22.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialCazul Assange, o problemă bilaterală între Londra şi Quito, consideră UE

Cazul Assange, o problemă bilaterală între Londra şi Quito, consideră UE

Uniunea Europeană nu intenţionează să intervină în diferendul ce opune Londra şi Quito în urma deciziei autorităţilor ecuadoriene de a-i acorda azil politic fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, refugiat la sediul misiunii ecuadoriene de la Londra, informează Agerpres.

“Este în esenţă o problemă bilaterală între Marea Britanie şi Ecuador. Cu toate acestea, delegaţia UE de la Quito urmăreşte acest caz îndeaproape, în contact cu Ambasada Marii Britanii”, a precizat un purtător de cuvânt al şefei diplomaţiei europene Catherine Ashton.

“Sperăm că problema va fi rezolvată prin dialog şi în deplină conformitate cu normele dreptului internaţional aplicabil”,  a adăugat purtătorul de cuvânt, chestionat de AFP.

Pe de altă parte, o purtătoare de cuvânt a Vivianei Reding, comisarul european însărcinat cu justiţia, a amintit că Assange se află sub incidenţa unui mandat de arestare european şi că ar trebui audiat de judecătorii suedezi. “Domnul Assange este acuzat în Suedia, el ar trebui deci audiat de judecători suedezi şi prezentat în faţa victimelor sale pentru că şi ele merită să apară în faţa unui tribunal”, a explicat purtătoarea de cuvânt Mina Andreeva.

În timpul unei conferinţe de presă la Quito joi, ministrul Ricardo Patino, a anunţat că ţara sa îi acordă azil politic lui Assange, de teamă că acesta ar putea fi extrădat în SUA într-o a doua etapă, dar şi pentru că drepturile la apărare nu i-ar fi respectate în Suedia.

“Este o victorie importantă pentru mine şi apropiaţii mei”, a declarat Assange în faţa personalului ambasadei. Dar “lucrurile vor deveni mai stresante acum”, a subliniat el, în condiţiile în care Marea Britanie este în continuare decisă să îl extrădeze, în pofida deciziei Ecuadorului.

Cele mai citite

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...

ELCEN îl acuză pe Nicușor Dan că minte

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat joi, 23 mai, într-o conferință de presă că lipsa apei calde în mai multe sectoare din...

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă