10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCinci ani de la luarea cu asalt a teatrului de pe str....

Cinci ani de la luarea cu asalt a teatrului de pe str. Dubrovka

La Moscova sunt comemorate, marti, victimele uneia dintre cele mai tragice luari de ostatici din Rusia. Cu cinci ani in urma, la teatrul de pe strada Dubrovka din capitala rusa, un comando cecen, condus de Movsa Baraiev, i-a luat ostatici pe toti spectatorii si actorii care participau la un spectacol muzical de succes pe atunci in Rusia – 'Nord-Ost'. In sala si pe scena se aflau in total aproximativ 1.000 de persoane, relateaza agentiile ruse de presa.

Inca de luni seara, oamenii au inceput sa aduca flori si sa aprinda lumanari la monumentul inaltat in fata teatrului, in memoria victimelor tragicei luari de ostatici.

Dupa cum a precizat directia teatrului, nicio reprezentatie nu a fost programata pentru marti, iar, pe 26 octombrie, data luarii cu asalt al teatrului si a eliberarii ostaticilor, in piata din fata institutiei teatrale va avea loc o 'actiune a tacerii' in memoria victimelor de la teatrul Dubrovka si ale celorlalte luari de ostatici din Rusia.

Cu prilejul implinirii a cinci ani de la tragicele evenimente, pe o latura a teatrului va fi amplasata o placa comemorativa care va avea inscrise numele tuturor victimelor luarii de ostatici la spectacolul 'Nord-Ost'.

Circa 130 de persoane au murit si inca 700 au fost ranite, in urma operatiunii de eliberare a ostaticilor, desfasurate de trupele speciale ale FSB – Alfa.

La 23 octombrie, 2002, in prima parte a reprezentantiei 'Nord-Ost', un comando compus din aproximativ 40 de extremisti ceceni, intre care mai multe femei, cu explozibili asupra lor, a luat ostatici 923 de spectatori si peste 70 de actori si angajati ai teatrului. Trei zile ostaticii au fost tinuti in sala, sub teroare, fara apa si hrana.

 

In ziua asaltului asupra teatrului au fost ucisi toti membrii comandoului cecen – 21 de barbati si 19 femei – iar responsabilitatea pentru atentat a revendicat-o ulterior defunctul comandant cecen Samil Basaeiv.

Cei 130 de ostatici au murit din cauza gazului neuroparalizant la au recurs trupele speciale ruse in timpul operatiunii de eliberare a ostaticilor, pentru a-i imobiliza pe teroristi. Lipsa unui antidot la indemana si tacerea suspecta a autoritatilor de la Moscova asupra originii gazului utilizat a dus la moartea unor oameni nevinovati. Rude ale victimelor luarii de ostaticii la teatrul de pe Dubrovka au dat statul rus in judecata la CEDO. In prezent, procesul este pe rol.

Intr-un material consacrat evenimentului, publicatia Novaia Gazeta a amintit marti, in pagina sa electronica, ca una din persoanele cu care teroristii ceceni au dorit sa medieze rezolvarea crizei ostaticilor a fost Anna Politkovskaia, ucisa in holul blocului in care inchiria un apartament la patru ani dupa tragedia 'Nord-Ost'. Politkovskaia a urmarit destinul rudelor multor victime si a incercat sa faca lumina asupra evenimentelor. Ea a criticat dur celula de criza care a decis utilizarea gazului precum si tacerea care apoi a urmat referitor la originea gazului.

Medicii care au ingrijit victimele luarii de ostatici de la teatrul de pe Dubrovka au declarat in numeroase randuri ca daca autoritatile ar fi spus ce gaz au folosit si ar fi pus la dispozitie antidotul, criza ostaticilor s-ar fi sfarsit doar cu moartea membrilor comandoului cecen.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă