25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialCe erori dă reţeta electronică

Ce erori dă reţeta electronică

Nou-născuţi recunoscuţi de sistem abia după două luni, elevi care apar neasiguraţi şi încurcături privind situaţia deceselor, acestea sunt câteva dintre observaţiile transmise CNAS de medicii care au folosit prescrierea electronică.

Din 2 iulie, reţetele electronice se eliberează în paralel cu cele pe hârtie, trecerea completă la noul sistem fiind prevăzută pentru 1 ianuarie 2013, când prescrierea electronică şi eliberarea medicamentelor compensate se vor face exclusiv în mediul electronic (online şi offline).

Cum în această perioadă – în care încă se poate opta între metoda clasică şi cea valabilă începând cu anul viitor – peste 9.000 de medici au prescris deja câteva milioane de reţete electronice, reprezentanţii acestora au transmis Casei Naţionale pentru Asigurări de Sănătate (CNAS) o situaţie privind erorile şi neajunsurile cu care s-au confruntat în ultimele luni. Observaţiile Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) mai relevă faptul că, atunci când datele sunt alterate eliberarea medicamentelor către pacienţi devine prac-tice imposibilă. Caz în care, oamenii vor fi obligaţi să meargă la ghişeul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate pentru clarificarea situaţiei, au precizat sursele citate.

Astfel, potrivit celor două organizaţii profesionale, atunci când medicul verifică online pe serverul CNAS, în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), dacă pacientul aflat în acel moment în cabinet apare în sistem ca asigurat sau nu, în aproximativ 10% din cazuri constată că serverul CNAS conţine date eronate, cum ar fi: elevii care au împlinit 18 ani apar neasiguraţi, deşi, conform legii, rămân asiguraţi dacă îşi continuă şcolarizarea, până la 26 ani; pensionari cu pensii sub 700 lei apar ca pensionari obişnuiţi, cu pensii peste 700 lei; nou-născuţii sunt validaţi în sistem abia după a doua lună, astfel încât nu pot beneficia de servicii în sistemul de asigurări în primele două-trei luni de viaţă şi nici serviciile acordate acestora nu pot fi decontate conform legii, către furnizori; persoane cu handicap sau beneficiari ai unor legi speciale care ar avea dreptul la reţete gratuite apar ca pensionari obişnuiţi.

Totodată, reprezentanţii SNFP şi FNPMF susţin că persistă cazurile în care medicul află, interogând SIUI, „că pacientul viu aflat în faţa sa şi care solicită un serviciu medical ar fi, de fapt, decedat”. Totodată, SNFP şi FNPMF arată că prescrierea reţetelor electronice presupune utilizarea unei semnături electronice, pentru verificarea în sistem a prescriptorului, însă există două situaţii care duc la imposibilitatea utilizării semnăturii electronice. Astfel, în cazul blocării, pierderii sau furtului semnăturii electronice, durata obţinerii unei noi semnături este de minimum două zile, timp necesar atât emiterii de către furnizorul de servicii de certificare cât şi înregistrării în SIUI de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a noii semnături electronice.

Ce se întâmplă când medicul e în concediu

De asemenea, în cazul zilelor de concediu ale unui medic, procedura de recunoaştere în SIUI a semnăturii electronice a medicului înlocuitor nu este în prezent elaborată de către CNAS. Acest lucru a dus în perioada de testare la anularea tuturor reţetelor prescrise de medicul înlocuitor şi refacerea lor de către medicul înlocuit la revenirea din concediu. Soluţia acestor probleme, propusă de medicii de familie, este ca SIUI şi SIPE să permită înregistrarea semnăturii electronice a medicului înlocuitor pe CUI-ul furnizorului doar pe perioada înlocuirii, printr-o procedură simplă.  

Cele mai citite

Gata cu vacanța de Paște. Românii se întorc acasă

Coloane de autovehicule care se întind pe câţiva kilometri au fost observate pe principalele artere rutiere din orașul bulgăresc Ruse, situat la granița cu...

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...

Mădălina Ghenea lămurește “subiectul” Grigor Dimitrov. “Mi se pare că e momentul să clarific”

Mădălina Ghenea a rupt tăcerea și a dezvăluit recent motivele care au stat la baza despărțirii sale de jucătorul de tenis Grigor Dimitrov. Celebra...
Ultima oră
Pe aceeași temă