13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecial#Colectiv. VIDEO: Mii de oameni, în stradă la Cluj

#Colectiv. VIDEO: Mii de oameni, în stradă la Cluj

În Cluj, circa 3.000 de oameni au cerut în stradă, în spirit de solidaritate cu mișcarea de la București. Oamenii au blocat traficul înspre Primărie și cer dizolvarea Parlamentului, potrivit Mediafax

Celor 800 de persoane care s-au adunat, inițial, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, li s-au alăturat, pe parcursul marșului, mai mulți oameni, astfel că în prezent numărul acestora depășește 3.000.

Citește și: Protestele cuprind toată țara: Oamenii au ieșit în stradă și scandează împotriva Patriarhului Daniel

Timp de o jumătate de oră, protestatarii s-au oprit în fața Prefecturii, unde au scandat ”Parlamentul dizolvat, lupta nu s-a terminat”, ”Ieși afară, javră ordinară”, lozinci împotriva prefectului Clujului, Gheorghe Ioan Vușcan, dar și ”Colectiv, Colectiv”, ”Noi de-aicea nu plecăm, strada e a noastră” și ”Să vă fie frică, poporul se ridică”.

Ulterior, participanții la miting au pornit în marș spre Primărie, aflată la circa doi kilometri distanță, blocând complet traficul rutier pe Bulevardul ”21 Decembrie 1989”.

Oamenii s-au adunat în Piața Unirii, în jurul orei 18.00, având steaguri tricolore, dar și bannere inscripționate cu mesaje precum: ”Securiști, sunteți triști?”, ”Corupția, pericol public”, ”Corupția ucide”, ”Jos Parlamentul”, ”Suntem mai puțini cu 32”.

De asemenea, ei au scandat ”Ghinion, ghinion, Clujul s-a trezit din somn”, ”Singura soluție, încă-o Revoluție”, ”Parlament penal, marș la tribunal”, ”Toate partidele, aceeași mizerie”, ”Clasa politică e sub orice critică” sau ”Parlamentul judecat pentru sângele vărsat”.

Din piață, au pornit în marș pe Bulevardul Eroilor până în Piața Avram Iancu, aflată în apropierea Prefecturii, după care s-au oprit în fața Catedralei Mitropolitane, iar o parte dintre ei s-au întors cu spatele la catedrală. Acolo, oamenii au scandat ”Vrem spitale, nu catedrale”, ”Jos hoția din biserici”, ”Rușine să vă fie” și au depus pe scările catedralei un banner cu mesajul ”33 de vieți, ca să vedem cât sunteți de incompenți”.

Din Piața Avram Iancu, participanții s-au îndreptat spre Prefectură, unde au continuat scandările: ”Cine nu sare, nu vrea schimbare”, ”Demisia”.

În Bucureşti şi mai multe oraşe din ţară au loc mitinguri similare, aceste acţiuni având loc după ce, marţi seară, peste 25.000 de oameni au mărşăluit prin Capitală cerând demisiile premierului Victor Ponta, ministrului de Interne, Gabriel Oprea, şi primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Urmare a acestor ample proteste, premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că îşi depune mandatul şi că speră că demisia Guvernului său satisface cerinţele oamenilor care au fost în stradă. Ulterior, şi-a anunţat demisia din funcţia de primar al sectorului 4 al Capitalei şi Cristian Popescu Piedone.

În incendiul din Clubul Colectiv, 32 de oameni au murit, iar alţi aproximativ 200 au fost răniţi.

 

 

Cele mai citite

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Unicat în România! Grădini plutitoare pe lac, aranjamente gigant, zeci de mii de ghivece la West Side Flower Fest, cel mai mare festival de...

Dăm startul verii la cea de-a doua ediție a West Side Flower Fest! Va avea loc din 31 mai până în 2 iunie, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă