10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialCatedrala Neamului va costa 400 milioane euro

Catedrala Neamului va costa 400 milioane euro

Catedrala Mantuirii Neamului va fi construita pe Dealul Arsenalului si va avea forma unui potir rasturnat.

Circa 30 de arhitecti si ingineri constructori care au proiectat biserici de mari dimensiuni in orasele romanesti, dupa 1990, si-au prezentat ieri, la Palatul Patriarhiei, solutiile constructive pentru viitoarea Catedrala a Mantuirii Neamului, participand la un concurs organizat de Biserica Ortodoxa Romana (BOR). Castigatorul concursului nu va primi un premiu in bani, ci va fi desemnat proiectantul lucrarilor efective, pentru care va fi platit.
"In proportie de 95%, viitoarea Catedrala a Mantuirii Neamului, privita din avion, va avea forma unui potir rasturnat si va fi o constructie in stilul bizantin romanesc", ne-a declarat preotul Costel Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane. Alte idei care au fost luate in considerare de proiectanti, pe langa cea a potirului (o cupa cu picior, cu gura larga si cu marginile rasfrante), au fost cele ale oului pascal si tainelor de initiere (Botez, Mirungere, Euharistie).

Catedrala Mantuirii Neamului va fi construita in Dealul Arsenalului, in vecinatatea Casei Poporului, pe un teren de 11 hectare, trecut prin lege in proprietatea Patriarhiei. Piatra de temelie a lacasului a fost sfintita de PF Daniel in 2007. La slujbele organizate in viitorul lacas vor putea asista 105.000 credinciosi, dintre care 5.000 vor incapea in Catedrala, iar 100.000 – pe esplanada. Catedrala va avea trei niveluri in subsol, 12 ascensoare, o gradina pe 5 hectare din cele 11 alocate ansamblului, iar pe mozaicul ei vor fi imprimate imagini cu bisericile din Romania, ne-a mai spus preotul Costel Stoica. In ceea ce priveste costurile, oficialul BOR sustine ca acestea sunt estimate la 400 milioane euro, cu tot cu finisajele aferente – picturi, sculpturi si alte dotari.

"Patriarhia are bani pentru a demara lucrarile. Pentru restul sumei se va organiza o campanie de colectare de fonduri. Exista numeroase firme si enoriasi care au dorit sa doneze sume de bani pentru Catedrala. Donatii importante au venit si de la Papa Ioan Paul al II-lea, care, daca nu ma insel, a donat in doua randuri cate 100.000 de euro", a aratat preotul Costel Stoica. El a adaugat ca viitoarea Catedrala va gazdui si "o particica din moastele Sf. Andrei". Aceste moaste au fost primite de PF Patriarhul Daniel de la Christoph von Schonborn, Arhiepiscopul romano-catolic al Vienei.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă