16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialCe fac elevii cu „Banii de liceu”?

Ce fac elevii cu „Banii de liceu”?

În prezent, 2286 de elevi constănţeni sunt beneficiari ai programului social „Bani de liceu” în valoare de 180 de lei lunar. Cu această sumă, copiii cu probleme financiare caută să se ajute cât mai bine.

Lavinia Târziu învaţă la Colegiul Tehnic „Pontica”, în clasa a XI-a B, la profilul tehnician veterinar. Adolescenta vine din Vama Veche, însă în timpul anului şcolar locuieşte la internatul unităţii de învăţământ. Fata spune că banii proveniţi în urma Programului naţional de protecţie socială sunt mai mult decât necesari, în fiecare lună căutând să îşi cumpere lucruri de care are nevoie. „Am ales acest liceu pentru că mi-a acordat cămin, un loc de cazare şi mâncare. Aici stau cu ajutorul Primăriei Limanu, din motive financiare. Nu îmi permit să fac naveta. Veniturile noastre sunt doar din partea mamei care munceşte cu ziua. În plus, mai e doar alocaţia. Din „Bani de liceu” îmi cumpăr haine, cărţi, ce îmi trebuie. Vreau să fac mai departe Medicina veterinară. Mi-ar plăcea foarte mult”, ane-a spus eleva. Despre Lavinia, directoru şcolii are numai cuvinte de laudă. Fata impresionează prin modestie şi este extrem de ambiţioasă. „Lavinia este un copil cuminte, serios. Chiar ieri am ţinut-o la tablă la matematică. E activă”, a apreciat directorul Colegiului „Pontica”, prof. Cosmin Badea.

Elevi care aşteaptă lunar ajutorul financiar

La Colegiul Tehnic „Pontica” sunt înscrişi 481 de elevi la diferite forme de învăţământ, iar câţiva copii beneficiază de ajutorul social. „Sunt 21 de elevi care au obţinut bursa „Bani de liceu”, din 160 de elevi de la învăţământul de zi. Deci un procentaj semnificativ. Ar mai exista nişte elevi care n-au îndeplinit condiţiile pentru câteva zeci sau sute de lei. Cred că mare parte dintre ei au probleme materiale. Noi îi identificăm pe parcursul anului şcolar. O mare parte dintre copii fac naveta, în jur de 30 de elevi locuiesc în căminul –internat al şcolii, avem câteva cazuri destul de grave, de exemplu un elev dintr-o familie cu nouă copii. Mama este plecată, tatăl are probleme cu consumul de alcool şi noi ca şcoală îl ajutăm ca să îşi finalizeze studiile. Eu, spre exemplu, îl ajut financiar, l-am ajutat şi cu hrană, cum putem. Găsim soluţii”, a precizat prof. Cosmin Badea.

Basarabeni, elevi de top la Constanţa

Unitatea de învăţământ cuprinde elevi navetişti din judeţul Constanţa, dar şi din Tulcea. Copiii vin de la Valu lui Traian, Murfatlar, Cumpăna, Dunăreni sau de la Chirnogeni. În plus, Colegiul şcolarizează elevi basarabeni. În total, în prezent sunt zece copii din Republica Moldova, cu rezultate deosebite la învăţătură.

Alexandru Stratan, din clasa a XI-a B, este unul dintre aceştia. Tânărul s-a remarcat la chimie, geografie şi la specialitatea de tehnician veterinar. Precum colega sa, îşi doreşte să devină medic veterinar iar pentru a realiza acest lucru se pregăteşte temeinic. „În afara orelor, de două sau de trei ori pe săptămână, merg la o clinică veterinară deoarece îmi place foarte mult meseria de tehnician veterinar şi vreau să urmez Medicina veterinară. Am venit în România datorită diplomei de absolvire care e recunoscută pe plan european. La noi aşa ceva este mai rar. Am auzit de la prieteni că e foarte bine aici. Nu regret că am venit şi nu cred că o să regret vreodată că am venit în Constanţa, la acest colegiu. Stau în cămin. Părinţii mă ajută financiar. Mi-e dor de ei, distanţa este mare, însă pentru a realiza ceva este nevoie de sacrificii. Eu nu mă plâng. Aşa este viaţa”, ne-a spus Alexandru.

Au rezultate foarte bune

„Ne împăcăm extraordinar de bine cu elevii din Republica Moldova. În trecut erau şi clase întregi formate din elevi basarabeni. Suntem foarte mulţumiţi de aceşti copii. Au rezultate foarte bune la învăţătură. Sunt cuminţi, liniştiţi”, a conchis directorul şcolii. Colegiul Tehnic “Pontica” funcţionează din anul 1952 ca şcoală profesională zootehnică, în domenii precum agricultură, protecţia mediului, turism şi alimentaţie, industrie alimentară, comerţ-servicii. 

Cele mai citite

Turneul final EURO Under-17 va putea fi vizionat în România pe TVR Sport

EURO Under-17, turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti, care se va desfășura în perioada 20 mai-5 iunie 2024, va fi transmis în România de...

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor afacerilor externe din...

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...
Ultima oră
Pe aceeași temă