11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialComisarul Almunia, ingrijorat de posibila relaxare fiscala din Romania

Comisarul Almunia, ingrijorat de posibila relaxare fiscala din Romania

Comisarul pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, este ingrijorat ca Romania are in vedere o relaxare a politicilor fiscale intr-un moment de crestere economica favorabila. Comisia Europeana recomanda controlul majorarii cheltuielilor publice in locul acestei relaxari a politicilor fiscale.
Comisia Europeana examineaza, astazi, programele de convergenta la zona euro transmise de Romania, Bulgaria si Letonia. "Sunt ingrijorat de faptul ca tarile al caror program este examinat au in vedere o relaxare a politicilor fiscale intr-un moment de crestere economica favorabila. Acest lucru nu este in concordanta cu obiectivul constand in gestionarea unor politici fiscale prudente si asigurarea unei convergente durabile, inclusiv prin reducerea dezechilibrelor externe si controlul inflatiei. Politicile fiscale axate pe stabilitate sunt cheia unei dezvoltari economice durabile. Prin urmare, Bulgaria este incurajata sa mentina o pozitie bugetara solida, iar Romania sa aiba o strategie de consolidare bugetara mai ambitioasa. Letonia beneficiaza pe termen lung de viabilitatea finantelor publice, dar ar trebui sa evite cu prudenta politicile prociclice pentru a putea face fata dezechilibrelor sale economice in crestere", a declarat comisarul pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia.
Romania a prezentat CE primul sau program de convergenta, pentru perioada 2006-2009, la 25 ianuarie 2007.
Programul se bazeaza pe un scenariu macroeconomic plauzibil si are drept obiectiv un deficit in termeni structurali (in termeni ai ajustarii ciclice si excluzand masurile derogatorii) de 0,9% din PIB. Cu toate acestea, se preconizeaza ca acest asa-zis obiectiv pe termen mediu (OTM) va fi atins de-abia in 2011, adica ulterior perioadei de programare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă