31.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialCodul roşu a marcat o premieră

Codul roşu a marcat o premieră

Premieră nedorită în România: şase judeţe din sud-estul României au fost ieri sub avertizarea de cod roşu de viscol, emisă de Administraţia Naţională de Meteo­rologie. Este vorba de Brăila, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea.

Acest lucru înseamnă intensificări ale vântului de peste 85 km/oră, ninsoare abundentă, zăpadă viscolită şi troienită, vizibilitate zero. Alte 24 de judeţe au fost sub cod portocaliu sau galben. Pentru judeţele în care s-a emis avertizare de cod roşu, Guvernul a emis stare de alertă, care permite extinderea măsurilor ce pot fi adoptate în regim rapid de către autorităţi. Tot ieri, CNADNR a hotărât la ora 14.30 să închidă toate drumurile naţionale din judeţele Călăraşi, Brăila, Constanţa şi Tulcea.

7.000 de brăileni, izolaţi

În Brăila erau afectate de viscol şi ninsoare 23 de localităţi, dintre care 14 comune, cu 6.900 de locuitori, erau izolate între nămeţi. În toate localităţile izolate, localnicii solicitau să le fie adusă pâine. „Necesitatea este pâinea, în primul rând. Avem utilaje care încearcă să străbată la ei, dar este foarte greu să ajungem. O problemă mai avem în comuna Roşiori, care la acest moment nu are alimentare cu apă. Am trimis acolo utilaje şi oameni, ca să remedieze defecţiunea tehnică”, a declarat subprefectul Cătălin Grosu.

Urgenţa zero

O problemă importantă a autorităţilor brăilene era salvarea celor rămaşi între zăpezile de pe câmp, după ce autoturismele cu care se deplasau au fost blocate în troiene. La ora 14.00, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila a hotărât închiderea tuturor drumurilor din judeţ, naţionale şi judeţene. „Patrulăm pe aceste drumuri, în aşa fel încât să recuperăm autoturismele care au fost prinse în trafic între localităţi. Sunt însoţite şi aduse în zone sigure”, a declarat subprefectul de Brăila, care a mai adăugat că se intervenea pentru salvarea unor persoane plecate pe câmp, prin zăpadă, dar şi pentru aducerea la spital a unor pacienţi cu probleme: „Avem cinci autoturisme care au rămas blocate între Tufeşti şi Gropeni. Persoanele din aceste maşini au plecat pe jos către Tufeşti. De la Ianca, am trimis o şenilată a ISU, ca să-i recuperăm de pe câmp. Mai avem şase urgenţe medicale, în şase localităţi: Ţicleanu, Ulmu, Custura, Râmnicelu, Victoria şi Bărăganu. Toate ambulanţele care se îndreaptă spre aceste localităţi au la înaintare utilaje de deszăpezire, dar se înaintează foarte greu”, a declarat subprefectul Cătălin Grosu.

Au suflat şi în iaurt

În primele ore ale codului roşu, în oraşul Constanţa nu era decât o zi oarecare de iarnă. La ora 17.00 fulguia. Vântul bătea, dar nu cu mai multă putere decât de obicei, iar temperatura era de minus un grad Celsius. Autorităţile păreau că suflă şi-n iaurt şi au făcut un comandament de urgenţă. Cu câteva minute înainte de avertizarea de cod roşu, circa 130 de militari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea au fost trimişi în rezervă, pentru că au dat şpagă la examenul de angajare de acum şapte ani.

Cei rămaşi sunt nevoiţi să muncească mai mult. Porturile au fost închise, la fel ca majoritatea drumurilor judeţene. La comandamentul de urgenţă nu au participat, pentru că nu erau în oraş, nici primarul Constanţei, Radu Mazăre, nici preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu. Primul este plecat în concediu în Austria, celălalt este în Statele Unite ale Americii, pentru tratament. La Galaţi, după ce la primele ore nu mai era nici o localitate izolată între zăpezi, ninsoarea viscolită prevestea că situaţia se va înrăutăţi. Era previzibilă o nouă întrerupere a circulaţiei pe DN 24D.

Prefectul Brăilei, aproape demis

Gheorghi Obreja a comis o gafă care i-ar putea aduce demiterea, la numai câteva luni de la numire. În urmă cu două zile, nu se dovedise foarte stăpân pe situaţie în punerea la dispoziţie a datelor cerute de vicepremierul Liviu Dragnea în legătură cu măsurile ce ar fi trebuit luate în judeţul Brăila după instituirea situaţiei de alertă.

Ca să-şi demonstreze preocuparea, prefectul a plecat ieri dimineaţă în judeţ, să constate la faţa locului cum stau lucrurile. A rămas înzăpezit între localităţile Gemenele şi Movila Miresii, la 40 km de Brăila. „Am plecat de la ora 4.30, dimineaţă, să verific situaţia din teren. Când am plecat drumurile erau bune, deschise, dar a început viscolul, ninge, în spate se blochează drumuri, în faţă se blochează drumuri”, a explicat Gheorghi Obreja. Când a fost întrebat de reprezentanţii presei care este situaţia din judeţ, le-a recomandat să îi întrebe pe cei de la ISU Brăila, pentru că el nu cunoaşte situaţia din cauză că nu are nimic de notat. În locul lui Obreja, a preluat coordonarea intervenţiilor subprefectul Cătălin Grosu, care la videoconferinţă îi mărturisea lui Dragnea: „De jumătate de zi ne chinuim să îl scoatem de acolo pe prefect”.

Cele mai citite

Statul a colectat, pentru 2023, taxe de 11 milioane de euro de la liber-profesioniştii ce folosesc platforma SOLO pentru contabilitate

Persoanele Fizice Autorizate (PFA) care au completat şi depus Declaraţia Unică prin platforma de contabilitate digitală SOLO au plătit către stat taxe, impozite şi...

Pentru o curățare în profunzime a canapelei sau a saltelei tale, apelează la o firmă specializată

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Iohannis participă la reuniunea informală a Consiliului European. Se vor discuta candidaturile pentru președinția Consiliului și a Comisiei Europene

Președintele României, Klaus Iohannis, participă la reuniunea informală a Consiliului European în care se vor discuta candidaturile pentru principalele funcții europene. Reuniunea din 17 iunie...
Ultima oră
Pe aceeași temă