13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialCioloș: “Proiectul PSD-ALDE reprezintă un atac direct împotriva independenţei justiţiei din România”

Cioloș: “Proiectul PSD-ALDE reprezintă un atac direct împotriva independenţei justiţiei din România”

Platforma România 100, fondată de fostul premier Dacian Cioloş, precizează că nu susţine propunerile PSD-ALDE de modificare a legilor justiţiei şi anunţă că va fi alături de manifestanţi, în stradă, la protestele care încep duminică. Platforma România 100 face un ”apel la acţiune şi implicare”.

”Acesta este un apel la acţiune şi implicare, din partea Platformei România 100. România este într-un moment de cumpănă. Dincolo de orice dezbatere şi argumente raţionale, maşinăria de vot PSD-ALDE este gata să treacă prin Parlament pachetul de modificări la legile justiţiei propus de «Comisia Iordache». Proiectul PSD-ALDE reprezintă un atac direct împotriva independenţei justiţiei din România”, se arată într-un comunicat al platformei.

Semnatarii arată că următoarele zile sunt decisive şi vor hotărî dacă România rămâne un stat de drept sau va fi aruncată la periferia Uniunii Europene, cu o justiţie subordonată politic, cu o clasă politică aşezată deasupra legii, fără oprelişte la jefuirea banului public. 

 

Platforma România 100 consideră că forma actuală a legilor justiţiei poate fi îmbunătăţită, pornind de la decizii ale Curţii Constituţionale şi observaţii ale magistraţilor dar un astfel de demers poate fi realizat numai prin consultări temeinice cu societatea civilă, cu magistratura şi organizaţiile profesionale ale magistraţilor, garantând independenţa justiţiei.

”Actualul proiect, iniţiat peste noapte de o mână de parlamentari PSD-ALDE, nu corespunde acestor criterii şi ignoră poziţiile exprimate de magistraţi şi de instituţiile judiciare. Din cauza lipsei de transparenţă, de deschidere şi de argumente cu care au acţionat până acum, Guvernul şi majoritatea parlamentară PSD-ALDE nu mai au credibilitatea pentru a duce acest proces mai departe.  Platforma România 100 nu susţine propunerile PSD-ALDE de modificare a legilor justiţiei. Acestea nu sunt rezultatul unor reforme asumate responsabil, ci un paravan al unei oligarhii care are de îngropat dosare penale şi de apărat interesele clientelei sale politice”, precizează sursa citată.

Cele mai citite

Jandarmii din Alba au descoperit la un bărbat plicuri cu substanță albă-cristalină interzisă

Un număr de 27 de plicuri cu substanţă albă-cristalină, ascunse în două pachete de ţigări, au fost descoperite de jandarmi la un bărbat din...

Estonia închide un punct de control de la granița cu Rusia pe timpul nopții

De la 1 mai, punctul de control Narva-1 de la granița dintre Estonia și Rusia a încetat să mai funcționeze non-stop. Despre acest lucru...

Opt persoane au murit într-un restaurant din Beirut în urma unui incendiu porvocat de explozia unei butelii de gaz

Un incendiu provocat de explozia unei butelii de gaz a ucis marţi cel puţin opt persoane într-un restaurant din capitala Libanului, Beirut, au informat...
Ultima oră
Pe aceeași temă