33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialCiomu ar avea nevoie de 120 de ani pentru a achita daunele

Ciomu ar avea nevoie de 120 de ani pentru a achita daunele

Tribunalul Bucureşti a încheiat, joi, dezbaterile în procesul în care Spitalul Theodor Burghele (Panduri) l-a dat în judecată pe Naum Ciomu, căruia îi cere să returneze 275.000 de euro, primele două tranşe din daunele în valoare de 500.000 de euro, pe care fostul medic şi unitatea medicală au fost obligate, în solidar, să le plătească lui Ion Jiga, pacientul căruia Ciomu i-a secţionat penisul, potrivit Newsin.

În faţa instanţei, Ciomu a răspuns, joi, întrebărilor formulate de avocatul Spitalului Panduri, declarând, pentru prima dată, că şi-a asumat întrega vină pentru incidentul din 2004, chiar dacă în momentul în care a suferit atacul cerebral care a dus la greşelile făcute în cursul operaţiei, şi rezidentul care participa la intervenţie este posibil să fi folosit bisturiul. Ciomu a susţinut că şi-a asumat toată răspunderea, pentru că “nu a vrut să îi distrugă acestuia cariera”.

De asemenea, Naum Ciomu a recunoscut că a făcut mai multe manevre greşite în timpul operaţiei la care a fost supus Ion Jiga, însă a subliniat că acestea s-au datorat accidentului vascular-cerebral pe care l-a suferit în timpul intervenţiei. Pe de altă parte, actualul profesor universitar a precizat că nu a ştiut că spitalul a fost somat de Jiga să îi plătească daunele dispuse prin sentinţa penală rămasă definitivă şi că a aflat din presă că unitatea a cerut Primăriei banii pentru daune şi că a achitat deja două tranşe, în urma unui acord de eşalonare a datoriei încheiat cu fostul său pacient.

Întrebat dacă recunoaşte că este “evident” că este vina lui pentru evenimentele produse şi că este doar obligaţia sa să achite daunele decise, Ciomu a spus doar că suma de bani este exagerat de mare şi nu are cum să o plătească.

Avocata lui Ciomu a cerut instanţei să respingă cererea spitalului, susţinând că a fost prematur introdusă, având în vedere că datoria către Jiga va fi achitat integral abia în 2011. Pe de altă parte, a susţinut avocata, nu este normal să achite doar Ciomu daunele, având în vedere că, imediat după producerea accidentului, niciunul dintre cei prezenţi în sala de operaţii nu a făcut nimic pentru a reduce efectele greşelii clientului său, deci şi Spitalul trebuie să plătească măcar o parte din suma de 500.000 de euro.

Pe de altă parte, reprezentantul Spitalului Panduri a arătat că deciziile penale îl identifică doar pe Ciomu drept vinovat pentru incident, unitatea fiind doar un garant al faptului că daunele vor fi plătite. Mai mult, avocata spitalului a precizat că procesul se referă doar la aproximativ jumătate din suma datorată lui Jiga, iar pentru restul sumei urmează să fie deschise alte dosare, pe măsură ce tranşele vor fi achitate.

Tribunalul Bucureşti urmează să ia o decizie în acest dosar peste o săptămână.

La ieşirea din sala de judecată, Ciomu şi avocata sa au susţinut că daunele la care au fost obligaţi sunt prea mari, iar pentru că legea prevede că din salariu nu i se poate reţine mai mult de o treime, ar avea nevoie de 120 de ani pentru a achita întreaga sumă. Ipoteza a fost confirmată şi de avocata Spitalului Panduri, care însă a spus că, în funcţie de decizia instanţei, vor fi găsite alte modalităţi pentru recuperarea datoriei.

Spitalul Panduri a cerut, în 2009, Tribunalului Bucureşti să-l oblige pe Naum Ciomu să-i restituie prima tranşă, de 200.000 de euro, pe care instituţia a plătit-o către Ion Jiga, victima medicului, motivând că Ciomu este singurul vinovat pentru accidentul produs în timpul operaţiei la care a fost supus Jiga. Ulterior, reprezentanţii spitalului au achitat încă o tranşă, de 75.000 de euro, astfel încât suma imputată lui Ciomu a fost majorată.

Totodată, Spitalul Clinic “Profesor Doctor Theodor Burghele” (n.r. Panduri) consideră că Ciomu trebuie obligat de instanţă să returneze instituţiei banii plătiţi deja pentru daunele morale. Mai mult, reprezentanţii spitalului cer magistraţilor să îl oblige pe Ciomu să le plătească şi sumele reprezetând beneficiul nerealizat de instituţie prin indisponibilizarea sumelor plătite.

Spitalul, care prin sentinţele date în cazul lui Ciomu a fost obligat să plătească în solidar cu acesta 500.000 de euro daune morale şi aproape 10.000 de lei daune materiale pentru pacientul mutilat de medic, precizează în acţiunea depusă la tribunal că în luna iulie a încheiat un acord cu Ion Jiga, pentru plata eşalonată a daunelor. Prima tranşă, de 846.861,30 lei, echivalentul a 200.000 de euro, a fost achitată pe 24 iulie 2009, o a doua tranşă, de 75.000 de euro, a fost achitată în octombrie 2009, iar restul sumei va fi achitată tot în tranşe, până în iulie 2011.

Doctorul Naum Ciomu a fost condamnat, prin decizia definitivă a Curţii de Apel Bucureşti din 10 noiembrie 2008, la un an de închisoare cu suspendare pentru vătămare corporală şi la plata sumei de 500.000 de euro daune morale, în solidar cu Spitalul Panduri din Capitală.

Cele mai citite

VIDEO. Elena Lasconi a câștigat șefia USR și a ieșit cu un discurs a la Diana Șoșoacă

Primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi, a câștigat din primul tur alegerile pentru funcția de președinte al Uniunii Salvați România (USR), iar primul său discurs...

Aavancronica meciului decisiv Slovacia – România de la EURO 2024. Care sunt scenariile

Naționala României joacă miercuri partida decisivă în compania selecționatei Slovaciei pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024,...

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: Azi am trecut într-o nouă etapă

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova. Premierul Dorin Recean: Azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de...
Ultima oră
Pe aceeași temă