21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialLIVE UPDATE. Londra, ziua a doua. Teroriștii din ISIS au revendicat atentatul:...

LIVE UPDATE. Londra, ziua a doua. Teroriștii din ISIS au revendicat atentatul: ”Un soldat al Statului Islamic”. Poliția a făcut publică identitatea atacatorului. Opt persoane arestate sunt acuzate că pregăteau acțiuni teroriste. Theresa May: Vom investi dublu în apărare. Bilanțul a fost revizuit la cinci morți. O româncă este în continuare în stare critică l FOTO+VIDEO

UPDATE 23,55: Autoritățile de la Londra au anunțat că toate cele opt persoane arestate în urma atentatului de la Palatul Parlamentului sunt suspectate că pregăteau "acțiuni teroriste" în Regatul Unit, informează BBC.

Printre persoanele arestate se află și trei femei cu vârste cuprinse între 21 și 39 de ani.


UPDATE 23,30: Un bărbat de 75 de ani, lovit de mașina agresorului, este cea de-a patra persoană ucisă de teroristul de la Londra, informează, joi seară, presa britanică.


PDATE 17.30: Poliția a făcut public numele atacatorului: se numește Khalid Masood, avea 52 de ani și s-a născut în Kent, Marea Britanie. Ultima adresă cunoscută era în West Midlands.. Masood folosea mai multe identități, scrie The Guardian. 

Scotland Yard a precizat că Masood nu era anchetat și nu intrase în vizorul serviciilor secrete cum că ar plănui vreun atentat. Avea cazier pentru fapte de violență, posesie de arme și delicte publice. Prima condamnare- în noiembrie 1983, ultima condamnare – decembrie 2003, pentru posesia unui cuțit. Nu a fost niciodată condamnat pentru acte teroriste. 

17.20: Un nou detaliu tragic iese la suprafață, scriu jurnaliștii de la The Guardian. Elevii răniți miercuri în atac sunt de la Liceul Saint Josef, unde a învățat o tânără care și-a pierdut viața la Paris, în timpul atacului de la Bataclan, din noiembrie 2015. 

Estelle Rouat a fost una din cele 89 de victime de la Paris. 

Elevii francezi urmau să plece acasă joi.



 

16.35: Cea de-a treia victimă a atactorului de la Londra este un turist american, pe nume Kurt Cochran, scrie The Guardian. 

El se afla în Europa împreună cu soția lui, Melissa, pentru a celebra cea de-a 25-a aniversare a căsătoriei lor. Și Melissa a fost grav rănită în atentat și se află internată în spital. Astăzi, urmau să se întoarcă în Statele Unite ale Americii. 

15.45: Consiliul musulmanilor din Marea Britanie condamnă atacul terorist care s-a soldat cu moartea a patru persoane și rănirea a altor 40, calificându-l drept "un act de o lașitate fără margini", a declarat secretarul general, Harun Khan, acesta anunțând că sute de londonezi se vor întlni, joi seara, în Trafalgar Square. 

15.30: Stația de metrou din zona Westminster a fost redeschisă, anunță autoritățile britanice.

15.15: Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a transmis condoleanțe premierului britanic, Theresa May, în legătură cu atacul terorist care a avut loc cu o zi înainte la Londra și a îndemnat la unirea eforturilor în lupta împotriva terorismului. 

"Este evident că pentru contracararea amenințării teroriste este necesară unificarea reală a eforturilor tuturor membrilor comunității mondiale', a declarat liderul rus în mesajul de condoleanțe. 'Forțele terorii acționează tot mai mișelește și mai cinic", a constatat șeful statului rus. Citește continuarea AICI!

15.00: Potrivit ultimelor informații, atacatorul nu se afla pe lista primilor 3.000 de indivizi supravegheați de MI5. Acești indivizi, majoritatea islamiști, sunt monitorizați de autorități, fiind suspectați că ar fi capabili de efectuarea atacurilor teroriste sau că ar putea avea legături cu jihadiștii înrolați în ISIS. Pe numele a 500 dintre aceștia sunt în desfășurare anchete, informează The Guardian. Citește mai multe AICI!

14.20: Teroriștii din Statul Islamic au revendicat atentatul din Marea Britanie, scrie The Guardian. 

Amaq, agenția de presă prin care Statul Islamic își comunică mesajele propagandistice, a anunțat că revendică atacul de la Londra. 
Teroriștii l-au numit pe atacator un ”soldat al Statului Islamic”. 

14.10:  Regina Elisabeta a II-a a transmis că se roagă pentru familiile victimelor tragediei de la Londra. Regina ar fi trebuit să participe, în această dimineață, la inaugurarea noului sediul al Poliției Metropolitane, dar ceremonia a fost anulată, scrie The Guardian. 





13.45: Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit, joi, cu prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Theresa May, la telefon, despre atacul terorist de la Londra.

"Președintele României a condamnat în termeni fermi atacul terorist care a avut loc ieri la Londra, lângă Parlament, simbolul democrației britanice, și a exprimat solidaritatea deplină a României și a poporului român cu Regatul Unit. Președintele Klaus Iohannis a transmis, tȘeotodată, în numele său și al României, condoleanțe familiilor victimelor și urări de însănătoșire grabnică celor răniți", arată Administrația Prezidențială într-un comunicat.

12.45: Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat că Guvernul britanic va aloca mai mulți bani pentru apărare și va dubla numărul de experți globali în ceea ce privește acțiunile și lupta împotriva terorismului.

"Aici, oameni de toate naționalitățile se adună și sărbătoresc libertatea. Acest om a comis un atac împotriva tuturor, împotriva oamenilor liberi de pretutindeni. În numele poporului britanic vreau să le mulțumesc tutror pentru sprijinul acordat și pentru solidaritatea arătată.

Ieri, în jurul orei 14.30, o mașină a condus cu viteză pe trotuar și a rănit 40 de cetățeni. Printre aceștia se numără turiști români, polonezi, chinezi și francezi. De asemenea, alți trei polițiști au fost răniți, iar ofițerul Keith Palmer a fost ucis. Acțiunile sale nu vor fi niciodată uitate. Colegii mei mi se vor alătura pentru a trimite condoleanțe celor care au fost loviți de tragedie. 

În acest moment nu există informații concrete de iminența unui atac terorist. Vom lua măsuri pentru a ne ajuta.  Sute de agenți ai poliției au lucrat pe parcursul nopții pentru a descoperi cine a participat la acest complot. 

Ce vă pot spune este că atacatorul era născut în Marea Britanie, cercetat de MI 5 pentru cazuri de violență extremistă. În aceste momente nu era în vizorul poliției și nu aveam informații despre planurile sale teroriste.

Vom investi dublu în Apărare. Suntem responsabili pentru siguranța de aici. Cine are nevoie de ajutor, aici, va găsi sprijin", a declarat șefa Executivului britanic.

12.35: Premierul Theresa May va susține o declarație de presă.

12.25: Un alt optulea suspect a fost reținut de poliția londoneză, scrie The Guardian. 

 12.10: Autoritățile din Franța au demarat, la rândul lor, cercetări cu privire la atentatul de la Londra, după ce trei elevi francezi au fost răniți în atac, scrie The Guardian.

Ancheta este condusă de Parchetul din Paris. Copiii se aflau într-o excursie de o săptămână la Londra și erau de la liceul Saint-Joseph de Concarneau. 

Conform unui ziar local din Franța, Le Telegramme, copiii răniți făceau parte dintr-un grup de 92 de elevi. Părinții lor au ajuns miercuri noapte în Londra. Unul dintre copii i-a scris mamei lui un SMS, imediat după atac: ”Am văzut o mașină lovind grupul. Dacă nu se oprea, 20 de secunde mai târziu am fi urmat noi”. 

Citește și:  FOTO: O profesoară de limba spaniolă, care mergea să își ia fiicele de la școală, printre victimele atentatului terorist din Londra

Una dintre cele patru victime ale atentatului terorist care a avut loc, miercuri seara, pe Podul Westminster din Londra este o profesoară de limba spaniolă, în vârstă de 43 de ani. Aysha Frade urma să își ia fiicele de opt și 11 ani de la școală, când un bărbat a intrat cu un autoturism Hyundai 4×4 în mulțimea adunată pe pod, informează Daily Mail.


Citește și: FOTO. Cine este polițistul care a fost înjunghiat în atacul terorist din Londra. Britanicii, solidari cu familia bărbatului, pe care îl descriu drept un erou care și-a pierdut viața siguranța publică

De 15 ani, polițistul Keith Palmer era membu al Comandamentului pentru Protecția Diplomatică și Parlamentară. Astfel, moartea sa i-a luat pe colegi prin surprindere.


11.50: Parlamentarii britanici au revenit, joi, la muncă, unde, înainte de începerea ședinței au păstrat un moment de reculegere pentru victimele atacului de pe podul Westminster.

11.45: The Times a publicat primele imagini din momentul producerii atacului terorist din Londra.

11.20: Cei doi români răniți în atentatul din Londra sunt doi tineri constănțeni care își petreceau vacanța în capitala Angliei. Este vorba despre Andrei Burnaz, de profesie inginer, și de Andreea Cristea, arhitect, conform informațiilor furnizate de un prieten al celor doi, Andrei Popescu, consilier municipal. Citește mai multe AICI!

„Am tot văzut dezinformări, că românii răniţi ar fi practicat alba-neagra pe Podul Westminster. Adevărul este altul“, a declarat Popescu. Cei doi plecaseră în Londra într-un city break, pentru a sărbători ziua de naștere a lui Andrei Burnaz. Acesta are trei degete rupte şi un picior fracturat, pus în gips, dar starea sa este stabilă. Andreea Cristea s-a aruncat în Tamisa pentru a se feri de mașină, starea ei fiind mult mai gravă.

11.15: Premierul Sorin Grideanu a declarat, joi dimineața, că „pericolul nu a trecut”, în cazul româncei care a fost rănite în atentatul terorist care a avut loc, miercuri seara, pe Podul Westminster din Londra. 

„Vreau să vă spun că am avut o discuție cu ambasadorul Românei la Londra, am fost în permanentă legatură și cu MAE. S-a constituit celula de criză, sunt în legătură permanentă cu cei doi români și cu familiile lor. Sperăm la un final fericit în ceea ce privește una dintre victime. Cealaltă este în afara oricărui pericol”. Citește continuarea AICI!

10.45: Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a declarat, joi, că ipoteza este că atacul de miercuri de la Westminster a avut legătură cu terorismul islamic şi că poliţia verifică în prezent dacă şi alţi oameni au fost implicaţi. 

“Parlamentul nu poate fi închis ermetic, dar va fi făcută o revizuire a securităţii clădirii. Londra merge la serviciu în această dimineaţă (joi – n.r.). Londra nu a văzut niciodată aşa ceva, dar merge mai departe”, a adăugat el, subliniind: “Nu vom lăsa ca acest tip de terorism să câştige, a precizat Fallon, citat de Sky News.

Joi va fi ținut un minut de reculegere, la ora locală 9.30 (11.30 ora României), în Parlamentul britanic, în memoria victimelor atacului de miercuri, de la Westminster.

Mark Rowley, comandantul unității antiteroriste a poliției britanice a declarat că autorul atacului de miercuri de la Parlamentul din Londra a acționat singur și a fost inspirat de terorismul internațional.

"Credem în continuare că acest atacator a acționat singur și a fost inspirat de terorismul internațional. În această etapă nu avem informații specifice despre alte amenințări la adresa populației", a spus Rowley.

10.15: Poliția londoneză a revizuit bilanțul atacului de pe Podul Westminster la patru morți. Este vorba despre doi pietoni – o femeie de 40 de ani şi un bărbat de aproximativ 50 de ani – de atacator şi de ofiţerul Keith Palmer.

10.00: "Ancheta este în desfășurare, iar despre identitatea răniților nu vă putem da mai multe informații. Există restricții de trafic, dar parlamentarii se vor întoarce, joi, la lucru. Șase persoane sunt internatE, în stare mai gravă", a declarat șeful poliției londoneze. Acesta a mai făcut presiuni asupra presei pentru a nu dezvălui identitatea atacatorului.

09.15: Șapte persoane au fost arestate în urma operațiunii din noaptea de miercuri spre joi, din Birmingham, au declarat surse citate sub acoperirea anonimatului de Sky News.

“Poliţia nu confirmă acest lucru în această dimineaţă (joi – n.r.), dar o sursă mi-a spus că raidul de la o adresă din zona Edgbaston din Birmingham, din cursul nopţii, are legături cu investigaţia în curs privind atacul terorist din Londra”, afirmă jurnalistul Sky News Mark White.

09.10: Greg Clarke, preşedintele Federaţiei Engleze de Fotbal (FA), a anunţat că la meciul dintre naţionalele Angliei şi Lituaniei, din acest weekend, din preliminariile Cupei Mondiale, li se va aduce un omagiu victimelor atacului de miercuri de la Londra, relatează L'Equipe, potrivit News.ro.

"Aducem un omagiu şi curajului forţelor de ordine. Gândurile noastre sunt alături de toţi cei care au fost afectaţi de acest incident teribil", a spus Clarke.

09.00: Parlamentul scoțian de la Edinburgh a suspendat dezbaterile cu privire la organizarea unui nou referendum privind independenţa Scoţiei în urma atacului terorist de la Londra, informează Mediafax. 

08.00: Bilanțul victimelor a crescut la cinci. Doi români au fost răniţi în atentatul de la Londra, soldat cu cinci morţi, între care atacatorul şi un poliţist, şi cel puţin 40 de răniţi. 

Autoritățile britanice au lansat, în noaptea de miercuri spre joi, un raid la o proprietate rezidenţială din apropiere de un restaurant indian din Birminham, închizând o parte din oraş timp de mai mult de două ore, relatează Daily Mail. Potrivit BBC News, maşina folosită în atacul de la Londra ar fi fost închiriată din zonă de la o firmă din zonă pe 16 martie.

Poliția sfătuiește călătorii să evite, joi dimineața, zona Westminster. Traficul este închis, în continuare, între punctele Constitution Hill și Hyde Park Corner.

Doi români, răniți în atac. Unul dintre ei este internat, în continuare, în stare gravă

Potrivit ambasadorului român la Londra, Dan Mihalache, este vorba de un cuplu de tineri turişti care se aflau pe podul Westminster, când atacatorul a intrat cu maşina în mulţime. Femeia, care se află în stare critică, a fost practic aruncată de pe pod în Tamisa. Tânărul are o fractură la picior. Ce doi urmau să sărbătorească mâine ziua de naştere a unuia dintre ei, potrivit Mediafax. Unul dintre români este internat în continuare, în stare gravă, iar celălalt cetăţean român, care a fost rănit uşor, a fost externat, a anunţat, joi dimineaţă, Ministerul Afacerilor Externe.

"Menționăm că una dintre cele 2 persoane de cetățenie română rănite se află în continuare internată în stare gravă, iar cealaltă, care a fost rănită ușor în urma incidentului, a fost externată.  

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord menține permanent legătura atât cu familia persoanei aflate în stare gravă, cât și cu cetățeanul român care a fost externat. Misiunea diplomatică continuă monitorizarea cazului, menținând legătura cu unitatea medicală, familia persoanei rănite, precum și cu autoritățile locale, fiind pregătită să acorde asistență consulară, în funcție de solicitări", se arată în comunicatul de presă.

Reacțiile liderilor lumii cu privire la atacul din Londra

Premierul Theresa May a calificat atacul drept un "act bolnav". "Mâine dimineață, Parlamentul se va întruni așa cum a fost programat inițial, iar londonezii și ceilalți cetățeni ai lumii, rezidenți sau turiști își vor petrece ziua normal", a declarat șefa Executivului Britanic.

Primarul Londrei, Sadiq Khan a transmis condoleanțe familiilor cetățenilor care au pierit în atac, adăugând că ofițeri înarmați vor circula pe străzile pentru a asigura protecția cetățenilor.

Liderii lumii au transmis condoleanțe familiilor afectate de atac, exprimându-și solidaritatea față de Marea Britanie și de cetățenii săi. Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a sunat-o pe Theresa May, transmițându-i că statul american îi va oferi tot suportul necesar. 

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, în urma atentatului de la Londra, că România este solidară cu Marea Britanie.

”Sunt alături de românii răniţi în atacul teribil din Londra şi de toţi cei afectaţi. Condoleanţe familiilor victimelor. RO solidară cu UK”, a scris preşedintele Iohannis pe contul lui de Twitter.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a scris miercuri seara, pe Facebook, că îşi exprimă întreaga solidaritate cu poporul şi guvernul britanic în urma atacului terorist care a avut loc la Londra şi că are încredere în faptul că Guvernul Grindeanu monitorizează cu atenţie evoluţia situaţiei, inclusiv în ceea ce priveşte eventualitatea apariţiei unor noi date privind cetăţeni români afectaţi de atac.

„În urma atacului terorist care a avut loc astăzi, la Londra, îmi exprim întreaga solidaritate cu poporul şi guvernul britanic. Faptul că atacul a avut loc lângă clădirea Parlamentului, simbol al democraţiei şi pluralismului, arată că a fost îndreptat împotriva valorilor care stau la baza statelor europene moderne, ceea ce îl face cu atât mai condamnabil”, a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor.

UPDATE ora 01.30: Încă o persoană a decedat, ridicând numărul victimelor la cinci, inclusiv atacatorul. Numărul de răniți a fost rectificat la 40. A fost dat publicității numele polițistului ucis: Keith Palmer, 48 de ani.

Un atacator a ucis trei personae inclusiv un polițist, la Parlamentul Marii Britanii, pe Podul Westminster, înainte de a fi împușcat mortal de Poliția Metropolitană.

Atacul din centrul Londrei a debutat cu o mașină Hyundai 4×4 (foto) care a intrat cu mare viteză pe Westminster Bridge, intrând în oamenii ce se aflau pe direcția de parcurs, ciocnindu-se de gardul din perimetrul  Parlamentului.

Un bărbat, despre care martorii au spus că avea figură asiatică și era de vârstă mijlocie (foto), a coborât din mașină înarmat cu două cuțite și a luat-o la fugă spre intrarea în Parlament, urmărit de polițiști. El a atacat trei polițiști care l-au ajuns din urmă în Old Palace Yard, înainte de a fi împușcat de alți polițiști. Primul polițist atacat de terorist a decedat. Atacatorul a decedat la spital.



Deși se prefigurează a fi un atac al unui „lup singuratic”, BBC a relatat că poliția, înainte de atentat, remarcase o mașină suspectă ce staționa în fața Parlamentului. Scotland Yard a declanșat o investigație de mare anvergură privind anturajul atentatorului și eventualii complici sau oameni care au știut ce are de gând să facă.

Atacul terorist s-a petrecut când la Bruxelles se comemorau victimele multiplului atac terorist islamist de la 22 martie 2016, soldat cu 32 de morți și în jur de 300 de răniți. Atât executorii atentatelor, cât și organizatorii, arestați ulterior, aveau cazier pentru infracțiuni penale, iar unii aveau legături cu organizația teroristă ISIS.

În ciuda datei aleasă pentru atacul de la Londra, acesta s-a asemănat, ca mod de operare, cu cele de la Nice, Berlin, Ierusalim și Ohio, care nu au necesitat explozibili și arme sofisticate, ci doar autovehicule – ca principal element cauzator de moarte și cuțite / macete.



Patru persoane au decedat, inclusiv polițistul și atacatorul, și peste 20 au fost rănite, dintre care zece au fost internate în spital. Cinci dintre acestea sunt în stare foarte gravă. O femeie a decedat pe Podul Westminster, lovită de mașina teroristului. O altă persoană a fost ucisă tot pe pod.  O femeie a fost scoasă, în viață, din râul Tamisa, unde ajunsese aruncată de mașina teroristului.



Ambasadorul român la Londra a spus că femeia este româncă și că se află internată în spital, conectată la aparate (foto). Printre răniți se numără și trei elevi francezi de 15, 16 ani, care efectuau un tur al Londrei.

Premierul britanic, Theresa May, a fost evacuată de urgență din clădirea Parlamentului, care a fost cercetată în detaliu de către trupele antitero. May a întrunit de urgență Cobra, comitetul pentru situații de criză.

Cele mai citite

Opt persoane au murit în accidentul de elicopter din Iran. Alături de președinte se aflau ministrul de externe și doi lideri regionali

Opt persoane se aflau în elicopterul care s-a prăbușit în Iran, toate cele opt persoane fiind declarate decedate. Principalul oficial care a murit este președintele...

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...
Ultima oră
Pe aceeași temă