15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCluj: Doi dintre militarii morți în accidentul aviatic, înmormântați luni

Cluj: Doi dintre militarii morți în accidentul aviatic, înmormântați luni

Doi dintre soldații care au murit în accidentul de elicopter produs, vineri, în județul Sibiu, au fost înmormântați, luni, cu onoruri militare, relatează Mediafax.

Primul care a fost înmormântat, luni, în Cimitirul Militar din Cluj-Napoca a fost comandorul Artur-Grigore Palfi, în vârstă de 46 de ani, slujba religioasă fiind oficiată după ritul reformat. Pe sicriul acestuia, învelit în tricolorul României, a fost aşezată o machetă a unui elicopter militar, care a şi fost îngropată odată cu sicriul.

Citește și: Ceremonial religios, în memoria militarilor morţi în accidentul de elicopter

Preotul reformat care a oficiat slujba a spus că "piloţii nu mor, ci zboară mai departe spre cer, spre bunul Dumnezeu".

La finalul slujbei, Garda Militară a prezentat onorul, iar în momentul coborârii sicriului în groapă au fost trase trei salve de puşcă, în memoria militarului.

Tot în Cimitirul Militar din Cluj-Napoca a fost înmormântat, aproximativ o oră și jumătate mai târziu, căpitanul medic Rareş-Cosmin Moldovan, de 34 ani.

Citește și: Sibiu: Epava elicopterului prăbuşit în zona Stejăriş a fost ridicată şi dusă la Câmpia Turzii

Ceremonia religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ.

Şi Rareş-Cosmin Moldovan a fost înmormântat cu onoruri militare.

La cele două ceremonii funerare au fost prezente sute de persoane, între care rude ale celor doi militari, colegi de la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii, militari ai Diviziei 4 Infanterie "Gemina", subprefectul de Cluj, Dan Codrean, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul Laurian Anastasof.

Marţi urmează să fie înmormântaţi militarii Dorin Fodor, în comuna Ţaga, Vasile Marian Gădălean, în comuna Bonţida, iar Constantin Dorin Filip la Târnăveni, judeţul Mureş, şi Răzvan Moldovan, în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia.

Elicopterul militar care s-a prăbuşit vineri, în jurul orei 10.50, într-o zonă împădurită, în apropiere de Stejăriş, aflată între localităţile Laslea, Mălâncrav şi Iacobeni din judeţul Sibiu, aparţinea Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii.

Citește și: Ceremonial pentru cei 8 militari români morți în accidentul aviatic de lângă Sibiu

Opt militari din aparatul de zbor au murit, iar cei doi supravieţuitori au fost preluaţi de un elicopter SMURD şi duşi iniţial la UPU a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, de unde au fost transferaţi la Spitalul de Arşi din Bucureşti.

Trupurile militarilor morţi în accidentul aviatic au fost duse, vineri seară, la Laboratorul de Medicină Legală (LML) Sibiu, pentru a fi făcute autopsiile.

Duminică, la Academia Forţelor Terestre din Sibiu a avut loc o ceremonie religioasă în memoria celor opt militari morţi, iar apoi trei sicrie au fost transportate cu camioane militare spre Slatina, Piteşti şi Alba Iulia, iar celelalte cinci cu un avion militar, la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii, unde a avut loc o altă ceremonie religioasă. Ulterior, trupurile neînsufleţite au fost predate familiilor pentru înmormântare.

Ancheta în cazul accidentului a fost preluată de Parchetul Militar Cluj.

Cele mai citite

Cotnari a lansat Crama Transparentă

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri pure, românești, lansează campania „Crama...

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Tradiții și obiceiuri

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a fost răstingnit pe cruce și a fost dus în mormânt. Conform...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu către jurnaliști, de Ziua Mondială a Libertății Presei

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, că activitatea de jurnalist, cu toate valenţele sale, are în sine...
Ultima oră
Pe aceeași temă