11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCircuite turistice în Munții Apuseni

Circuite turistice în Munții Apuseni

Munții Apuseni și, în mod special, Valea Arieșului atrag tot mai mulți turiști. Ei vin să admire peisajele superbe din zone precum Munții Trascăului sau zona Gârda, să viziteze Peștera de la Scărișoara ori monumentele istorice de la Roșia Montană. De o mare trecere se bucură și mocănița care circulă între Câmpeni și Abrud. Cei mai mulți dintre acești turiști sunt aduși de ghizi independenți, pasionați de această regiune, sau de mici agenții turistice, specializate în agroturism sau în turismul de aventură.

Valea Arieșului, cea mai populară

Dacă Valea Crișului Repede ascunde comori de arhitectură precum Castelul Goga din Ciucea, Valea Arieșului duce spre celebrul sat Roșia Montană, locul unde există deopotrivă zăcăminte de aur și un patrimoniu arhitectural deosebit, după cum spun localnicii. ”Cei care ne vizitează regiunea pot merge să viziteze muzeul etnografic de la Lupșa, biserica lui Horea de la Buru, Cheile Ocolișelului sau cele ale Runcului, dar și centrul Roșiei Montane, care este cu adevărat spectaculos. Pot merge apoi spre Detunatele, pentru a admira coloanele de bazalt”, spune un localnic din Abrud. În zonă circulă și mocănița, care îi duce pe turiști de la Câmpeni la Abrud, prin peisaje de o frumusețe deosebită. Pasionații turismului feroviar sunt încântați de faptul că trenul cu ecartament îngust a fost repornit de un antreprenor austriac.

Turiști în satul secuilor

Tot în zonă, în Munții Trascăului, pasionații de sporturi extreme se strâng într-un mic sat al secuilor rămași din Evul Mediu în Carpații Occidentali. Este vorba de Rimetea, sat ale cărui case reconstruite la începutul secolului al XIX-lea într-un stil aparte au fost foarte bine conservate și se află pe lista tentativă, care reunește obiective ce ar putea fi incluse pe lista UNESCO. Tinerii fac alpinism, escaladă sau parapantă, după cum spun oamenii locului. ”Defileul stâncos în care se află satul nostru creează niște curenți speciali de aer, foarte buni pentru parapantă. În plus, există legenda că Rimetea este singurul loc din lume unde soarele răsare de două ori într-o zi. Răsare normal, apoi se ascunde după Piatra Secuiului și apoi răsare din nou”, spune un alt localnic.  

INTERES

Turismul care aduce dezvoltare

Dezvoltarea turismului duce și la dezvoltarea economiei locale. Tot mai mulți oameni își înscriu gospodăriile în circuitele agroturistice. Alții, care au mai mulți bani, investesc în construirea de pensiuni sau hanuri, care pun în valoare tradițiile din Țara Moților.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă