13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialComunismul incepe sa fie condamnat in instanta

Comunismul incepe sa fie condamnat in instanta

» Un fost detinut politic cere statului roman 3,5 milioane de dolari daune morale si scuze publice pentru nedreptatile la care a fost supus.

» Tribunalul Bucuresti a calculat despagubirile pentru cei 8 ani de prigoana comunista la 75.000 euro.

» Ramas fara cetatenie, dupa 28 de ani, Viorel Chirila acuza statul roman ca nu a reparat acest abuz.

 

Un american de origine romana a dat statul in judecata si cere 3,5 milioane dolari daune morale si scuze publice pentru suferintele si umilintele la care a fost supus de regimul comunist in perioada 1973-1981. Tribunalul Bucuresti a admis actiunea si a obligat statul la plata a 75.000 euro. Lupta in justitie a fostului detinut politic Viorel Chirila a inceput in urma cu un an, cand a solicitat Judecatoriei Sectorului 5 recuperarea unor prejudicii materiale in valoare de 12.967 dolari si scuze publice din partea statului roman pentru suferintele indurate in inchisorile comuniste. Judecatorii i-au respins cererile, sustinand ca trebuia sa faca acest demers in primii trei ani de la Revolutie, actiunea fiind tardiva.

"Hotararea judecatorilor, bazata pe o lege din 1958 care prescrie dreptul meu de actiune apartine unui regim criminal. Acest regim a fost schimbat, dar legea din ’58 inca se aplica… Momentul in care am depus actiunea a fost ales dupa discursul presedintelui Romaniei, in care domnia sa a condamnat regimul comunist, calificandu-l drept criminal. Consider ca, eventualul termen de prescriptie ce mi s-ar aplica, ar trebui sa inceapa sa curga de la momentul discursului din Parlament, si nu din 1990", crede Chirila.
Tribunalul Bucuresti a mentinut hotararea judecatoriei, asa ca fostul detinut politic a dat statul roman in judecata, cerand "cate un dolar pentru fiecare membru al Partidului Comunist".

Cel mai tanar detinut de la Zarca
In vara anului 1973, inginerul Viorel Chirila a raspandit manifeste anticomuniste in Arad. A fost arestat in toamna urmatorului an si condamnat de Tribunalul Militar Timisoara la 5 ani inchisoare pentru comiterea infractiunii de propaganda impotriva oranduirii socialiste. Incarcerat initial la Penitenciarul Arad, dupa pronuntarea sentintei definitive a fost inchis la Aiud – temuta sectie Zarca.

In scurt timp a ramas fara apartament, locuinta sa fiind repartizata altei persoane. "La Zarca din Aiud am fost izolat de restul detinutilor in prima luna. Desteptarea era la ora 5 dimineata si pana la 9 seara trebuia sa stau in picioare. Daca ma asezam pe pat, eram pedepsit cu trei zile de carcera. Ulterior, am observat ca din cei 189 de detinuti de la Zarca eram cel mai tanar. Aveam 24 de ani. Mi-am vazut mama dupa un an, la vorbitor, fiind nevoit sa aleg intre parinti si sotie, deoarece aveam dreptul sa vorbesc cu o singura persoana", isi aminteste Chirila calvarul prin care a trecut. Dupa un an si noua luni a fost gratiat prin decret prezidential.

Asalt la ambasada
In urma mai multor cereri de a parasi tara, care au fost respinse de fiecare data, Chirila a fortat intrarea in Ambasada Statelor Unite ale Americii pe data de 14 noiembrie 1980, solicitand azil politic. Dupa ore de interviuri si negocieri, a obtinut sprijinul ambasadei si peste un an a primit aprobarile necesare pentru a parasi tara impreuna cu familia. Sotiei sale i-a fost imputata suma de 200.000 lei, fiind amenintata cu inchisoarea in caz ca nu o achita. A fost nevoie ca mama sotiei sa garanteze cu casa in care locuia plata asa-zisei datorii. Sotii Chirila au reusit sa plece in Statele Unite, dupa ce au fost fortati sa plateasca 2.000 lei pentru a renunta la cetatenie.

"Cel mai grav abuz la care am fost supusi a fost comis in momentul eliberarii pasapoartelor cand, atat mie, cat si familiei mele, ne-a fost luata cetatenia romana. Un drept divin cu care te nasti a fost luat de catre autoritatile statului fara nici un respect fata de normele internationale. Nici pana in prezent statul roman nu a corectat aceste abuzuri", mai spune Chirila. Fostul condamnat politic arata ca este obligatia statului sa-i restituie cetatenia si ca el nu va depune niciodata cerere si nu va astepta doi ani o decizie a unei institutii, atat timp cat aceasta problema "a fost rezolvata de Dumnezeu atunci cand toti membrii familiei mele s-au nascut si crescut in Romania".
In 1985, Chirila a avut intentia de a-si trimite cei doi copii in vizita la bunici. Vizele de intrare in Romania le-au fost refuzate fara explicatii.

Anularea condamnarilor politice, o adevarata aventura
Dupa 25 de ani, fostul contestatar al regimului comunist a solicitat recunoasterea calitatii de luptator in rezistenta anticomunista si eliberarea dosarului sau de Securitate de la Colegiul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Dupa numeroase cereri si nenumarate reveniri a obtinut atestatul si cateva fragmente din dosarul de la Securitate. "Din opisul dosarului rezulta ca acesta cuprindea mai bine de 100 de file, dar mi-au fost puse la dispozitie fragmente din acesta, in jur de 30 de file, lipsind notele de informare, declaratiile si actele intreprinse de Securitate", ne-a mai declarat Chirila.

Zeci de mii de verificari grafologice
Dezvaluim in continuare modul cum a actionat Securitatea pentru descoperirea celui care a impartit afise "impotriva oranduirii socialiste". Cu termene fixe si ofiteri de militie responsabili pentru fiecare operatiune, Securitatea a comparat scrisul de pe manifestele anticomuniste cu mii de alte documente pentru identificarea autorului. Au fost verificati toti studentii exmatriculati din facultatile din Arad, persoanele nemultumite care au refuzat anumite posturi, s-au controlat toate atelierele unde se inscriptionau coroane funerare, au fost analizati grafologic toti membrii familiilor iehoviste din oras si au fost identificate persoanele care au facut parte "din gruparile cu caracter hippy, dupa care, prin triere, de la cei suspecti se vor obtine probe de scris". O munca de Sisif s-a depus la directia pasapoarte: "Verificarile la pasapoarte, avand in vedere ca este un volum foarte mare (circa 40.000) se vor lua masuri hotarate ca pana la data de 30.10.1974, sa fie terminate", se arata in raportul Securitatii.

"Obiectivul vorbea uneori in plus"
In urma unei note informative a unui coleg de serviciu, autorul "fituicilor dusmanoase" a fost descoperit, deoarece i se parea informatorului ca Viorel Chirila "vorbea uneori in plus si se putea observa ca este concentrat in alta parte fata de ceea ce se discuta". Un capitan de Securitate noteaza in continuare intr-o nota-raport: "Persoana de incredere P.P. a fost prelucrata in sensul de a urmari comportarea obiectivului pe viitor, discutiile abordate, in special pe teme politice". Pe final, securistul incheie: "Azi, 23 oct. 1974, am transmis sarcini in legatura cu Chirila informatorului Ardelean".
Viorel Chirila nu s-a impacat nici astazi cu ideea ca in urma cu un sfert de veac i s-a luat totul si arata in cererea de chemare in judecata: "Am calculat aceasta suma apreciind ca statul roman datoreaza cate un dolar american pentru fiecare membru al Partidului Comunist Roman, pe care i-a protejat si ii protejeaza in continuare prin aceasta atitudine".

Cele mai citite

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Rețea pakistaneză de trafic de migranți, destructurată în România

O investigație transfrontalieră condusă de Poliția Română (Poliția Română), sprijinită de Europol și la care au participat poliția austriacă (Landeskriminalamt Salzburg) și Forțele carabinierilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă