30.9 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialCât mai scade producţia de energie hidro

Cât mai scade producţia de energie hidro

„În cazul unui nivel  foarte scăzut al fluviului Dunărea, în strictă conformitate cu specificaţiile tehnice ale centralei şi cu respectarea procedurilor aferente, Nuclearelectrica SA va lua decizia opririi uneia din unităţi, sau a ambelor”, spun reprezentanţii centralei nuclearelectrice de la Cernavodă.

Cu toate acestea, oficialii Nuclearelectrica susţin că în momentul de faţă, CNE Cernavodă funcţionează la parametri normali, asigurându-se debitul de apă de răcire necesar.

„Conform politicii de transparenţă a SN Nuclearelectrica SA, vom emite un comunicat de presă în cazul în care nivelul scăzut al Dunării va impune oprirea unităţilor”, spun cei de la CNE Cernavodă.

Pierderi în agricultură

În prezent, efectele prelungite ale secetei se manifestă la  nivel hidrologic prin valori ale debitelor râurilor situate în intervalul 30-50% faţă de mediile multianuale lunare. Coeficientul de umplere al lacurilor, potrivit datelor communicate de Ministerul Mediului este de 56%.

Şi producţia de electricitate din hidrocentrale este afectată ca urmare a diminuării nivelului apei din lacurile de acumulare. Faţă de anul trecut specialiştii din domeniu estimează că seceta ar putea reduce producţia de energie hidro cu peste 20%.

În agricultură, eventualele pierderi datorate secetei vor putea fi estimate în luna februarie 2012. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, ne-a declarat că în afara culturii de rapiţă care a fost compromisă în proporţie mare datorită lipsei de apă din toamnă, la restul culturilor nu sunt încă probleme în stadiul actual de dezvoltare.

„În ianuarie -februarie 2012, în funcţie de precipitaţiile care vor fi vom putea şti dacă viitoarele culturi vor fi afectate şi în ce proporţie. Deocamdată, cel puţin la nivelul lunii decembrie, nu sunt motive  grave de îngrijorare. La nivelul rădăcinilor culturilor există încă o oarecare rezervă de apă”, ne-a declarat Valeriu Tabără.

Navele nu pot circula în convoi

Pe Dunăre, traficul navelor este îngreunat şi diminuat, datorită debitului scăzut. Probleme mai mari se înregistrează pe sectorul bulgar al fluviului, acolo unde autorităţile nu au efectuat operaţi de dragaj, iar din cauza nivelului scăzut nu se mai poate naviga.

Directorului de navigaţie al Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi , Alexandros Galiaţatos a declarat că pe sectorul românesc al Dunării se asigură pentru nave pescajul de 2,5 metri.

„La noi se asigură lucrări pentru îndepărtarea depunerilor aluvionare de pe şenalul navigabil, în vederea asigurării gabaritelor minime de navigaţie recomandate de Comisia Dunării. S-au efectuat lucrări de dragaj. Traficul este îngreunat datorită îngustătii porţiunii navigabile. În loc de un convoi de 4-6 nave se trec navele câte una-două şi drept urmare există şi o diminuare a traficului” , a precizat Alexandros Galiaţatos.

 

Cele mai citite

VIDEO. Edward Iordănescu, mândru de băieții lui și de suporterii naționalei: “Muncim din toate puterile ca să nu îi dezamăgim”

Declarația lui Edward Iordănescu, selecționerul echipei naționale de fotbal a României, după egalul cu Slovacia (1-1) și calificarea în optimile de finală ale EURO...

Iohannis, la Consiliul European, unde se discută sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, mâine şi poimâine, la Consiliul European, la Bruxelles, printre subiectele reuniunii numărându-se sprijinul pentru Ucraina şi Republica Moldova, respectiv...

Julian Assange, liber, după un acord cu justiția americană

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a pledat miercuri culpabil de încălcarea Legii americane privind spionajul în faţa unui tribunal din Insulele Mariane de Nord, un...
Ultima oră
Pe aceeași temă