Editura Thomson Reuters a oprit accesul cercetătorilor din România la bazele sale de date care cuprind articole ştiinţifice din întreaga lume, din cauza amânărilor în contractarea noilor servicii, a declarat pentru HotNews.ro fostul şef al Cercetării din România, Dragoş Ciuparu.
Decizia editurii vine la aproape o săptămână după ce Liviu Pop, ministrul interimar al Educaţiei, a anunţat că amână cu două luni termenul la care instituţiile de cercetare pot depune cereri pentru a avea acces la aceste baze de date. Efectele deciziei Thomson Reuters sunt imposibilitatea cercetătorilor români de a vedea dacă temele pe care vor să le trateze au mai fost cercetate până acum, „izolarea cercetării româneşti” şi imposibilitatea de a mai detecta eventuale plagiate, pentru că dispar articolele de comparaţie, susţine fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică.
Ministrul Liviu Pop a declarat că nu are cunoştinţă de acest proiect. „Ce vă pot spune este că auditez toate proiectele, directorul de la ANCS a plecat şi avem alt preşedinte”, a declarat ministrul Educaţiei, deşi chiar el a anunţat în urmă cu zece zile amânarea datei la care instituţiile de cercetare pot depune cereri pentru a avea acces la aceste baze de date.
Bazele de date ale Thomson reprezintă „principalul instrument de documentare al cercetătorilor cu privire la informaţia ştiinţifică”, a explicat Ciuparu. Acesta a anunţat că a primit pe 30 mai o scrisoare din partea editurii Thomson prin care partea română era anunţată că „suspendă accesul din cauza amânărilor în contractarea noilor servicii”.
Pe 24 mai, premierul Victor Ponta a semnat decizia de eliberare din funcţia de preşedinte al ANCS, cu rang de secretar de stat, a lui Dragoş Ciuparu. În această funcţie a fost numit Tudor Prisecaru.