11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialChina, sub şoc: Posibil atentat în Piaţa Tienanmen?

China, sub şoc: Posibil atentat în Piaţa Tienanmen?

Accesul în Piaţa Tien­anmen din Beijing era blocat luni la amiază după ce un Jeep 4×4 a lovit mai mulţi turişti şi poliţişti pe o alee pietonală la intrarea în Oraşul Interzis. Piaţa Tienanmen este simbolul puterii Republicii populare şi autorităţile s-au străduit să şteargă rapid urmele a ceea ce, după mai multe opinii chineze şi occidentale, ar putea fi un atentat.

Un Jeep având la bord trei persoane s-a angajat în viteză pe o stradă pietonală ce duce spre Poarta Tienanmen, deasupra căreia se află faimosul portret al lui Mao Zedong. Vehiculul a lovit în trecere mai mulţi turişti şi poliţişti, mereu numeroşi în acest loc nevralgic al puterii comuniste, unde în 1989 regimul a reprimat în sânge studenţii care cereau democraţie.

După o cursă nebună de 400 m, Jeepul a fost imobilizat la o barieră. Deşi unii martori susţin că au auzit o explozie,urmată de incendiul maşinii, autorităţile declară ca necunoscute motivele care au provocat focul, ocupanţii arzând de vii. Doi turişti au fost ucişi şi alte 38 de persoane rănite. Piaţa a fost evacuată imediat „manu militari”, ziariştii străini aflaţi în piaţă au fost interpelaţi, materialele confiscate şi imaginile şterse. Zona a fost înconjurată de baricade, staţiile de metrou închise.

Incidentul a provocat furtună pe reţelele de socializare, chinezii evocând un atentat: „Secta Falungong, separatiştii din Xijiang sau din Tibet, ori alte forţe ostile?”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă