19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialChiriile birourilor, mai mari cu 3%

Chiriile birourilor, mai mari cu 3%

» In ciuda unei activitati importante pe acest segment in prima parte a anului, piata spatiilor de birouri din Bucuresti ramane subofertata, ceea ce a dus la cresterea ratelor de ocupare.
Nivelul chiriilor spatiilor de birouri din Bucuresti a crescut in primul trimestru al anului cu 3%, la 19,5 euro pe metru patrat pe luna, ca urmare a nivelului inca redus al ofertei de pe piata, in timp ce randamentele investitiilor au scazut de la 7,5% la 7%, potrivit CB Richard Ellis (CBRE) .
"In ciuda unei activitati importante pe acest segment in prima parte a anului, piata spatiilor de birouri din Bucuresti ramane subofertata, ceea ce a dus la cresterea ratelor de ocupare. Extinderea gradului de ocupare si activitatea de relocare au fost principalii factori care au condus la cresterea cererii. In aceste conditii, chiriile pentru spatiile de clasa A au crescut in primul trimestru cu 3%, ajungand la 19,5 euro pe metru patrat", se arata in cel mai recent raport privind piata spatiilor de birouri din Europa si Orientul Mijlociu, realizat de compania de servicii imobiliare CBRE.
Sunt insa locatii centrale unde chiriile lunare depasesc 19,5 euro pe metru patrat, ajungand la nivelul din anii ‘90, de 25-30 euro pe metru patrat pe luna – apreciaza realizatorii studiului, adaugand ca aceste cazuri sunt exceptii. Ei precizeaza ca, in afara imobilelor North Gate BC si S-Park, livrate in acest an, oferta din Bucuresti este dominata in exclusivitate de dezvoltari sub 5.000 de metri patrati, ceea ce creeaza dificultati pentru cererile de spatii mari. Randamentul pe piata de birouri din Bucuresti a ajuns la 7%, fata de 7,5% la sfarsitul anului trecut. Cu toate acestea, Bucurestiul ramane in continuare piata care ofera printre cele mai mari randamente din Europa, fiind depasita doar de Moscova – cu 9,5%, Istanbul – cu 9% si Sofia – cu 7,9%.
In ceea ce priveste chiriile, Capitala a egalat nivelul inregistrat in Praga, dar l-a depasit pe cel din Sofia – 19 euro pe metru patrat pe luna, sau din Bratislava – 18 euro/mp/luna.
In restul oraselor luate in calcul de raportul CBRE, chiriile la birouri sunt mai mari decat cele din Bucuresti, ajungand in Budapesta la 20 de euro/mp/luna, la 24 euro/mp/luna in Varsovia sau la 20,5 euro/mp/luna in Viena.
Cele mai scumpe birouri raman insa cele din centrul Londrei, unde chiriile ajung la 135,5 euro pe metru patrat pe luna, ceea ce reprezinta o crestere cu 7% fata de sfarsitul anului trecut. De altfel, la nivelul intregii regiuni s-a inregistrat o crestere a chiriilor, atat raportat de la trimestru la trimestru, de 1,8%, cat si raportat de la an la an, respectiv 7,2%. Nivelul cresterii de la an la an este cel mai mare in ultimii sase ani.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă