13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialChina vrea să traseze un nou Drum al Mătăsii. Prin ce țări...

China vrea să traseze un nou Drum al Mătăsii. Prin ce țări din Europa va trece

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a sosit la Varşovia pentru o vizită de trei zile în Polonia, unul dintre principalele scopuri ale vizitei fiind discutarea proiectului unui nou "Drum al mătăsii", informează AFP citată de Agerpres.

Liderul chinez, însoţit de o importantă delegaţie economică a regiunilor din ţara sa, urma să aibă întrevederi cu omologul său polonez, Andrzej Duda, pe care l-a primit în China anul trecut. Mai multe acorduri interguvernamentale vor fi semnate în scopul întăririi cooperării dintre cele două ţări. 

China se bazează pe Polonia pentru a contribui la punerea în aplicare a strategiei sale intitulate "O centură, un drum" având în vedere crearea unui nou Drum al Mătăsii, o axă de transport terestru şi de cooperare care o leagă de Europa, şi la promovarea "Drumului maritim al Mătăsii". 

Xi Jinping a obţinut publicarea, în ajunul vizitei sale, a unui articol într-unul dintre principalele cotidiene poloneze, Rzeczpospolita, în care a subliniat că în Polonia "Drumul Chihlimbarului" (dintre Marea Baltică şi Mediterana) se întâlneşte cu Drumul Mătăsii". 

Polonia doreşte mai ales să profite de ocazia vizitei sale pentru a încerca să reducă dezechilibrul flagrant din schimburile comerciale bilaterale: 13 miliarde de euro importuri faţă de mai puţin de două miliarde de euro exporturi în 2015. Pentru a începe, Varşovia speră că Beijingul va ridica embargoul asupra merelor (lovite de embargoul rus) şi cărnii de porc. 

Pe un alt plan, Varşovia are ambiţia de a juca rolul de platformă de transbordare est-europeană pentru mărfurile chineze transportate pe calea ferată prin Rusia. Astfel de trenuri circulă între Chengdu în China şi Lodz în Polonia din 2013. Iar primul tren purtând noua siglă "China Railway Express", plecat pe 8 iunie, va ajunge luni la Varşovia pentru a fi întâmpinat în mod solemn de preşedinţii Xi Jinping şi Andrzej Duda.

O altă țară despre care China a anunțat deja că va fi străbătută de "Drumul mătăsii" este Serbia.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...

Iohannis – dă-mi-o mie, NA-TO mie

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis reinventează schema clasică din blaturile fotbalului românesc. În loc de consacrata “dă-mi-o mie, na-ți-o ție”, șeful de la...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă