25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialCinci lucruri pe care nu trebuie să le faci când vrei să...

Cinci lucruri pe care nu trebuie să le faci când vrei să slăbeşti

Lupta cu kilogramele în plus te poate face să apelezi la metode periculoase pentru sănătatea ta: să iei medicamente „miraculoase” sau să exagerezi cu exerciţiile.

Metodele de slăbire care nu pot fi susţinute pe termen lung sunt de cele mai multe ori nesănătoase. Specialiştii citaţi de site‑ul WebMD te ajută să identifici care sunt cele mai periculoase mijloace de a pierde în greutate.

Să te înfometezi. Scăderea brus­că a numărului de calorii duce la pierderea în greutate, dar va include şi diminuarea masei musculare şi apariţia unor probleme de sănătate. Prin urmare, nu consuma mai puţin de 1.200 de calorii pe zi.

Să iei pastile de slăbit care promit miracole. Dacă efectul lor pare prea bun pentru a fi adevărat, atunci s-ar putea să fie chiar aşa, cu atât mai mult dacă sunt comandate de pe internet. „Majoritatea pilulelor pentru slăbit conţin cofeină şi diuretice care pot duce la deshidratare şi la un dezechilibru de electroliţi”, atrage atenţia Connie Diek­man, director de nutriţie la Wa­shington University din St. Louis. Mai bine uitaţi de ele şi orientaţi-vă spre o alimentaţie sănătoasă dacă vreţi să slăbiţi.

Să iei medicamente care provoacă voma. Acestea sunt mai degrabă tentante pentru per­soanele tinere şi reprezintă totodată primul pas în dezvoltarea tulburărilor de alimentaţie. Acizii din stomac sunt extrem de puternici, lucru necesar pentru pregătirea alimentelor pentru digestie şi absorbţie, şi nu trebuie să ajungă în esofag şi în gură. „Persoanele care îşi provoacă voma riscă să aibă leziuni la nivelul esofagului, gurii şi smalţului dinţilor, ceea ce poate cauza anumite tipuri de cancer şi probleme dentare”, explică Diekman.

Să fii obsedat de exerciţiile fizice. Sportul făcut fără măsură poate epuiza organismul, vă poate deshidrata şi poate cauza un dezechilibru de electroliţi. Potrivit The American Academy of Sport Medicine, 30 de minute de sport pe zi, timp de cinci zile pe săptămână, sunt suficiente.

Să fumezi. Numeroase persoane continuă să fumeze de teamă să nu se îngraşe, dar tutunul este dăunător pentru fiecare organ din corp, cauzând cancer, boli de inimă şi respiratorii.   

Scăderea bruscă a numărului de calorii duce la pierderea în greutate, dar va include şi diminuarea masei musculare şi apariţia unor probleme de sănătate.

Cele mai citite

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...

CFR Cluj – Rapid 3-2. Giuleștenii rămân fără victorie în play-off

CFR Cluj a câștigat derby-ul alb-vișiniu disputat pe teren propriu împotriva Rapidului cu scorul de 3-2 și și-a consolidat poziția a doua în clasamentul...

Judecătorul care a cerut azil politic în Belarus. “Aici este un preşedinte foarte înţelept”

Un judecător polonez a cerut azi politic în Belarus, în contextulrelațiilor tensionate dintre Polonia și Belarus. El susține că acolo se află"un preşedinte foarte...
Ultima oră
Pe aceeași temă