20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCe trebuie făcut pentru un montaj de calitate al uşilor

Ce trebuie făcut pentru un montaj de calitate al uşilor

Refacerea golurilor de uşă este o operaţie pe care o întâlnim în aproape toate renovările, moti¬vaţia fiind simplă: de obicei, vechile uşi sunt eliminate, iar în locul lor sunt montate unele noi.

În procesul de eliminare a uşilor, peretele pe care era fixat tocul suferă invariabil stricăciuni. Acestea sunt de diferite grade, în funcţie de materialul din care este construit peretele. Indiferent de structura peretelui, însă, încadratura în care urmează să fie montată uşa trebuie refăcută la dimensiunile necesare.

Astfel ajungem la a doua motivaţie. Aceasta constă în faptul că noile uşi trebuie să beneficieze de suprafeţe perfect plane pe care să fie montate. Numai aşa va fi garantat un aspect impecabil pentru liniile verticale şi orizontale pe care le va descrie noua uşă la îmbinarea ei cu peretele. La toate acestea mai trebuie să adăugăm faptul că un gol de uşă renovat va facilita măsurătorile necesare achiziţionării noii uşi, lucru foarte important, mai ales în cazul uşilor fabricate pe comandă.

Un alt avantaj care merită menţionat este faptul că montajul uşii este mult uşurat de suprafeţele plane, refăcute ale golului.

Etape de lucru

1. Mai întâi este eliminat tocul uşii. După aceea, cu ajutorul unui ciocan, este înlăturat mortarul de pe suprafaţa glafurilor. În cazul de faţă, operaţia s-a făcut cu mare atenţie din cauza fragilităţii pereţilor din cărămizi BCA.

2. Din fier-beton cu grosimea de 8 mm se confecţionează agrafe. Cu acestea se fixează pe fiecare latură a golului de uşă, de o parte şi de cealaltă a acestuia, două scânduri care vor folosi drept cofraj.
3. După fixarea iniţială a cofrajului se trece la verificarea acestuia. Cu ajutorul metrului şi al polobocului sunt stabilite atât grosimea viitorului glaf, cât şi planeitatea acestuia.

4. O dată stabiliţi aceşti parametrii, se prepară mortarul şi se începe umplerea cofrajului. Operaţia trebuie făcută cu grijă pentru ca cele două scânduri, relativ instabile, să nu fie mişcate.

5. Imediat după ce cofrajul a fost umplut cu mortar, puţin peste nivelul lui, s-a trecut la îndepărtarea surplusului. A fost folosit un profil metalic cu care s-a nivelat suprafaţa dintre cele două scânduri.

6. După ce mortarul s-a întărit, cofrajul poate fi înlăturat. La final, suprafaţa este finisată. În cazul de faţă ea a fost placată cu gresie, ceea ce a făcut inutilă gletuirea.

7. La finalul lucrărilor au fost montate uşile. Acestea au fost fabricate pe comandă. Calitatea glafurilor a condus la o încadrare perfectă a ramelor din PVC în golurile de uşă.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...
Ultima oră
Pe aceeași temă