11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCine va deveni prefect la Arad?

Cine va deveni prefect la Arad?

Politicieni din PSD şi UNPR râvnesc postul lui Călin Bibarţ.

La Arad, a început bătălia politică pentru Prefectură. Actualul prefect, Călin Bibarţ, cel mai longeviv prefect post-decembrist al Aradului se pregăteşte de plecare. USL are deja o listă de pretendenţi, dar cei mai „tari” sunt deja implicaţi în campania electorală pentru alegerile locale şi nu îşi abandonează cursa electorală pentru un fotoliu de câteva luni la Prefectură. Lovitura sub centură a venit din partea UNPR: imediat după semnarea protocolului de colaborare cu USL, UNPR a cerut Prefectura Aradului.

USL, candidaturi de top

În tabăra USL, Prefectura ar reveni PSD. Bursa zvonurilor, care are ca bază discuţii din partid, îl dă drept sigur prefect pe Flavius Măduţa. Dacă nu acum, măcar din noiembrie. Acesta este fostul preşedinte al PIN la Arad şi actual vicepreşedinte al PSD Arad. Fost vameş, Măduţa este acum om de afaceri: el este proprietarul unei săli de organizare de nunţi şi evenimente, dar şi al unor staţii de carburant. El este un adevărat sponsor pentru partid: în 2010, a plătit la partid o cotizaţie de 7.450 de lei.

De asemenea, este un apropiat al preşedintelui PSD, Dorel Căprar. Un alt candidat pregătit pentru această funcţie este Constantin Buzatu. Membru vechi PSD, inginerul Constantin Buzatu este un cunoscut om de afaceri arădean. Este în conducerea mondială a prestigioasei Asociaţii de Protecţie şi Pază, IBBSA şi mare prior de România al Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta. Cea de-a treia candidatură este Dorel Popa, fost preşedinte al PSD Arad, fost primar al Aradului în perioada 2000-2004 şi un apropiat al premierului Victor Ponta. La ultima vizită a lui Victor Ponta în SUA, din delegaţia sa a făcut parte şi Dorel Popa, care se pare că i-ar fi facilitat actualului premier întâlniri cu politicieni influenţi ai SUA.

Şi în barca liberalilor politicienii fac dosare cu candidaturi, deşi ACD a luat cam tot pentru alegerile locale: candidatul USL este Lia Ardelean, PC, iar cel pentru Consiliul Judeţean, Ioan Cristina, PNL. Liberalii au un candidat favorit: Caius Parpală, membru vechi al partidului, fost preşedinte de Consiliu Judeţean la Arad. Parpală este director al Regiei Municipale de Drumuri Arad. O altă variantă a liberalilor este Gheorghe Pele, fost prefect al Aradului.

Surpriză de la PSD

Flavius Măduţa a declinat marţi dimineaţa propunerea de a ocupa funcţia de prefect. „Sunt onorat de propunerea care mi-a fost făcută din partea echipei premierului Victor Ponta. Cu toate acestea, nu pot accepta această propunere. Pentru că au apărut unele informaţii publice şi pentru că circulă numeroase zvonuri, mă simt nevoit să ofer explicaţii. Cu un an şi jumătate în urmă, m-am implicat într-un proiect politic serios, alături de prietenul meu Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad, şi de toţi colegii noştri care au încredere şi susţin acest proiect la finalul căruia sper să impunem un alt fel de a face politică şi administraţie în judeţul Arad. Sunt convins că toată lumea ştie că funcţia de vicepreşedinte al unui partid politic este incompatibilă cu funcţia de prefect. Nu pot abandona acest proiect când nu am ajuns încă nici măcar la mijlocul drumului. Sunt două examene dificile de trecut în acest an, alegerile locale, dar, mai ales, alegerile parlamentare din toamnă, de la care aşteptăm o schimbare importantă. Nu stă în caracterul meu să accept prima funcţie care mi se oferă – indiferent cât de importantă este – şi să renunţ la un proiect început. Am declinat aşadar propunerea primită, dar voi sprijini prin tot ceea ce pot Guvernul Ponta şi acea persoană care îşi va asuma într-un moment dificil responsabilitatea funcţiei de prefect. Am primit asigurări că persoana desemnată va fi funcţionar public de carieră, o persoană onestă şi competentă”, a declarat Flavius Măduţa.    

UNPR, candidaturi de forţă

„În urma validării noului Guvern USL şi a discuţiilor la nivel central, există posibilitatea ca UNPR să deţină o importantă funcţie la nivelul administraţiei judeţului Arad”, a declarat Alexandru Savici, candidatul UNPR la Consiliul Judeţean Arad. Deşi, spun surse UNPR, negocierile vizează acordarea sprijinului politic pentru funcţia de subprefect, partidul vizează de fapt fotoliul de prefect al Aradului. Filiala judeţeană al UNPR Arad are deja variante pentru Prefectură, uneperişti cu CV-uri care ar putea convinge orice premier. „Partidul nostru deţine resursa umană calificată pentru a asigura un candidat responsabil şi pregătit pentru a ocupa acest post”, a explicat Alexandru Savici, care nu a confirmat nominalizările pentru Prefectură.

Din Parlament la Prefectură

Cea mai mare experienţă o are preşedintele filialei arădene a UNPR, senatorul Avram Crăciun. Este absolvent de două facultăţi, Agronomia şi Ştiinţe economice, ambele absolvite înainte de 1989 şi doctor în economie. A mai fost prefect al Aradului în perioada 1991-1996 şi are deja două mandate de senator. Este greu de crezut însă că UNPR va renunţa la un senaotr pentru o funcţie de prefect la Arad.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă