15.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCE a publicat programul de ajutor alimentar pe 2010 pentru 19 state,...

CE a publicat programul de ajutor alimentar pe 2010 pentru 19 state, inclusiv Romania

CE a publicat, vineri, programul de ajutor alimentar destinat persoanelor celor mai defavorizate pe anul 2010, aplicabil unui numar de 19 state membre UE printre care si Romania, anunta Mediafax.

Din totalul de 1.555.726 de tone de cereale care urmeaza sa fie retrase din stocurile de interventie comunitare in scopul distribuirii in statele membre in cadrul programului pe 2010, cota Romaniei va fi de 135.555 de tone. De asemenea, cota Romaniei va fi de 4.500 de tone de lapte praf dintr-un total de 65.290 de tone si de 5.577 de tone de zahar dintr-un total de 34.832 de tone.

Conceput initial pentru distribuirea stocurilor excedentare de produse agricole ("stocuri de interventie") catre persoanele nevoiase, programul de ajutor alimentar a fost modificat la mijlocul anilor 1990, astfel incat, in anumite situatii, stocurile de interventie sa poata fi completate cu achizitii de pe piata.

Potrivit CE, a fost alocat un buget de 500 de milioane de euro, care corespunde celui alocat programului pe 2009, iar 19 state membre au decis sa ia parte la program. Cuantumul resurselor alocate pentru Romania este de 29.951.704 de euro. Cea mai mare suma revine Italiei – circa 122 de milioane de euro – urmata de Franta si Spania, care participa de asemenea la program.

CE aminteste ca distribuirea gratuita de alimente persoanelor celor mai defavorizate din spatiul comunitar a fost initiata in regim de urgenta in iarna 1986-1987, cand stocurile excedentare de produse agricole au fost donate asociatiilor caritabile din statele membre pentru ca acestea sa le distribuie persoanelor nevoiase. Ulterior, aceasta masura a dobandit caracter permanent si s-a bazat pe stocurile de interventie. Programul permitea statelor membre sa deblocheze stocurile publice excedentare de produse alimentare pentru ca acestea sa poata fi folosite ca ajutoare alimentare.

Cele mai citite

100 de arestați la Boston după o manifestație pro-Palestina

Aproximativ 100 de persoane considerate a fi manifestanţi pro-palestinieni au fost arestate sâmbătă dimineaţa în campusul unei universităţi din Boston şi tabăra lor a...

Un român în vârstă de 28 de ani a fost găsit mor într-o piață publică din Genova

O descoperire tragică a avut loc vineri, în jurul orei 16:30, în Piazza Monte Santodin din cartierul Sestri Ponente din Genova, Italia. Cadavrul unui...

Nicolae Ciucă comentează declarația lui Ciolacu. Premierul a susținut că Buzăul nu este în Moldova

La sediul Biroului Electoral Municipal, Nicolae Ciucă a fost întrebat despre comentariile premierului Marcel Ciolacu privind locația Buzăului și aluzia sa la un posibil...
Ultima oră
Pe aceeași temă