15.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialPatru dintre cei cinci elevi din Iași ce au ajuns la spital...

Patru dintre cei cinci elevi din Iași ce au ajuns la spital din cauza jocului “Balena Albastră” vor fi externați. Cel de-al cincilea va avea nevoie de consiliere psihologică

UPDATE: Numai patru dintre cei cinci elevi internați la Spitalul de Copii din Iași, după ce au jucat un joc mortal, vor fi externați, cel de-al cincilea rămânând în spital până marți, având nevoie de consult de psihiatrie şi o consiliere psihologică.

"Copiii au avut o evoluţie bună pe durata spitalizării, nu au înregistrat complicaţii. Au fost monitorizaţi şi supravegheaţi clinic. Astăzi (luni – n.r.) vor fi externaţi patru. Al cincilea va fi externat mâine (marţi – n.r.) deoarece are nevoie de consult de psihiatrie şi o consiliere psihologică. Pe durata spitalizării întreaga echipă de gardă şi o echipă disciplinară a fost la paturile acestor pacienţi. În acest moment nu putem spune dacă vor exista consecinţe, ei vor fi chemaţi la consult periodic", a declarat dr. Tamara Solange Roşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii „Sfânta Maria” Iaşi.

Pentru că unul dintre copiii care au ajuns la spital este dintr-un centru de plasament, şi Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a luat măsuri.

Purtătorul de cuvânt al DGASPC Iaşi, Tiberiu Bantaş, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că în momentul în care elevul se va întoarce la centrul de plasament va intra într-un program de consiliere împreună cu psihologul şi asistentul social. Potrivit sursei citate, şi celorlaţi copii din centru "care au relative tulburări de comportament" li se va explica cât de periculos este jocul.

La rândul lor, politiştii au început cercetările şi au deschis un dosar penal pentru loviri şi alte violenţe.

Copiii care au fost implicaţi în incidentul de vineri urmează să fie audiaţi în cursul zilelor următoare în prezenţa reprezentantului legal şi a unui psiholog.


Cei cinci elevi ce au ajuns la Spitalul de Copii “Sfânta Maria” după ce au jucat jocul “Balena Albastră” vor fi externați în cursul zilei de luni, ei fiind în stare stabilă, potrivit spuselor medicilor citați de Ziarul de Iași.

Elevii de la Şcoala Gimnazială „Veronica Micle“ nr. 2 care au fost internaţi vineri, 17 martie, la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ cu tulburări de respiraţie vor fi externaţi.

Cei cinci şcolari care au fost spitalizaţi de urgenţă din cauza unor dificultăţi respiratorii după ce s-au jucat în pauză jocul “Balena Albastră”, un joc mortal care s-a răspândit în Rusia, Republica Moldova și a ajuns și în România în ultimele luni.

Potrivit reprezentanţilor unităţii me­dicale, starea de sănătate a copiilor s-a stabilizat încă de sâmbătă, astfel că pacienţii nu au mai pus probleme echipei medicale. 

„Cel mai probabil, pacienţii vor fi externaţi luni. Starea lor este stabilă încă de sâmbătă. Doar vineri, la internare, au fost luaţi în evidenţă cu tulburări mai serioase. După extenare, din punctul meu de vedere, ar trebui să fie incluşi într-un program de consiliere pentru trauma emoţională prin care au trecut“, a arătat dr. Tamara Roşu-So­lange, şefa UPU de la Pediatrie.

La fi­nalul săptămânii trecute, cinci elevi cu vârste cuprinse între 12 şi 13 ani de la Şcoala Gimnazială Veronica Micle nr. 2 au fost internaţi la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ cu tulburări respiratorii şi atac de panică. Adolescenţilor li s-a făcut rău după ce au pus în practică un joc periculos de întrecere prin care voiau să vadă cine reuşeşte să-şi ţină respiraţia mai mult timp. Doi dintre elevi au fost găsiţi căzuţi într-o toaletă de profesorul de serviciu care a sunat la 112. Apelul a fost înregistrat la ora 11.15, după cum au subliniat reprezentanţii SAJ.

„Solicitarea s-a făcut pentru doi pacienţi cu insuficienţă respiratorie. Iniţial, a intervenit un echi­paj cu asistent medical. Odată ajunşi la locul solicitării, întrucât simultan au mai apărut trei cazuri, a mai fost făcută o solicitare pentru un echipaj.

Echipajele medicale au aflat că este vorba despre un joc colectiv prin care copiii îşi ţineau respiraţia, îşi încrucişau mâinile în formăă de «X» pe piept, iar altul îi strângea în braţe, să rămână fără aer. Prin jocul acesta, doi copii au intrat în stare de inconştienţă şi au căzut din picioare, lovindu-se la cap şi la coloană“, a explicat vineri Nicolai Pralea, purtător de cuvânt al SAJ Iaşi. Cazul de la Şcoala „Veronica Micle“ este în prezent anchetat de ISJ şi IPJ.

Cele mai citite

90 de minute pe Santiago Bernabeu sunt foarte lungi: Real Madrid-Bayern Munchen 2-1

Real Madrid s-a calificat dramatic în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Bayern Munchen cu scorul de 2-1 (0-0), miercuri...

Biden, dialog cu Iohannis – filmul mut continuă

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a avut o discuție relativ scurtă cu liderul de la Casa Albă, Joe Biden. Cei doi...

Nici România, nici Republica Moldova n-au avut reprezentanți la parada de la Moscova. Șefa regiunii autonome Găgăuzia, invitată de Putin, susține că a reprezentat...

În timp ce președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a sărbătorit "Ziua Europei" la Chișinău, șefa regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova, Evghenia Guțul, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă