nu profesează în sănătate, primind funcţia de adjunct la DGASPC ca pe o recompensă, pentru că după ce în mandatul 2008-2012 a fost consilier judeţean PSD, în 2012 nu a mai fost pus pe listă.

Anchetă a Ministerului Muncii la DGASPC Galaţi

În cazul de la Centrul de Plasament nr. 3 este derulată o anchetă a IPJ Galaţi. Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a confirmat că şi ministerul va face o anchetă la DGASPC Galaţi, pentru că nu este firesc să fie concediată cea care a dezvăluit abuzurile asupra copiilor asistaţi. „Eu cred că doamna a procedat foarte bine atât timp cât vocea ei şi sesizările ei nu au fost luate în seamă sau nu au fost auzite de către direcţia de protecţie a copilului.  Nu este normal ca cel care face o reclamaţie şi vede că sunt suferinţe la nivelul copiilor tot el să fie sancţionat. Acest lucru mie mi se pare total invers”, a declarat Rovana Plumb în cadrul unei emisiuni TV. Ministrul Muncii a mai spus că ia în calcul instalarea de camere de supraveghere în centrele de plasament şi în căminele de bătrâni, pentru a preveni astfel de abuzuri. Ieri, la Centrul de Plasament nr. 3 a descins o echipă a Inspecţiei Sociale. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă