7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialCluj: Amendă la o firmă cu aproape 1000 de angajaţi la negru

Cluj: Amendă la o firmă cu aproape 1000 de angajaţi la negru

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj au amendat o societate comercială cu suma de 100.000 de lei după ce s-a constatat, în urma unui control, că aceasta avea 950 de angajaţi fără forme legale, transmite Mediafax.

Şeful ITM Cluj, Emilian Roşca, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că inspectorii instituţiei au făcut un control, în perioada 25 noiembrie 2010 – 12 ianuarie 2011, în domeniul desfacerii cu amănuntul a produselor Herbalife în judeţul Cluj, de către SC Herbalife RO SRL, societate românească cu participare internaţională.

“ITM Cluj a solicitat societăţii înscrisurile doveditoare ale activităţilor desfăşurate. Pornind de la primele declaraţii şi mergând pe firul acestora, în urma unui control complex, ITM Cluj a depistat o adevărată reţea de muncă la negru. A fost aplicată SC Herbalife RO SRL amenda maximă, de 100.000 de lei, pentru primirea la muncă a unui număr de 950 de persoane, din care 807 femei şi 143 bărbaţi, fără ca acestora să le încheie contracte de muncă”, a spus Roşca.

El a explicat că societatea internaţională Herbalife desfăşoară în România şi în judeţul Cluj activităţi comerciale de vânzare a unor produse care se adresează unor categorii de sportivi sau altor persoane interesate de probleme nutriţioniste, fiind înfiinţată în acest scop SC Herbalife RO SRL – persoană juridică română “prin care a dezvoltat o reţea de distribuţie organizată piramidal, care are la bază recrutarea de persoane fizice în calitate de aşa-zişi întreprinzători independenţi pentru a vinde produsele Herbalife”.

“Pe baza documentaţiei puse la dispoziţie, rezultă că societatea are sediul în Bucureşti şi deţine centre de vânzări şi centre de comenzi în Bucureşti şi în Floreşti, judeţul Cluj. Asociaţii SC Herbalife RO SRL sunt două firme din Luxemburg. Activitatea comercială a acestei societăţi este bazată pe un plan de afaceri care are ca mecanism principal munca fără forme legale pe care o desfăşoară persoane fizice angajate ca distribuitori în reţeaua comercială a societăţii”, a precizat şeful ITM Cluj.

Emilian Roşca a explicat că între distribuitorii de produse şi SC Herbalife RO SRL se încheie un contract de distribuţie “care maschează în fapt raportul de muncă ce se stabileşte între părţi”.

“Distribuitorul este încadrat în munca de vânzător produse după ce completează o cerere şi semnează un contract de distribuitor prin care se angajează să desfăşoare activitatea de agent comercial, respectiv vânzător, având ca obiect vânzarea directă a produselor Herbalife. Compania primeşte cereri de acceptare ca distribuitori numai de la persoane fizice care au împlinit vârsta de 18 ani şi care au capacitate deplină de exerciţiu. Această cerinţă expresă a companiei conduce la o legătură clară între angajat şi angajator, angajatul având obligaţia principală de a vinde produsele firmei”, a subliniat Roşca.

Directorul ITM Cluj a menţionat că din datele controlului, coroborate cu lipsa contractelor individuale de muncă, “reiese că SC Herbalife RO SRL nu este interesată să desfăşoare în România activităţi comerciale legale, având ca parteneri comercianţi autorizaţi”.

“Angajaţii, adică distribuitorii, se află în supravegherea unor persoane denumite «sponsori», de asemenea persoane fizice, care desfăşoară în fapt activităţi de recrutare de personal. ITM Cluj a constatat că întreaga activitate desfăşurată de SC Herbalife RO SRL este o activitate comercială de desfacere a produselor prin intermediul persoanelor fizice neautorizate. Distribuitorii au drepturi şi obligaţii specifice raporturilor de muncă. Plata muncii depuse de distribuitor rezultă din diferenţa de preţ cu care acesta rămâne după vânzarea produselor Herbalife, deoarece angajatorul vinde marfa distribuitorului cu un preţ, iar acesta o vinde clientului cu un preţ mai mare. Acestea reprezintă în mod evident fapte de comerţ pe care persoana fizică neautorizată nu le poate executa decât în calitate de angajat al comerciantului Herbalife. Persoanele fizice nu pot avea calitate de comercianţi”, a spus Roşca.

El a adăugat că SC Herbalife RO SRL “a încălcat dispoziţiile exprese ale Codului Muncii cu privire la obligaţia angajatorilor de a încheia contracte de muncă în formă scrisă angajaţilor”.

Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă