11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCazul Paszkany - "Biletul" de la Cluj a fost scris la Viena

Cazul Paszkany – “Biletul” de la Cluj a fost scris la Viena

Presedintele Basescu a mai semnat un memoriu. Anuntul a fost facut ieri la sedinta de bilant a Ministerului Public. Basescu a declarat ca a trimis in atentia procurorului general, Laura Codruta Kovesi, un memoriu de la “un cetatean din Cluj” care demonstreaza impletirea intereselor dintre politicieni, oameni de afaceri, jurnalisti si magistrati. Singurul element oferit de seful statului in privinta spetei este acela al implicarii intr-un “proces de impingere a realitatii” in cazul unei licitatii.
“Imi pare rau ca am uitat pe birou un memoriu pe care l-am primit de la un cetatean din Cluj, pe care va asigur ca am si scris «Catre doamna procuror general» – cu stiloul, asta-noapte, citind corespondenta – «Rog analiza si solutie legala»”, a afirmat presedintele. “Sigur, fiind de dimensiuni mari, nu putea fi trimis decat la Parchetul General. Va promit, doamna, ca va ajunge dupa-amiaza (marti dupa-amiaza) la dumneavoastra, cu rezolutia pusa pe ea, pentru ca imi era adresata”, i-a spus presedintele Basescu procurorului general Kovesi, aflata la prezidiu. Seful statului a precizat ca aceasta impletire care face obiectul memoriului, manifestata pe plan local, trebuie eradicata.
“Era traditia cand se strangeau in weekend, inainte, procurorul sef, cu seful tribunalului, cu seful politiei, cu primul secretar, cu primul secretar al municipiului si era grupul care conducea. Inca avem judete in care se intampla acest lucru”, a afirmat seful statului, atacand frontal “tupeul politic” al politicienilor care se adreseaza procurorilor. Basescu a facut apel la toti procurorii la independenta si la izolarea Ministerul Public de orice tip de relatie care poate duce la influentarea deciziilor care vizeaza activitatea pe plan local.

Politicienii nu stiu nimic

“Cetateanul clujean” misterios care l-a informat pe Traian Basescu despre o presupusa legatura intre politicieni, oameni de afaceri si oameni de presa din Cluj este Arpad Paszkany. El pare sa stie mai bine decat insisi politicienii sau oamenii de afaceri ce se intampla in mediile acestora.
Majoritatea liderilor politici clujeni au declarat pentru “Romania libera” ca nu stiu nimic de astfel de grupuri. Oamenii de afaceri s-au aratat, la fel, sceptici de existenta unui astfel de grup concertat. Singurii care au confirmat existenta grupurilor de interese au fost oamenii de presa. Surse juridice au declarat pentru “Romania libera” ca memoriul primit de Basescu este cel trimis de la Viena, zilele trecute, de catre omul de afaceri clujean Arpad Paszkany, memoriu adresat Presedintiei, Parchetului General si Consiliului Superior al Magistraturii.

Ce reclama Paszkany

Omul de afaceri Arpad Paszkany, patronul echipei de fotbal CFR Cluj, afirma in memoriul sau ca este victima unei “inscenari” puse la cale de catre liderul liberal clujean Marius Nicoara. Paszkany il acuza in memoriu pe Nicoara ca ar fi trucat o licitatie din 2005, astfel incat rezultatele acesteia sa fie in favoarea omului de afaceri iesean Iulian Dascalu si in defavoarea unei firme la care Paszkany este actionar. Omul de afaceri mai afirma ca a fost haituit de catre procurori apropiati lui Nicoara si ca acestia au incercat sa-i creeze imaginea unui fugar periculos.
Acuzat de instigare la luare de mita intr-un dosar disjuns din celebrul “Gazeta”, de catre procurorii clujeni Mircea Hrudei si Daciana Deritei, Paszkany nu s-a prezentat la audieri motivand ca are intalniri de afaceri in strainatate.
Ulterior, de la Viena, acesta a trimis memoriul citat de Basescu catre Consiliul Superior al Magistraturii si Parchetul General al Romaniei.

Politicienii clujeni nu inteleg

Liderul PD Emil Boc s-a aratat uimit de informatia ajunsa la presedintele Traian Basescu. El spune ca nu a discutat niciodata cu acesta un astfel de subiect. Intrebat daca stie de existenta vreunui astfel de grup la Cluj, Boc a spus ca nu se poate pronunta.
“Mi-e foarte greu sa inteleg la ce va referiti. Eu pot sa va spun ce este in Primarie, am incercat sa evit orice procedeu netransparent in organizarea licitatiilor. Nu am de unde sa stiu informatii globale din alte institutii publice. Nu ma pot pronunta, pentru ca nu am date”, a declarat liderul democrat.
Pe de alta parte, liderul judetean liberal, Marius Nicoara, a afirmat ca nu stie cine ar fi putut trimite respectivul memoriu. Cu toate acestea, el a apreciat ca memoriul ar putea fi al omului de afaceri Arpad Paszkany, caz in care a precizat din nou ca acesta contine dezinformari.
Nici liderul PSD, fost ministru al Internelor, nu stie de existenta unui astfel de grup. “Nu stiu. Daca sunt, nu sunt in cercul meu”, a spus Rus.

“Grupurile” exista

Potrivit fostului redactor-sef al cotidianului local “Ziarul Clujeanului” si al saptamanalului “Clujeanul”, Mihnea Maruta, orice jurnalist clujean cu experienta stie ca la Cluj exista doua grupuri de interese. “Primul este asa-numitul «grup de pe lac», cum i-a spus chiar «cetateanul» cu memoriul. Acesta este structurat in jurul unor membri ai clubului Rotary care se intalnesc pe insulita de la Chios (de unde si numele). Acest grup include, printre altii, fondatori ai Bancii Transilvania si ai companiei Astral, precum Horea Ciorcila si Dorel Goia, este legat de PNL prin intermediul presedintelui Marius Nicoara, dar si de PSD, prin oameni de afaceri ca Sorin Dan. Grupul nu are propriile ziare (cel putin nu oficial), dar are jurnalisti fideli si o mare disponibilitate de a cumpara spatiu publicitar”, a afirmat jurnalistul.
“Cel de-al doilea grup este «grupul regionalist»: se invarte chiar in jurul banilor administrati de Paszkany (oare scrie asta in memoriu?), nu intamplator are ca obiectiv «ideologic» regionalizarea Romaniei pe structura provinciilor istorice, idee promovata asiduu, ani la rand, de «Gazeta de Cluj», «Buna Ziua, Ardeal» si «Ziua de Cluj». Membrii acestui grup beneficiaza de relatiile din Politie si servicii secrete ale lui Iuliu Muresan, sunt legati de UDMR prin familia Paszkany, fac jonctiunea cu Emil Boc si PD prin grija viceprimarului Adrian Popa si se inteleg foarte bine cu PSD-istii Ioan Rus si Stefan Dimitriu, chiar daca acestia din urma tin cu U Cluj. Daca visurile ar putea fi scanate, din noptile lor ar rezulta frecvent cuvintele «guvernator», «Ardeal», «mitici»”, a mai afirmat jurnalistul.

Afaceristii se gandesc la “Gazeta”

Singurul om de afaceri clujean care a mentionat o posibila existenta a unui astfel de grup a fost Iosif Pop, unul din fondatorii Bancii Transilvania si actual director al unei companii cu profil financiar. “In opinia mea, tot cazul «Gazeta» arata ca un astfel de grup exista. Cazul «Gazeta» a dovedit ca astfel de legaturi exista si nu sunt putine”, a spus Iosif Pop.
Un alt om de afaceri, Sorin Dan, proprietarul hotelului central City Plaza, a precizat ca nu cunoaste sa existe astfel de legaturi. “Habar n-am, chiar habar n-am”, a sunat replica acestuia.
In cazul “Gazeta”, procurorii care au instrumentat dosarul sustin ca mai multi ziaristi ai trustului “Gazeta”, printre care si directorul acestuia, Liviu Man, erau constituiti intr-un grup organizat de santaj. In probele anexate la dosar exista inregistrari ale unor conversatii intre Man si oameni politici atat din PNL, cat si din PD sau PSD, dar si cu oameni de afaceri.

Cine e Arpad Paszkany

Omul de afaceri clujean detine centrul comercial Sigma Shopping Center si este administratorul companiei Polus, care construieste in prezent un mall la Cluj, pe un teren de 34,7 hectare aflat in litigiu. Paszkany a castigat o licitatie de la Primaria clujeana, privind asocierea cu Consiliul Local clujean, pentru construirea unui cartier. Presedintele comisiei de licitatie a fost viceprimarul liberal Adrian Popa, fost prieten si asociat al lui Paszkany.

Intalniri cu Nicoara

Arpad Paszkany explica felul in care presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, ar fi incercat sa-l determine sa nu participe la licitatia pentru construirea unui mall langa complexul “Univers T” din Cluj. Mai mult, Paszkany sustine ca Nicoara i-ar fi pus in vedere ca, decat sa nu faca nici un mall, sa faca mai bine macar unul, referindu-se la centrul comercial Polus.
“M. Nicoara mi-a mai spus ca «nu pot avea doua mall-uri in Cluj», ca SEE (firma la care Paszkany este actionar, n.red.) nu poate castiga aceasta licitatie; ca si asa am destule probleme la POLUS CENTER (referire la procesele de retrocedare a terenurilor) si sa-mi aduc aminte ca el «a fost un mare domn» ca a fost de acord sa elibereze autorizatia de constructie pt. POLUS Cluj si sa ma gandesc ca, decat sa nu pot construi nici un mall in Cluj, mai bine totusi fac unul”, arata Paszkany.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă