20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialClaudia Cardinale, invitata la TIFF

Claudia Cardinale, invitata la TIFF

Celebra actrita italiana Claudia Cardinale este invitata de onoare a celei de-a VIII-a editii a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), ce se va desfasura la Cluj-Napoca, in perioada 29 mai-7 iunie.

Gala de inchidere a festivalului va gazdui un moment unic, in care actrita italiana si indragitul actor roman Florin Piersic vor fi celebrati prin acordarea Premiului pentru intreaga cariera, urmand sa fie protagonistii unui moment cu totul si cu totul special pe scena Teatrului National din Cluj-Napoca, anunta organizatorii citati de Agerpres.

Claudia Cardinale, una dintre actritele de renume ale cinematografiei italiene, s-a nascut in Tunisia, pe 15 aprilie 1939, intr-o familie de sicilieni. In copilarie visa sa devina exploratoare, iar in adolescenta planuia sa se faca profesoara. Destinul a purtat-o, insa, intr-o cu totul alta directie, inca de pe bancile liceului, cand i s-a propus sa joace intr-un film documentar.

In 1957, Claudia Cardinale castiga concursul 'Cea mai frumoasa italianca din Tunisia', organizat de Ambasada Italiei – distinctie care o amuza si astazi, actrita nevorbind aproape deloc italiana pe atunci, prima ei limba fiind franceza. Premiul respectiv s-a materializat intr-o excursie la Venetia, unde a intrat rapid in atentia industriei de film italiene. Dupa cursurile de cateva luni de la Centro Sperimentale di Cinematografia din Roma, semneaza un contract de sapte ani cu studiourile Vides. In 1958, debuteaza in 'Goha', alaturi de Omar Sharif, iar, in acelasi an, este distribuita intr-un prim succes international – 'I soliti ignoti'/ 'Big Deal on Madonna Street' (regia Mario Monicelli).

De-a lungul anilor '60, Claudia Cardinale a fost prezenta pe genericul unor filme remarcabile ale cinema-ului italian si european: 'Ghepardul' (rol care a propulsat-o rapid intre actritele de top ale Italiei) si 'Rocco si fratii sai', ambele in regia lui Luchino Visconti, '8 1/2' (1963) al lui Federico Fellini, 'Cartouche' (1962) al lui Philippe de Broca, sau 'Once Upon a Time in the West' (1968), in regia lui Sergio Leone.

Pentru ca nu ii place sa paraseasca Europa pentru perioade prea mari de timp, actrita nu si-a dorit niciodata sa patrunda pe piata americana. Acest lucru nu a oprit-o, insa, sa joace in succese precum 'The Pink Panther' (regia Blake Edwards) sau 'The Professionals' (regia Richard Brooks).

Rolul din 'Vaghe stelle dell'Orsa' al lui Visconti este considerat drept unul dintre cele mai fascinante din intreaga ei cariera – o supravietuitoare a Holocaustului care are o relatie incestoasa cu fratele sau. Alte roluri memorabile sunt cele din 'La storia' (regia Luigi Comencini), 'Girl with a Suitcase' (regia Valerio Zurlini), 'Libera' (regia Mauro Bolognini) si, nu in ultimul rand, 'Fitzcarraldo' (regia Werner Herzog).

Filmografia ei cuprinde peste 150 de roluri in filme si seriale de televiziune, actrita neparasind platourile de filmare nici in prezent, mentinandu-si farmecul si energia.

TIFF va fi deschis de 'Amintiri din epoca de aur', un film dupa un scenariu scris de Cristian Mungiu, care semneaza si regia, alaturi de Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Razvan Marculescu si Constantin Popescu.

Cele mai citite

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

Dan Podaru o invită pe Clotilde Armand la o dezbatere publică

Edilul in functie al sectorului 1, Clotilde Armand, se ascunde in spatele acuzatiilor și evita dezbaterile reale cu contracandidatii sai, susține Dan Podaru, propunerea...

Specialiștii Muzeului Național de Artă al României se alătură grevei din Cultură

Sindicatul Specialiștilor Muzeului Național de Artă al României, afiliat  federației sindicale CulturMedia și confederației Cartel ALFA,  se solidarizează  cu  toți ceilalți colegi ai sindicatelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă