13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialColaborare între Intel şi Facebook. Companiile pregătesc viitoarele centre de date cu...

Colaborare între Intel şi Facebook. Companiile pregătesc viitoarele centre de date cu tehnologie de tip rack

Intel Corporation a anunţat colaborarea cu Facebook pentru a redefini viitoarea generaţie a tehnologiei de tip rack folosită pentru cele mai puternice centre de date din lume, potrivit unui comunicat remis romanialibera.ro.

Cele două companii au prezentat un prototip, construit de Quanta Computer, care include cea mai nouă arhitectură fotonică de tip rack a Intel, pentru a arăta eficientizarea costurilor, îmbunătăţirea designului şi a fiabilităţii unei potenţiale segmentări a rack-ului.

“Intel şi Facebook colaborează la dezvoltarea unei noi arhitecturi segmentate, care va permite upgradarea independentă a computingului, subsistemelor de calcul, de reţea şi de stocare, care vor redefini designul marilor centre de date în următorii zece ani”, a declarat Justin Rattner, Chief Technology Officer al Intel în cadrul discursului său de la Open Compute Summit din Santa Clara, California. 

“Arhitectura de tip rack segmentată include noua arhitectură fotonică dezvoltată de Intel, bazată pe Tehnologia Intel® Silicon Photonics, cu o lăţime de bandă de 100Gbps, care permite designuri cu mai puţine cabluri şi o eficienţă sporită comparativ cu sistemele actuale cu interconectări bazate pe cupru”, a completat Rattner.

Oficialul Intel a explicat faptul că noua arhitectură se bazează pe cercetările din ultimii zece ani de a dezvolta dispozitive fotonice bazate pe siliciu, precum lasere, modulatoare şi detectoare pentru dispozitive eficiente din punct de vedere al energiei şi vitezei.

Fotonica siliciului este o nouă abordare pentru folosirea luminii (fotonii) pentru a muta volume semnificative de date la viteze foarte mari, totul cu un consum redus de energie, printr-o fibră optică subţire, în locul folosirii semnalelor electrice prin cablurile de cupru.

Intel a demonstrat în ultimii doi ani că cercetările din domeniul tehnologiei fotonică bazată pe un cip de siliciu a fost productivă, prezentând acum prototipuri.

Fotonica siliciului este mai eficientă din punct de vedere al costurilor în comparaţie cu materialele optice exotice şi oferă un avantaj faţă de tehnologiile optice mai vechi, pentru a oferi viteze mai mari, fiabilitate şi scalabilitate crescute. Business-urile cu centre de date foarte mari ar putea să elimine erorile şi să îşi asigure fiabilitatea în timp ce reduc costurile operaţionale de spaţiu şi energie.

Fotonica siliciului şi eficienţa segmentării

Business-urile cu centre de date mari pot reduce semnificativ cheltuielile prin segmentarea resurselor de calcul şi stocare dintr-un server rack. Segmentarea presupune separarea resurselor care se găsesc în prezent în rack, inclusiv stocare, reţelistică, distribuţie de putere în module. În mod tradiţional, un server într-un rack are propriul său grup de resurse. La segmentare, resursele pot fi grupate şi distribuite în interiorul rack-ului, îmbunătăţind fiabilitatea şi flexibilitatea, cu costuri mai mici.

“Suntem încântaţi de flexibilitatea adusă de aceste noi tehnologii şi de felul în care fotonica siliciului va ajuta la interconectarea acestor resurse, fără a mai avea grija spaţiului în care sunt aşezate. Dezvoltarea acestor tehnologii va duce la o inovaţie fără precedent, permiţând apoi întregii industrii să evite erorile care există acum”, a declarat Frank Frankovsky, Preşedinte al Open Compute Foundation şi Vicepreşedinte în cadrul Facebook.

Prin segmentarea componentelor foarte importante, fiecare resursă a computerului poate fi upgradată independent, fără a mai fi cuplată cu altele. Acest lucru permite o durată de viaţă îndelungată pentru componenta respectivă, permiţându-le managerilor IT să înlocuiască doar componentele cu probleme, fără a schimba întregul sistem. Această flexibilitate duce la reducerea costurilor, dar şi la o rezistenţă mai mare a sistemelor. Există de asemenea posibilitatea eficientizării din punct de vedere termic, prin plasarea de componente optime în rack.

Prototipul mecanic este o demonstraţie a arhitecturii fotonice de tip rack a Intel pentru interconectarea diverselor resurse, arătând cum resursele de calcul, de stocare şi reţea pot fi separate în interiorul rack-ului. Intel va contribui la dezvoltarea unui receptor fotonic la Open Compute Project (OCP) şi va lucra cu Facebook* şi Corning* pentru a standardiza designul. Prototipul mecanic include un switch Intel Ethernet şi suportă procesorul Intel® Xeon® şi viitoarea generaţie a procesorului de tip SoC Intel® AtomTM pe 22nm, cu nume de cod “Avoton”, care va fi disponibil în acest an.

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă