11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCe mai donează constănţenii muzeelor

Ce mai donează constănţenii muzeelor

Muzeul Marinei din Constanţa nu face achiziţii şi poate doar să primească donaţii sau sponsorizări, acest lucru fiind reglementat prin Legea Muzeelor. În ultimii ani, foarte mulţi constănţeni au venit la muzeu pentru a dona diverse obiecte, de la uniforme de marină, brevete, arme albe, arme de ceremonie, ordine şi medalii, fotografii, instrumente de navigaţie, obiecte de birou, un binoclu folosit în război sau ochelari la cărţi, manuale de navigaţie sau cărţi poştale.

Proprietarii obiectelor vin periodic la muzeu să îşi admire donaţiile. Mai mult de atât, mulţi dintre ei vin şi cu propuneri ingenioase de amenajare a unor expoziţii sau standuri tematice. Sunt însă şi constănţeni care vor să vândă muzeului obiectele de colecţie pe care le au, însă atunci când aud că nu se acceptă decât donaţii, fac cale întoarsă.

Amintiri de suflet, donate muzeului

Atunci când soseşte un obiect, experţii se ocupă de evaluarea autenticităţii şi a importanţei acestuia. „Pe noi ne interesează în primul rând vechimea obiectului, valoarea sa memorialistică, cui i-a aparţinut acel obiect, dacă este produs de serie sau unicat şi atelierul care l-a produs”, ne-a spus muzeograful Andreea Croitoru.

Cele mai multe obiecte vin din partea urmaşilor marinarilor care şi-au pierdut viaţa pe mare. Pe de altă parte, sunt şi donatori care nu prea au ce oferi, însă susţin ferm că ce au adus ei la muzeu are o valoare inestimabilă.

Donaţii, dar şi achiziţii istorice şi arheologice

Patrimoniul Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa cuprinde deopotrivă obiecte donate şi achiziţionate. Pe partea de istorie, există donaţii celebre. De pildă, de la compozitorul Ioan Chirescu din Cernavodă sunt păstrate partituri, discuri, caiete manuscris. În 1974, Dimitrie Chirescu dona muzeului, printre altele, documente importante din timpul primului război mondial, o leduncă (cartuşieră) de vânători cu placă metalică, foarte frumos ornamentată, o tabacheră cu postav verde, o centură de paradă, trei seturi de epoleţi, o pălărie de vânător de munte. Scriitoarea constănţeană Cella Serghi a donat cărţi şi fotografii cu autograf. În muzeu există, de asemenea, ceasul de buzunar, ochelarii şi reţetarul doctorului Caratzali.

Au fost donate îndeosebi documente şi fotografii. Cea mai importantă achiziţie este reprezentată de un fond de manuscrise semnate I.N. Roman, fost primar al Constanţei, om politic, avocat, şi redactor la „România Liberă”, începând cu 1882. Tot la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa au fost aduse diferite obiecte de arheologie pentru a fi donate sau vândute. După cum ne-a spus directorul muzeului, dr. Gabriel Custurea, muzeul se aprovizionează pe partea arheologică cel mai mult din achiziţii şi săpături, mai puţin din donaţii.

De obicei, se aduc la muzeu vase de diferite tipuri şi monede. De exemplu, un cetă-ţean din Cernavodă, săpând în curtea casei, a dat de câteva farfurii şi castroane din sec.XVII-XVIII. Foarte mulţi cer bani mulţi pe obiectele aduse, considerate unicat. Cea mai valoroasă şi relativ recentă achi-ziţie este un tezaur de monede, achi-zi-ţio-nat în 2003, care a costat muzeul 20.000 de lei. Pentru achiziţii, plata se face, potrivit reglementărilor în vigoare, la sfârşitul anului, motiv pentru care mulţi din cei care vin cu obiectele pe care le-au descoperit preferă să lase din preţ şi să le vândă rapid unor colecţionari sau anticari.

COLECŢII

Un muzeu cu 38.000 de exponate

În patrimoniul Muzeului Marinei Române din Constanţa se regăsesc 37.800 de exponate organizate pe 33 colecţii, din care 22 sunt colecţii de muzeu, 8 de fond documentar şi 3 „Diverse”. Principalele colecţii sunt „Arme de foc”, „Ordine şi medalii”, „Plachete şi insigne”, „Uniforme şi accesorii de uniforme”, „Navomodele”, „Ancore”, „Pinacoteca”, „Fototeca, „Numismatică” şi colecţiile de „Carte veche”, „Manuscrise şi scrisori”, „Manuale, cursuri şi instrucţiuni de marină” şi „Presă de marină”. Colecţiile unicat sunt „Instrumente de navigaţie”, „Bunuri arheologice”, „Lentile şi machete de faruri”, „Drapele de luptă, pavilioane, mărci şi flamuri de marină”, „Elice de nave”, „Artilerie şi piese de artilerie”, „Arme sub Apă”, „Sigilii”, „Hărţi nautice şi planuri de nave”, „Obiecte de artă”, „Albume de fotografii”, „Grafică şi sculptură”, „Nave şi fragmente de nave”, „Transmisiuni”, „Motoare navale”, „Brevete, diplome şi documente militare”. Alte colecţii sunt „Diverse I”, în care sunt incluse cărţi de impresii sau de onoare şi „Diverse II”, în care sunt incluse foi volante, afişe şi colaje de presă. În colecţia „Diverse III” sunt incluse obiecte de arhivă personală, cărţi, memorii, certificate, bilete, titluri de proprietate, diplome, şi diverse obiecte personale ale unor personalităţi.

Constantenii doneaza Muzeului Marinei de la uniforme la obiecte de uz marinaresc
O donaţie recentă este setul de birou ce a aparţinut lt. col. Mihai Drăghicescu

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă