25 C
București
marți, 18 iunie 2024
AcasăSpecialChina nu mai cumpără produse Apple din bani publici

China nu mai cumpără produse Apple din bani publici

China nu mai cumpără tablete și laptopuri Apple din bani publici din cauza unor așa-zise probleme de siguranţă a acestor sisteme. Astfel, zece produse ale companiei Apple au fost excluse de pe lista de achiziții a guvernului chinez în luna iulie.

Printre produsele Apple e numără iPad, iPad Mini, MacBook Air şi MacBook Pro, au spus oficiali, care au cerut să-şi păstreze anonimatul, dat fiind că informaţia nu este încă publică, scrie Bloomberg, potrivit Mediafax.

Echipamentele se regăseau pe lista realizată în luna iunie de către Ministerul de Finanţe şi Comisia Naţională pentru Reformă şi Dezvoltare, au arătat sursele citate.

Apple intră, astfel, în rândul companiilor care au fost excluse de autorităţile chineze de pe lista de achiziţii a guvernului, accentuând tensiunile dintre SUA şi China privind acuzaţiile de spionaj.

Agenţia de achiziţii a cerut guvernului să nu mai cumpere programe antivirus de la firmele Symantec şi Kaspersky Lab. De asemenea, guvernul a renunţat la achiziţionarea unor sisteme de operare produse de compania Microsoft. Pe liste se mai regăsesc şi produse ale Dell şi Hewlett-Packard, au declarat oficialii, mai scrie Mediafax.

Neîncrederea în companiile străine vine ca urmare a dezvăluirilor făcute anul trecut de Edward Snowden, în legătură cu un program de spionaj dezvoltat de Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite, precum şi a punerii sub acuzare, în SUA, a cinci ofiţeri chinezi, pentru furt de secrete ale unor companii.

Aceste acţiuni ale guvernului chinez ar putea accentua tensiunea dintre SUA şi China, relaţiile dintre cele doua ţări fiind oricum încordate din cauza disputelor teritoriale dintre China şi aliaţii SUA, Japonia şi Filipine, şi a competiţiei economice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă