17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialCe ascund autoritățile române în cazul pacienților români ajunși cu bacterii în...

Ce ascund autoritățile române în cazul pacienților români ajunși cu bacterii în Spitalul Militar din Belgia

La peste 48 de ore de când România liberă a probat, cu documente oficiale, că toți cei opt tineri răniți în clubul Colectiv au ajuns la Spitalul Militar din Bruxelles cu bacterii, nici o autoritate a statului nu a binevoit să ne spună la ce unități medicale din România au fost aceștia îngrijiți anterior. Am adresat întrebări oficiale Ministerului Apărării (care a asigurat transportul pacienților), Ministerului Sănătății, personal secretarilor de stat Dorel Săndesc și Raed Arafat.  Este încă o dovadă a lipsei de transparență de care au dat dovadă autoritățile române în cazul Colectiv,  aspect care, de altfel, a inflamat opinia publică pe parcursul celor 40 de zile care s-au scurs de la tragedie.

Citește și : Spitalul Militar din Bruxelles confirmă oficial: toți pacienții de la Colectiv trimiși în Belgia infectați cu bacterii

După ce am publicat confirmarea venită din partea medicilor de la Spitalul Militar din Bruxelles că pacienții prezentau bacterii la internarea lor în Belgia, răspunsul a constat în organizarea în mare grabă a unei conferințe de presă (ca urmare a zecilor de solicitări din partea presei în urma publicării articolului în Rl). Au fost informați în timp util jurnaliștii acreditați la Ministerul Sănătății, în schimb noi, deși autori ai articolului pentru care se organiza conferința de presă și în pofida faptului că am fost întreaga zi în contact cu diverși reprezentanți ai Ministerului Sănătății (fără a ni se oferi vreun răspuns concret, e drept), am fost informați cu 15 minute înainte de începerea evenimentului. Dat fiind traficul infernal din Bucureștiul orelor 17, nu am putut participa. 

Am rămas din acea conferință de presă cu analiza pe text făcută de medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase, care a analizat cuvânt cu cuvânt răspunsul pe care ni l-au oferit medicii belgieni. În opinia medicului Streinu Cercel, faptul că pacienții români au ajuns la spitalul din Belgia colonizați cu bacterii este un fapt care ține de normalitate, deoarece bacterii s-ar găsi în multe părți ale corpului omenesc. Ceea ce a omis să spună medicul român (deși cunoștea acest aspect din corespondența pe care i-am pus-o la dispoziție) este faptul că noi le-am explicat în scris doctorilor belgieni contextul în care dorim să aflăm mai multe informații despre starea bolnavilor din clubul Colectiv pe care ei îi au în grijă. Am precizat, în scrisoarea către Spitalul belgian, că în România a fost confirmată moartea a trei pacienți din cauza bacteriilor luate pe parcursul internării. Iar întrebările noastre au vizat infecțiile spitalicești avute de cei opt pacienți români pe care ei îi aveau internați. În acest context trebuie analizată fraza – On admission they (pacienții veniți din România n.noastră) appeared to be colonized with a certain bacterial load – cuprinsă în răspunsul medicilor belgieni și nu altfel. Și nici nu cred că doctorii din Belgia au inserat această frază pentru a ne ține o lecție despre bacterii în general.

Sunt mirat că un medic de talia profesorului Străinu Cercel nu a sesizat o altă frază din răspunsul medicilor belgieni: “în timpul oricărei spitalizări, există șanse mici și limitate de a obține o infecție nosocomială, posibilitate față de care noi luăm toate măsurile de prevenție”. Asta, în timp ce la București se confirma că cel puțin 3 pacienți răniți în dosarul Colectiv muriseră în urma unor infecții intraspitalicești.

Am mai înțeles din această conferință de presă că domnul secretar de stat în Ministerul Sănătății, Dorel Săndesc a fost supărat pe autorii articolului mustrându-ne cu fraza: „încă o dată vă rog, dacă nu puteți să ajutați, măcar să fim lăsați să ne facem treaba”. Același lucru i-l reproșăm și noi secretarului de stat: dacă nu ne ajutați, cel puțin nu ne băgați bețe în roate. În cursul zilei de marți am vrut să aflăm de la ce spitale din România provin bolnavii care au fost internați cu bacterii la Bruxelles. Biroul de comunicare al Ministerului Sănătății ne-a precizst că un răspuns în cursul aceleiași zile este greu de obținut. Ulterior, am fost asigurați că vom fi contactați de secretarul de stat Dorel Săndesc care se afla într-o ședință Am fost contactați, dar nu de domnul seretar de stat, ci de un reprezentant al Ministerului care ne-a cerut documentul oficial pe care îl primisem de la Spitalul Militar din Bruxelles. Am făcut acest lucru cu bună credință și ne așteptam să ni se răspundă cu aceeași monedă. Nu am primit nici un răspuns nici azi.

Nu este ciudat, domnule Săndesc, că Spitalul Militar din Bruxelles ne-a răspuns prompt la toate întrebările, în număr de patru? Că presa engleză britanică prezintă reportaje de la spitalul din Newcastle unde sunt internați pacienți români din Colectiv? Asta, în timp ce dumneavostră ne spuneți scurt: pacienții sunt transportați în Belgia și în Marea Britanie. Desigur, mărginindu-vă la această propoziție, îngreunați munca jurnaliștilor cărora le este mult mai dificil să se intereseze de starea pacienților români din străinătate. Aspect care, cred, vă convine de minune.

P.S: Am încercat să aflăm la ce spitale din România au fost internați pacienții români înainte să ajungă în Belgia și de la secretarul de stat, Raed Arafat. Ne-am gândit să îl apelăm pe dânsul, deoarece ne erau proaspete imaginile cu Arafat în burta avioanelor Hercules care transportau răniți în Occident dând indicații medicilor. În pofida evidențelor, Arafat ne-a precizat că nu e treaba dânsului, ci a Ministerului Sănătății. Parafrazând un spot TV, am spune: ”Ponta a plecat, Oprea a plecat, Arafat rezistă”.

Cele mai citite

Un bănișor, la ipocritul Plicușor

Primarul general Nicușor Dan se laudă în campanie că le-a blocat PUZ-urile edililor Negoiță, Băluță și Ciucu. Pe lângă problema blocării dezvoltării Bucureștiului, ceea ce...

Klaus Iohannis a promulgat legea privind jocurile de noroc

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a...

Pe timp de război, cresc acțiunile firmelor producătoare de armament

Acțiunile unor mari companii care produc echipamente militare au crescut semnificativ, în contextul războiului din Ucraina și, mai nou, al războiului din Orientul Mijlociu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă