15 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialCine sunt femeile de succes din China

Cine sunt femeile de succes din China

Zhang Xin, Yang Lan, Zhang Lan şi Peggy Yu Yu sunt femei de afaceri care au reuşit să “evadeze” în vestul sălbatic şi, ulterior, să ajungă printre cele mai puternice şi bogate femei din lume, deşi trăiesc într-o societate tradiţională. Povestea lor a fost scrisă de jurnaliştii de la Newsweek.

Aceste patru femei nu reprezintă aproape deloc China, nici cea comunistă, nici cea democrată. Sunt femei puternice, deschise către presă, care au găsit fiecare câte o cale către succes.

Zhang Xin este una dintre cele mai puternice 50 de femei din lume, potrivit revistei Forbes. Ea conduce împreună cu soţul ei Soho China, companie de dezvoltare imobiliară. S-a născut la Beijing in 1965, cu un an înainte de începerea Revolutiei Culturale. În timpul revoluţiei, atât ea cât şi alte milioane de persoane au fost mutaţi forţat în sate primitive. La 14 ani s-a întors în Hong Kong împreună cu mama ei, unde timp de 5 ani a muncit ziua şi a studiat noaptea. Când a împlinit 20 de ani, Zhang a emigrat în Anglia. “Din clipa în care am ajuns în Anglia, totul s-a schimbat”, povesteşte aceasta. A studiat la Universitatea din Cambridge, iar în 1992, după ce a terminat cursurile, a lucrat pe Wall Street pentru Goldman Sachs. Se întoarce în Beijing în 1994 unde îl întâlneşte pe Pan Shiyi, care ulterior îi va deveni soţ şi vor avea doi copii. Zhang Xin se aseamănă cu Steve Jobs, spunând despre ea că este la fel de pretenţioasă şi de perfecţionistă ca şi acesta.

La 43 de ani, Yang combină modernul cu tradiţionalul. La 21 de ani a participat la un casting pentru alegerea unui moderator la un talk-show cunoscut în China. A câştigat, iar la patru ani a şi renunţat. Sub pretextul că vrea să vadă lumea s-a înscris la Universitatea Columbia din New York. Acolo l-a întâlnit pe “Bruno” Wu Zheng, care i-a devenit soţ în 1995. Aceştia s-au întors în China, unde, în 1998, şi-au înfiinţat propria televiziune (Sun TV). Au fost nevoiţi să o vândă însă după doar cinci ani din cauza patronului unei televiziunii concurente care avea o audienţă mare. În 2005 au deschis altă televiziune, iar de data asta publicul ţintă au fost femeile. Averea cuplului Yang-Zheng ajunge la 1,1 miliarde de dolari.

Zhang Lan are 54 de ani şi este prima celebritate din China care deţine un restaurant. Aceasta s-a născut la Bijing şi avea nouă ani când s-a pornit Revoluţia Culturală. A fost mutată impreună cu mama ei în regiunea Hubei unde îngrijea porci şi dormea pe pământ. Zhang Lan şi-a promis să emigreze în Vest când, la câţiva ani după terminarea revoluţiei, Xiaofei, fiul ei care deabia începuse să meargă în picioare, s-a îmbolnăvit. Nu după mult timp un unchi de-al ei i-a propus să meargă în Canada, iar aceasta nu a mai stat pe gânduri. Pe Xiaofei l-a lăsat în China, în grija bunicii. S-a întors în Beijing în 1990, iar acum averea ei este de aproape 500 milioane de dolari.

Principiile sunt cele mai importante pentru Peggy Yu Yu, al cărui fiu, Xander, nu foloseşte beţişoare când mănâncă , iar micul dejun îl ia la fastfood. La 14 ani, acesta face stand-up comedy şi are propria afacere, în timp ce mama conduce site-ul Dangdang, care este un mic imperiu al vânzărilor cu amanuntul. “Ne inspirăm reciproc”, spune Yu, a cărei avere atinge 330 milioane de dolari. La fel ca şi celelalte femei, aceasta a emigrat. A studiat la Univeristatea din Oregon, iar tot acolo l-a întâlnit pe cel care urma să-i fie soţ, antreprenorul Li Guoqing.

 

Cele mai citite

Motocoasele electrice: Soluția ideală pentru întreținerea grădinii tale

Motocoasele electrice și trimmerele sunt instrumente esențiale pentru întreținerea eficientă a grădinilor și a spațiilor verzi. Acestea sunt concepute pentru a oferi o soluție...

Ciolacu anunță că se modifică plafonul de la care se impozitează pensiile

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, că de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste...

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă