21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialCe puteți face pe litoral în minivacanța de 1 Mai

Ce puteți face pe litoral în minivacanța de 1 Mai

Astăzi începe, oficial, sezonul estival 2014. Pregătite sau nu, stațiunile vor primi între 30.000 și 50.000 de turiști. Asociațiile de promovare, primăriile și hotelierii au pregătit mai multe evenimente pentru a atrage turiști.

Ca de obicei, sezonul turistic estival începe, astăzi, de 1 Mai, cu ”Parada litoralului românesc”, eveniment devenit tradițional, organizat de către Asociatia “Litoral – Delta Dunării”. În intervalul orar 10.00 – 14.30, pe traseul Mamaia – Năvodari – Constanţa – Eforie – Constanţa – Mamaia, parada va reuni autobuze etajate, “Carul Prietenilor Facebook”, peste 30 de maşini de epocă, motociclete, maşini de la Raliul Deltei, Fanfara RAJA etc. La ora 10.00 are loc întâlnirea participanţilor, în parcarea “Aqua Magic” – Mamaia. La 10.30 se dă startul, iar caravana pleacă din Mamaia spre Năvodari, unde ajunge la ora 11.00, în tabăra Delfinul. Aici are loc o petrecere la care participă și primarul Nicolae Matei. La 11.30 se pleacă spre Gara Constanța, iar la 12.45 se ajunge în Eforie Sud, în Parcul Primăriei, unde are loc Târgul de Antichităţi “Antica”. Parada revine în Mamaia la 14.30. În Mamaia, între 19.00 și 21.00, pe scena special amenajată, pe plaja din zona Cazino – Mamaia, va avea loc un spectacol multietnic, de muzică şi dansuri, organizat de către Asociaţia “Litoral-Delta Dunării” (ALDD), cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT).

Vor participa la spectacol: Ansamblul Folcloric “Brâuleţul Dobrogean”, Ansamblul “Fluria” al Comunităţii Armâne din Constanţa,  Ansamblul “Elpis” al Comunităţii Elene din Constanţa şi vedeta constănţeană Andreea Olariu. Imediat după spectacolul de la scenă, în jurul orei 21.30, oficialităţile prezente vor susţine un “speech”, în faţa publicului participant, şi vor lansa două filme de promovare, respectiv Filmul oficial al staţiunii Mamaia, în versiunea integrală, şi spotul “Descoperă România: priveşte cu sufletul şi asculta cu inima”, la care sunt asteptaţi să participe mii de turişti. În încheiere, turiştii vor avea parte de un spectacol de lasere şi o lansare de sute de lampioane, pe cerul staţiunii Mamaia, deasupra mării. Cluburile din Mamaia vor difuza, simultan, filmul de promovare, care va putea fi urmărit, astfel, de miile de turişti prezenţi în staţiune.

Ce se întâmplă în restul litoralului

În staţiunile Năvodari, Eforie şi Costineşti vor avea loc evenimente similare, organizate de către Asociaţia de Promovare “Litoral-Delta Dunării” şi Autoritatea Naţională pentru Turism, cu sprijinul Primăriilor care administrează aceste staţiuni, într-un concept comun, menit să promoveze staţiunile de pe Litoral, numit “Redescoperă Litoralul Românesc”.

În Năvodari, programul începe la ora 11.00, în tabăra Delfinul, și se încheie la ora 20.00. Vor urca pe scenă What’s Up, Axinte, Lorenna, Violeta Constantin, Autentic, Sylvie, Aurel Moga, Dan Cernăvodeanu, într-un spectacol prezentat de Ionuț Dulgheriu. Seara se va încheia cu un spectacol de lasere. În corturile amenajate în apropierea scenei vor fi oferite, gratuit, celor prezenţi, produse alimentare tradiţionale româneşti, vor fi organizate expoziţii, sesiuni de “face-painting”, se vor realiza / printa fotografii, ce urmează a fi oferite persoanelor prezente. În Eforie, pe lângă târgul de antichități, va avea loc un program artistic, în intervalul orar 17.00 – 20.30. Participă Teatrul de copii “Zurli”, dar se va putea urmări și un concert Nadir. Și aici seara se încheie cu un spectacol de lasere, la 20.30. În Costinești în ziua de 2 mai sunt organizare mai multe concerte și jocuri sportive, pe plajă, în zona Obelisc. Nu lipsește spectacolul de lasere, tot la ora 20.30. 

Eveniment inedit în Tulcea

În Tulcea, un post de radio organizează un eveniment inedit, respectiv “Sulina Fusion Cruise”, prima ediție. Programul cuprinde muzică și bucătărie tradiţională în aer liber. Se vor prepara mâncăruri din pește, cum ar fi tradiționalul storceag (ciorba de peşte), grătar de pește şi cârnaţi de vită pentru a acoperi toate gusturile. Mâncărurile vor fi preparate de către „pirații” din localitate, bucătari cu experiență în arta culinară tradițională. Petrecerea „piraților” va continua cu un concurs de băut bere (beerpong, băut bere cu paiul), trasul sforii, iar pe înserate club – disco şi foc de tabără.

ANT plătește ziariști străini

Răzvan Filipescu, președintele Autorității Naționale pentru Turism, a declarat că litoralul începe să prezinte interes și pentru piețele externe. ”Există interes din partea turoperatorilor din Germania să vină pe litoral. Am redeschis piața din Israel. Vor fi lansate chartere Tel Aviv – Mihail Kogălniceanu din 9 iunie. Acordăm interes deosebit pentru piața din Republica Moldova. Până în 2007 litoralul românesc era una dintre destinațiile preferate ale lor. Acum că s-au ridicat vizele sperăm să vină într-un număr cât mai mare. Ei sunt interesați și de extrasezon, nu doar de sezon”, a spus acesta. În plus, trei jurnaliști de la The Guardian vor sta pe 1 și 2 mai pe litoral, iar apoi merg în Deltă. ”Vor participa la toate evenimentele care sunt organizate aici. Au venit pe cheltuiala ANT”, a spus Filipescu. 

Fără serbare câmpenească

Primarul Radu Mazăre a declarat, ieri, că în municipiul Constanța nu se va organiza nimic special cu ocazia zilei de 1 Mai. ”Știți că nu mai pot să organizez sărbătorile câmpenești de 1 Mai pentru că nu avem mici întrucât venise un singur ofertant. L-am declarat câștigător și a fugit de frică, s-a retras. A fost achiziție publică, s-a prezentat unul singur, ăla din Brașov, din Constanța nici unul, a fost declarat câștigător după care a spus domnule, mie îmi e frică dacă vă dau mici o să mă caute zece ani în urmă ce am făcut, s-a retras”, a explicat, ieri, primarul.

Ponta vizitează cartierul săracilor

De 1 Mai, pe litoral va veni și premierul Victor Ponta. Acesta va vizita portul, după care va ajunge și în cartierul săracilor, Henri Coandă. ”O să mergem în Mamaia să vadă pasarela, dar nu o să inaugurăm neapărat pasarela și o să dăm drumul la circulație imediat ce va fi  gata, deci nu așteptăm să o inaugurăm cu premierul, merge să vadă lucrările”, a spus Mazăre. Acesta a adăugat că îi va solicita premierului să dea o ordonanță de urgență să deblocheze construcțiile inclusiv pe perioada 15 mai – 15 septembrie. ”Așa cum este formulată ordonanța, va rămâne la aprecierea primarului atunci când dă autorizația de construcție dacă lucrarea respectivă împiedică sau nu turismul, primarul apreciază, nu cineva din minister. Există, numai că ea durează. E făcută, e pe mers în Parlament și dacă nu mai lucrează oamenii ăștia la faleză și astea europene până pe 1 iunie – 15 iunie stăm cu șantierul”, a conchis primarul.

Cele mai citite

VIDEO. E gata! Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat au pus punct relației. “Viața merge înainte, indiferent de orice”

Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat și-au spus "adio" după o relație frumoasă de trei ani. Tot ce e frumos are și un sfârșit. Cu...

A început oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale a început oficial astăzi şi se va încheia pe data de 8 iunie, la ora 7,00. Autoritatea...

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, vine în România

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, se va deplasa în România pentru o vizită de două zile, în perioada 13-14 mai 2024.  Luni, 13 mai,...
Ultima oră
Pe aceeași temă