19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCentru României a fost mutat în Făgăraș

Centru României a fost mutat în Făgăraș

Centrul României a fost mutat în municipiul Făgăraș din judeţul vecin, Braşov, arată ultimele măsurători ale specialiștilor, conform Digi24.

Anterior, centrul ţării era stabilit în satul Dealu Frumos, din judeţul Sibiu. 

„La vremea respectivă, când probabil s-a calculat centrul s-a folosit probabil un alt aparat matematic, alte date, alte input-uri şi s-a ajuns la rezultatul respectiv”, a explicat Ioan Rus, conferenţiar la Facultatea de Geografie a UBB Cluj-Napoca, scrie Digi24

Conform noilor date, centrul ţării este la ieşirea din Făgăraş, spre Braşov. În stânga e un câmp părăsit, iar în dreapta o staţie de gaz. Coordonatele geografice exacte sunt 45 de grade şi 50 de minute latitudine nordică şi 24 de grade şi 59 de minute longitudine estică.

Dar autoritățile din județul Sibiu nu doresc să renunțe la promovarea satului Dealu Frumos drept centrul țării.

„Nu se pot schimba obiceiurile peste noapte. Probabil o să rămână în continuare ca centrul turistic și de atracție pentru trecători. Este un peisaj frumos”, a declarat Marius Bârsan, viceprimarul comunei Merghindeal, din care face parte satul Dealu Frumos.

Acum, și locuitorii din Făgăraș doresc să își promoveze localitatea drept centrul României. „Ar veni mai mulţi turişti, am prezenta o curiozitate mai mare pentru alţii”, a declarat un localnic.

„Cred că orice investitor s-ar plasa în centrul unei ţări”, a precizat și George Cîrje, viceprimarul municipiului Făgăraş.

Modificarea le ridică probleme și editorilor manualelor de geografie, în care Dealu Frumos este trecut drept centrul georgrafic al României.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă comentează declarația lui Ciolacu. Premierul a susținut că Buzăul nu este în Moldova

La sediul Biroului Electoral Municipal, Nicolae Ciucă a fost întrebat despre comentariile premierului Marcel Ciolacu privind locația Buzăului și aluzia sa la un posibil...

Un român în vârstă de 28 de ani a fost găsit mor într-o piață publică din Genova

O descoperire tragică a avut loc vineri, în jurul orei 16:30, în Piazza Monte Santodin din cartierul Sestri Ponente din Genova, Italia. Cadavrul unui...

Floriile 2024, duminica dinainte de Paște. De ce se sfințesc ramurile de salcie

Floriile, duminica dinaintea Paștelui, reprezintă un moment de profundă semnificație în calendarul creștin. În această zi, creștinii marchează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, un eveniment...
Ultima oră
Pe aceeași temă