13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCe unelte alegeţi pentru grădinărit

Ce unelte alegeţi pentru grădinărit

Farmecul unei grădini depinde în mare parte de modul în care este întreţinută, iar acest lucru este în strânsă legătură cu folosirea unor unelte adecvate.

 În prezent aveţi la îndemână un număr mare de unelte pentru aplicaţii specifice în grădină – greblat, săpat, tăiat, curăţat: de la maşini de tuns iarba, trimmere, foarfece de tăiat arbuştii, ferăstraie cu lanţ, maşini de spălat cu presiune până la suflante de frunze şi maşini de tocat resturi vegetale, oferind posibilitatea de a alege produse acţionate de acumulatori sau direct de la sursă de curent prin cablu electric.

Alegeţi unelte uşor de folosit

În vederea alegerii uneltelor pentru grădină este bine să aveţi în vedere ca acestea să fie uşoare, versatile, lejer de folosit, de întreţinut şi de depozitat, să acopere cu succes o plajă largă de solicitări şi aplicaţii.  De asemenea, trebuie să aveţi în vedere şi criteriul ecologic, în domeniul uneltelor pentru grădinărit acest deziderat traducându-se prin grija faţă de mediu, adică prin faptul ca acestea să fie durabile şi nepoluante. Recomandarea noastră este să vă dotaţi cu unelte de brand, achiziţionate de la magazine specializate, şi nu cele contrafăcute, acest fapt ferindu-vă de numeroase neplăceri, inclusiv posibile accidente.

Pe de altă parte este necesar ca un număr minim de prescripţii tehnice să fie respectate şi aplicate. De exemplu, apa şi umezeala sunt nefavorabile funcţionării în siguranţă a acestor unelte. Curăţarea  trebuie făcută după fiecare utilizare şi fără solvenţi chimici. O lavetă uşor umezită este suficientă. Pentru ca grădina dvs. să fie atractivă şi curată, este necesar în primul rând să fiţi pregătiţi cu un ­aparat de curăţat cu care puteţi îndepărta rapid şi uşor murdăria de pe alei şi peluze, de pe ferestre, scări, mobilier de grădină, de pe vasele ornamentale pentru plante sau puteţi elimina muşchiul de pe trotuare.

Pomii. Pentru tăierea crengilor pomilor aveţi nevoie de un ferăstrău pentru crengi sau foarfecă pentru tăiat crengi. Cu ajutorul unui ferăstrău se pot executa mai multe acţiuni, cum ar fi scurtarea crengilor pentru regenerare, tunderea tufelor şi a arbuştilor. Ferăstrăul trebuie să asigure libertatea de mişcare absolută, putând tăia oriunde lemne, scânduri, buturugi etc.

Gardul viu are nu doar efect decorativ, ci delimitează şi diverse porţiuni din grădină. Întreţinerea acestuia nu este complicată, dar trebuie făcută regulat. Uneltele necesare sunt: foarfecă cu motor electric sau maşină de tuns gard viu. Cu foarfecele de tuns arbuştii puteţi, de exemplu, chiar modela propriul dvs. gard viu ornamental. Cea mai importantă acţiune este tăierea, care se execută în două etape: la sfârşitul iernii şi în luna mai. Periodic se afânează solul, se îndepărtează buruienile şi se elimină ramurile rebele. Unelte necesare: foarfecă cu motor electric sau maşină de tuns gard viu.

Iarba oferă farmec şi viaţă oricărei grădini. Dacă vă doriţi ca întreţinerea ierbii să o faceţi cu economie de timp şi efort, orientaţi-vă spre o maşină de tuns iarba. În plus, acest utilaj asigură o tăiere fină şi estetică. Dacă deţineţi o suprafaţă mai mare cu gazon, vă va fi necesar şi un aerator de gazon, care are rolul de a îndepărta muşchiul tânăr fără a fi vătămate firele de iarbă. 

Foarfece STIHL de grădină – model HSA 65, cu acumulatori.

Motoferăstrău STIHL ­pentru îngrijirea ­copacilor, model MS 201 T, special pentru tăierea la înălţime.

Maşină de tuns iarbă de la VIKING, MB 248 cu ­motor pe ­benzină.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă