15.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialCirca 80.000 de kirghizi s-au refugiat în Uzbekistan

Circa 80.000 de kirghizi s-au refugiat în Uzbekistan

Aproximativ 80.000 de kirghizi s-au refugiat în Uzbekistan, din cauza violenţelor interetnice sângeroase din Kîrgîzstan, în timp ce alţi 15.000 erau, în continuare, blocaţi la frontieră, a anunţat luni Comitetul Internaţional al Crucii Coşii (CICR), citat de AFP, potrivit Mediafax.

“Aproximativ 80.000 de persoane au traversat frontiera. În această dimineaţă, încă 15.000 aşteptau la frontieră”, a spus Pascale Meige Wagner, directorul de operaţiuni pentru Asia Centrală şi Europa de Est din cadrul CICR, într-o conferinţă de presă.

Noi confruntări au izbucnit luni în sudul Kîrgîzstanului, valuri de refugiaţi îndreptându-se către Uzbekistan, ţară vecină, mulţi dintre aceştia acuzând forţele kîrgîze că ajută “bande” înarmate să comită masacre, în care au fost deja ucise 124 de persoane, iar alte 1.600 au fost rănite.

În urma acestor violenţe, Uzbekistanul a anunţat luni închiderea frontierei sale pentru refugiaţi din Kîrgîzstan, lansând un apel la ajutor internaţional pentru cei 45.000 de refugiaţi şi copiii lor, care au fost, deja, primiţi, a anunţat vicepremierul uzbec, Abdullah Aripov.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă