1.3 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSpecialExerciţiu VITAL pentru NATO în România. Poligonul de la Cincu - configurat...

Exerciţiu VITAL pentru NATO în România. Poligonul de la Cincu – configurat ca un TEATRU DE RĂZBOI

Pentru prima dată în istoria NATO, un comandament militar al Alianţei se va instala în România.

Comandamentul aliat de la Napoli va fi mutat la Cincu (judeţul Braşov) pentru a coordona exerciţiul Trident Joust 15, care începe astăzi pe teritoriile României şi Bulgariei.

Trident Joust 15 face parte din seria de exerciţii Allied Shield, care va scoate la instrucţie 14.000 de militari, fiind astfel  cea mai amplă operaţiune de antrenament organizată de NATO de la începutul anului 2015.

Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli este responsabil, în anul 2015, de Forţa de Răspuns a NATO (NATO Response Force – NRF). Pe parcursul exerciţiului Trident Joust (17 – 28 iunie), comanda şi controlul asupra NRF vor fi şi ele transferate în mod temporar, în locaţia de la Cincu.

Trident Joust, “exerciţiu vital” pentru NATO

Mutarea la Cincu a Comandamentului de la Napoli şi a comenzii NRF, simulând o situaţie dintr-un teatru de război, reprezintă  un “exerciţiu vital” pentru testarea capacităţilor NATO, a precizat comandantul adjunct al Comandamentului Aliat de la Napoli, generalul locotenent Michael Day (Canada).

El va conduce, de la Cincu, exerciţiul Trident Joust 15.

Pentru a decide ultimele detalii ale exerciţiului, generalul Day a avut, marţi, la Bucureşti, o întâlnire cu principalii responsabili din Ministerul român al Apărării.

Boeing C-17 Globemaster pe aeroportul din Sibiu

Principalii ofiţeri ai Comandamentului Aliat de la Napoli, care vor lucra timp de două săptămâni la Cincu, vor sosi sâmbătă în România, la bordul unui avion Boeing C-17 Globemaster. Avionul va ateriza pe Aeroportul internaţional din Sibiu.

Boeing C-17 Globemaster este cea mai mare aeronavă militară care a ajuns vreodată la Sibiu.

În aceeaşi perioadă, 17 – 28 iunie, Grupul de Sprijin Logistic Întrunit (JLSG) al NATO, cu sediul la Napoli, îşi mută comandamentul în Bulgaria pentru a exersa capacitatea de sprijin a exerciţiului Trident Joust 15. 

Grupul de Sprijin Logistic, aflat la prima dislocare într-o ţară din estul Alianţei, va funcţiona ca un “comandament de sprijin logistic la nivel de teatru de operaţii”, informează Ministerul român al Apărării.

Citeşte şi:  Cea mai rapidă unitate a NATO se pregăteşte pentru război

Trident Joust 15 “este proiectat să testeze capacitatea Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli de a conduce o operaţie de apărare colectivă a Alianţei”, a precizat amiralul american Mark Ferguson, comandantul Comandamentului de la Napoli.

“Această dislocare va testa capacitatea operaţională a oamenilor mei prin schimbarea comenzii şi controlului între comandamentul de la Napoli şi elementele înaintate care au fost dislocate la Cincu”, a explicat comandantul american.

În fiecare an, Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli alternează comanda operaţională a Forţei de Răspuns a NATO cu Comandamentul Aliat Întrunit de la Brunssum (Olanda).

Trident Joust 15 face parte din operaţia denumită Allied Shield, programată în Europa în luna iunie 2015. Exerciţiile NATO din această serie au caracter defensiv şi fac parte din setul de măsuri de asigurare ale Alianţei Nord-Atlantice. Activităţile se vor concentra pe creşterea interoperabilităţii, a capacităţii operaţionale şi a celei de reacţie în rândul statelor aliate şi partenere.

Citeşte şi:  Casa Albă: Planul de desfăşurare a trupelor SUA în estul Europei este abia la început

Seria Allied Shield include exerciţiul Noble Jump – prima dislocare pentru antrenament a unităţilor cu nivel de reacţie ridicat din cadrul Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF). Seria Allied Shield mai include exerciţiul naval BALTOPS, din Marea Baltică, precum şi exerciţiul terestru Saber Strike, pe teritoriul statelor baltice.

“Aceste exerciţii demonstrează că NATO se transformă şi se adaptează pentru a răspunde noilor provocări de securitate cu care se confruntă Alianţa, aşa cum au fost ele identificate la Summit-ul din Ţara Galilor”, a spus amiralul Ferguson.

România şi Bulgaria oferă sprijin şi resurse suplimentare exerciţiului, în calitate de naţiuni gazdă. În paralel cu acţiunile din cadrul Trident Joust, Armata României va desfăşura şi un exerciţiu naţional cu trageri reale, denumit Viforul 15, pentru a contribui la îmbunătăţirea pregătirii tuturor participanţilor.

1000 de militari NATO se vor deplasa în România pentru Trident Joust, iar alţi 200 de militari români se vor antrena simultan cu aceştia, la exerciţiul Viforul 15.

Citeşte şi: Comandamentul NATO de la Napoli şi elemente de comandă ale Forţei de Reacţie Rapidă vor fi dislocate în România

 

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Confruntări cu poliția la un marş al israelienilor de extremă dreaptă din Ierusalim

Confruntări cu poliţia au avut loc la începutul unui marş al israelienilor de extremă dreaptă joi seară la Ierusalim, potrivit martorilor, informează agenţia DPA,...

RL a avut dreptate în legătură cu majorările salariale din Educație. Deca, încurcată în procente și legislație

Așa cum a anunțat cotidianul național “România liberă”, angajați din sistemul de învățământ nu pot spera la o majorare salarială, în medie, mai mare...

Cele mai frumoase povești de Crăciun

Crăciunul este una dintre  cele mai frumoase sărbători ale umanității. Puțini scriitori au reușit, însă, să creeze povești și mai emoționante despre lume și...
Ultima oră
Pe aceeași temă