11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialComisia Europeană a propus măsuri de eficientizare a Europol

Comisia Europeană a propus măsuri de eficientizare a Europol

Comisia Europeană a propus măsuri de eficientizare a activităţii Europol de colectare şi transmitere către statele membre UE a informaţiilor privind cazurile de investigare a criminalităţii transfrontaliere, informează Mediafax.

Astfel, propunerile Comisiei “consolidează şi clarifică obligaţia statelor membre de a furniza date către Europol”. Este prevăzută, de asemenea, acordarea unui sprijin financiar specific pentru efectuarea de investigaţii. Europol va prezenta un raport anual cu privire la cantitatea şi calitatea datelor furnizate de statele membre, informează un comunicat de presă transmis joi de instituţia de la Bruxelles.

Totodată, pentru a permite agenţiei Europol să coreleze mai bine datele aflate deja în posesia sa şi să le analizeze ulterior, va fi remaniată structura de prelucrare a datelor. 

Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor va fi responsabilă cu supravegherea protecţiei datelor externe ale Europol, iar drepturile persoanelor vizate de prelucrarea datelor de către Europol vor fi consolidate.

În acelaşi timp, propunerile Comisiei sporesc nivelul de răspundere al Europol faţă de Parlamentul European şi parlamentele naţionale şi vizează încorporarea Colegiului European de Poliţie (CEPOL), însărcinat cu acţiunile comune de instruire şi schimbul de ofiţeri între statele membre.

“UE are nevoie de o agenţie eficientă şi rentabilă pentru a ajuta statele membre să combată cazurile grave de criminalitate transfrontalieră şi terorism, garantând astfel siguranţa şi securitatea cetăţenilor şi protejând economia licită”, a declarat Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne.

Potrivit CE, activităţile reţelelor de criminalitate organizată sunt mai complexe, mai diverse şi mai răspândite la nivel internaţional decât niciodată. Infracţiunile grave, cum ar fi traficul de persoane, drogurile, armele de foc, corupţia, fraudele legate de cardurile de plată, criminalitatea informatică şi infracţiunile de terorism cauzează prejudicii importante victimelor, produc pagube economice pe scară largă şi subminează sentimentul de securitate al cetăţenilor.

În acest context, buna cooperare transfrontalieră, utilizarea şi analizarea eficientă a informaţiilor şi acordarea unui sprijin funcţional corespunzător pentru investigaţii sunt extrem de importante pentru ca statele membre să poată răspunde în mod adecvat acestor ameninţări.

Propunerile CE de modificare a regulamentului de funcţionare a Europol trebuie aprobate şi de Consiliu şi Parlamentul European.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă