15 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialCe au în comun "Golaniada" din România şi protestele din Turcia

Ce au în comun “Golaniada” din România şi protestele din Turcia

“Golaniada” din România ar putea fi o lecţie pentru guvernul Erdogan, notează jurnaliştii de la Bloomberg, care fac o paralelă între recentele evenimente din Turcia şi ceea ce s-a întâmplat la Bucureşti , în primăvara anului 1990, scrie b1.ro.

Studenţii care şi-au instalat corturile în piaţa Universităţii în 1990 cereau demisia Guvernului ales prin vot popular. Protestatarii pe care poliţia turcă i-a evacuat din piaţa Taksim şi parcul Gezi , la 15 iunie, nu au început la fel, dar şi ei au cerut demisia lui Erdogan.

A fost o traiectorie similară pentru ambele evenimente, afirmă jurnaliştii de la Bloomberg, care fac o paralelă între evenimentele din Turcia şi ceea ce s-a întâmplat în România în urmă cu 13 ani.

Protagoniştii din România au devenit din ce în ce mai înverşunaţi în a se denunţa unii pe alţii, pe măsură ce protestele au continuat. Preşedintele Ion Iliescu i-a numit pe studenţi “golani”. La fel cum protestatarii din Turcia au acceptat din partea lui Erdogan eticheta de “jefuitori”, studenţii români au adoptat termenul de “golan” drept un titlu de onoare.

Erdogan i-a criticat dur pe opozanţii săi din piaţa Taksim la 16 iunie, de această dată descriindu-i ca pe nişte trădători şi terorişti, în cadrul unui miting al susţinătorilor săi.

Problema protestatarilor antiguvernamentali din ambele pieţe este că au fost şi sunt în minoritate, chiar dacă plângerile lor au fost şi sunt rezonabile, continuă Bloomberg. Frontul Salvării Naţionale al lui Iliescu ieşise victorios în alegeri cu 67 la sută din voturi în mai 1990, în timp ce Partidul Justiţiei şi Dezvoltării a câştigat alegerile din anul 2011 cu 50 la sută din voturi.

Presa străină a empatizat în general cu protestatarii din piaţa Universităţii, determinând guvernarea să îşi intensifice acuzaţiile de conspiraţie, în timp ce Erdogan şi oficialii de rang înalt din Turcia l-au depăşit pe Iliescu în acest sens. El a acuzat instituţiile financiare că au complotat pentru a genera tulburările din Turcia.

Protestele din România s-au sfârşit brutal când Iliescu a chemat minerii în capitală, pentru a evacua piaţa. Erdogan nu trebuie să folosească minerii pentru a rezolva problema, întrucât are poliţia. Dar mitingul din 16 iunie a avut acelaşi efect, demonstrând cât de puternică este susţinerea sa populară. Au fost informaţii potrivit cărora susţinătorii lui Erdogan s-ar fi alăturat poliţiei în atacuri împotriva protestatarilor.

Erdogan ar putea, totuşi, să facă aceeaşi greşeală ca Iliescu, mai arată jurnaliştii de la Bloomberg. Dar Erdogan este un politician mai capabil decât Iliescu şi sistemul politic din Turcia este unul mai puternic decât era cel din România anilor ’90. Cu toate acestea, el va trebui să ia în considerare care ar putea fi costul reprimării opozanţilor săi.

Cele mai citite

Motocoasele electrice: Soluția ideală pentru întreținerea grădinii tale

Motocoasele electrice și trimmerele sunt instrumente esențiale pentru întreținerea eficientă a grădinilor și a spațiilor verzi. Acestea sunt concepute pentru a oferi o soluție...

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...

Motocoasele electrice: Soluția ideală pentru întreținerea grădinii tale

Motocoasele electrice și trimmerele sunt instrumente esențiale pentru întreținerea eficientă a grădinilor și a spațiilor verzi. Acestea sunt concepute pentru a oferi o soluție...
Ultima oră
Pe aceeași temă