11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCompetitie in patru pentru Cartierul Tineretului din Cluj-Napoca

Competitie in patru pentru Cartierul Tineretului din Cluj-Napoca

Competitia pentru constructia viitorului Cartier al Tineretului din municipiul Cluj-Napoca, care va fi amenajat in zona Bulevardul Muncii – Pasunea Someseni, a intrat in linie dreapta dupa ce comisia de analiza si selectie a ofertelor a deschis in urma cu doua zile plicurile cu documentatia depusa de cele patru societati interesate in derularea investitiei.
Cele patru companii ai caror reprezentanti asteapta, in urmatoarele zile, un raspuns din partea comisiei de analiza si selectie a ofertelor, a comisiei de urbanism, respective din partea Consiliului Local Cluj-Napoca sunt: “Impact” SA, “Polus Real Estate” SRL, “American House” si “Rom Air Consulting”. Noul cartier de locuinte va fi construit la initiativa municipalitatii, care a lansat oferta unei asocieri in cadrul unei societati comerciale cu un investitor capabil sa duca la capat o asemenea investitie. Consiliul Local va participa la noua societate comerciala cu o cota parte de 51%, contributia efectiva a administratiei locale fiind, de fapt, terenul de 203 hectare.

Oferta generoasa din partea “Impact” SA

Oferta firmei “Impact” SA prevede cedarea spre Primarie a unui numar de 100 de locuinte gratuite prin selectia de oferte si 900 de locuinte din profitul ce urmeaza a fi realizat de societatea in care CL va avea 51% din actiuni, iar investitorul ales va detine 49%. Compania “Impact” intentioneaza sa construiasca un numar de 1.045 locuinte individuale pentru vanzare, 1.890 de locuinte colective destinate, de asemenea, vanzarii, respectiv 1.000 de locuinte colective sociale care vor reveni municipalitatii. Dintre acestea din urma, 710 sunt apartamente cu o camera, iar 290 sunt apartamente cu doua camere. In plus, se intentioneaza amenajarea a 80.500 metri patrati de birouri si 72.500 metri patrati de spatii comerciale. Spatiile destinate uzului public vor cuprinde doua gradinite, o scoala, un sediu de politie, un dispensar medical (minipoliclinica), o sala de spectacole polivalenta, un parc de joaca pentru copii, sala de sport cu bazin de inot, o biserica ortodoxa si una catolica. Mai mult, va fi amenajata o suprafata de 36.000 metri patrati de teren in scopul constructiei de drumuri, parcari, statii de autobuz, piste biciclete, trotuare etc. Va fi dezvoltata si o zona verde reprezentata de gradini de cartier in suprafata totala de 26.000 mp. Parcul cartierului va avea o suprafata de 63.000 metri patrati si va adaposti atat spatii pentru biciclisti, cat si spatii tehnice.

Miza pe fonduri europene nesigure

Societatea “Rom Air Consulting” s-a angajat, prin oferta inaintata municipalitatii, sa ajute Primaria sa obtina fonduri europene si apoi sa gaseasca un partener care sa realizeze efectiv acel cartier. Compania americana “American House” a venit cu trei variante de proiect, dar nu a oferit nici o locuinta gratis pentru Primarie in urma selectiei de oferte, Primaria trebuind sa aleaga una din urmatoarele variante: 145 de locuinte, respectiv 220 si 308 locuinte pentru municipalitate din profitul realizat de viitoarea societate comerciala. Numarul de locuinte difera in functie de gradul de ocupare a terenului pe care il va dori Consiliul Local in acea zona. De asemenea, cele 308 locuinte sunt promise numai daca “American House” va obtine fonduri europene. La randul ei, societatea “Polus Real Estate” a oferit 384 de locuinte gratuite. Reprezentantii “Polus” au promis 180 de locuinte, dintr-un profit estimat de 9 milioane de euro, la o rata minima a profitului calculata la 6%. Trei din cele patru firme au venit cu cifre cat de cat clare in privinta investitiilor: “Impact” SA, care prevazut o investitie de peste 500 de milioane de euro, “Polus” – aproximativ 229 de milioane de euro si “American House”, care a promis o investitie de 126 de milioane. Comisia care va decide, in final, cine are cea mai buna oferta este alcatuita din viceprimarul Adrian Popa – presedinte, Boros Janos – vicepresedinte si consilierii locali Ovidiu Turdean, Adrian Gurzau, Petru Pantea, Laszlo Attila, Remus Lapusan, Mircea Petric, Liviu Ioan Chiorean, Sorin Apostu – director tehnic al Primariei, Stefania Ferencz – director al Directiei Fondului Imobiliar de Stat, Aurora Tarmure – sef Serviciu Juridic al Primariei si Dacia Crisan – director Directia Domeniului Public si Privat. Decizia finala o va lua, insa, Consiliul Local, care poate fi de acord sau nu cu selectia realizata la nivelul comisiei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă