15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCNS merge la Budapesta să ceară sprijin pentru autonomie

CNS merge la Budapesta să ceară sprijin pentru autonomie

Consiliul Naţional al Secuilor (CNS), organizaţie civică a maghiarilor din Transilvania care militează pentru autonomia teritorială a aşa-numitului Ţinut Secuiesc, se va reuni luna viitoare la Budapesta. Preşedintele CNS, Izsak Balazs, a declarat că întrunirea Consiliului va avea loc în sala de şedinţe a fostei Camere Superioare a Parlamentului de la Budapesta, iar la şedinţă sunt aşteptaţi atât parlamentari din Ungaria, cât şi reprezentanţi ai Guvernului de la Budapesta, în frunte cu premierul Viktor Orban.

Ce vor secuii de la unguri

Secuii din Transilvania vor să le spună politicienilor din Ungaria ce aşteptări au de la ei şi cum ar trebui aceştia să susţină proiectul autonomiei aşa-numitului Ţinut Secuiesc. „Noi aşteptăm sprijin din partea Ungariei în obţinerea acestei garanţii instituţionale a drepturilor colective a maghiarimii şi în special a secuimii”, a declarat Izsak Balazs. Acesta spune că, în viziunea CNS, garanţia instituţională a drepturilor colective este reprezentată de autonomie. „Autonomia, în viziunea noastră, este o garanţie instituţională a drepturilor unei minorităţi şi aparţine de domeniul protecţiei drepturilor unei minorităţi”, a spus liderul CNS.  El a adăugat că şedinţa din 19 noiembrie, prima şedinţă a CNS în afara graniţelor României, a fost planificată încă din decembrie 2009, când Comisia Permanentă a CNS a fost împuternicită să elaboreze o serie de documente referitoare la aşteptările Secuimii de la politicienii din Ungaria.

„Noi credem că locul cel mai adecvat pentru a dezbate aceste subiecte este tocmai capitala maghiară”, este de părere Izsak Balazs. Potrivit acestuia, liderii politici de la Budapesta sunt obligaţi să ia poziţie şi să militeze pentru apărarea drepturilor maghiarilor din România, chiar prin tratatul bilateral semnat între cele două ţări. „Pe acest considerent noi avem şi trebuie să avem aşteptări şi de la Ungaria, care trebuie să exprime poziţia sa privind protecţia drepturilor maghiarimii din România”, este de părere liderul CNS. El mai spune că, prin şedinţa CNS din clădirea Parlamentului de la Budapesta, secuii din Transilvania încearcă să sensibilizeze opinia publică din Ungaria în legătură problemele maghiarilor din afara graniţelor ţării ungureşti.

„Vom trimite invitaţii tuturor politicienilor importanţi de la Budapesta”, a declarat Izsak Balazs, care a mai adăugat că, în ceea ce priveşte politicienii români care ar urma să fie invitaţi „este o problemă în dezbatere”.

Cât priveşte dezideratele CNS, Izsak Balazs a reiterat faptul că organizaţia pe care o conduce nu a renunţat şi nu va renunţa la scopul său fundamental, respectiv autonomia Ţinutului Secuiesc pe cale paşnică prin adoptarea unei legi organice în Parlamentul de la Bucureşti. Autonomia Ţinutului Secuiesc a fost anulată, în anul 1867, de Parlamentul din Budapesta, acolo unde acum liderii secuilor vor să îi determine pe politicienii unguri să se transforme în avocaţii autonomiştilor pe lângă politicienii români.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...
Ultima oră
Pe aceeași temă