36.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialComisia Europeană lansează o acțiune împotriva traficului cu obiecte de artă. Demersul...

Comisia Europeană lansează o acțiune împotriva traficului cu obiecte de artă. Demersul vizează tăierea uneia dintre sursele de finanțare ale ISIS

Comisia Europeană a lansat o acțiune împotriva traficului cu obiecte de artă, demers care vizează tăierea uneia dintre sursele de finanțare ale grupurilor teroriste cum este Statul Islamic, informează AFP, potrivit Agerpres.

Executivul european intenționează în primul rând să înăsprească regulile privind declarațiile vamale cerute importatorilor — muzee, galerii de artă, case de licitații, colecționari privați. Cele 28 de state membre urmează să stabilească, fiecare pentru propriul teritoriu, sancțiuni adecvate în cazul importatorilor care nu se conformează acestor reguli.

În cazul bunurilor culturale cu risc crescut, cum sunt obiectele arheologice, cărțile și manuscrisele vechi, executivul european propune crearea unui sistem de licențe de import, obținerea unei astfel de licențe de pe lângă autoritățile europene competente urmând să fie necesară în vederea oricărui transfer în Uniunea Europeană.

Aceste propuneri ale CE, care trebuie aprobate de cele 28 de state membre și de Parlamentul European, vin după mai multe apeluri privind combaterea traficului cu obiecte de artă, cel mai recent fiind lansat cu prilejul summitului G20 de la Hamburg de la finele săptămânii trecute.

ONU a avertizat că în ultimii ani Statul Islamic a pus în practică o "epurare culturală" căreia i-au căzut victimă o parte din vestigiile Mesopotamiei antice, care au fost revândute apoi pe piața neagră, aceasta fiind una din sursele de finanțare ale grupării radicale, alături de traficul de petrol și luările de ostatici.

Un studiu citat de Comisia Europeană estimează că suma totală anuală provenită din acest trafic este între 3 și 6 miliarde de dolari anual, încasări ce se apropie de cele obținute din traficul de arme sau cel de narcotice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă