10.5 C
București
marți, 20 februarie 2024
AcasăSpecialCat de liberi suntem online?

Cat de liberi suntem online?

La doua decenii de la crearea celei mai mari retele publice de calculatoare, Internetul, tot mai multe guverne incearca sa controleze si chiar blocheaza accesul la o serie de site-uri.
In China numarul de utilizatori de Internet se dubleaza aproximativ o data la sase luni, iar numarul de site-uri creste semnificativ de la un an la altul. si, o data cu aceste cresteri, guvernul de la Beijing isi sporeste eforturile pentru controlarea, cenzurarea sau chiar inlaturarea unor parti ale continutului de pe diverse pagini web. Iar autoritatile chineze nu se opresc aici, un raport al organizatiei Reporteri fara Frontiere publicat anul acesta mentiona ca tara asiatica detine locul intai in ceea ce priveste numarul de oameni inchisi pentru ca au criticat sistemul politic chinez pe bloguri sau pe forumuri. George Popescu, asistent universitar la Facultatea de Jurnalism si stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii din Bucuresti, spune ca pe Internet "oricine poate spune orice, insa asta nu inseamna ca oricine poate afla orice". Intr-o situatie similara se afla si jurnalistul independent iranian Hamed Mottaghi, care scrie pe blogul sau (http://hamedmottaghi.blogfa.com) despre importanta liberei circulatii a informatiei si despre dreptul la libera exprimare. Insa nici unul dintre concetatenii care-i impartasesc opiniile nu-i poate citi articolele, deoarece guvernul iranian a blocat accesul din interiorul tarii catre adresa web de mai sus.

Rusia taie firul
Pana acum cateva saptamani rusii puteau citi absolut orice stire publicata pe site-uri interne sau externe. Insa, pe 17 martie 2007, presedintele Vladimir Putin a semnat un decret prin care se infiinteaza o agentie pentru controlul mass-media si al informatiei care circula pe Internet, lucru ce ar putea duce la crearea unui mediu cenzurat. "Daca vorbim de conectarea la Internet, in Rusia lucrurile stau inca foarte bine. Dar accesul la informatia impartiala va intalni o serie de piedici cu cat ne apropiem mai mult de alegerile din acest an", ne-a explicat MJ Bear, director de programe la postul de radio Europa Libera.

Reguli online
In cazul jurnalistilor, de exemplu, exista o serie de reguli despre ce si cum se poate redacta un articol, indiferent daca acesta urmeaza a fi publicat in ziarele traditionale sau in cele electronice. Dar ceilalti "web-usseri" pot scrie despre absolut orice le trece prin minte pe un blog sau pe un site web? In mediul online  limita dintre "ce este permis" si "ce nu este permis" este foarte usor de trecut, mai ales ca avem de-a face cu exprimarea parerilor personale ale utilizatorilor. "Comportamentul etic, moral si legal care guverneaza actiunile noastre din lumea reala trebuie sa guverneze si in spatiul virtual", a spus MJ Bear. Utilizatorii ar trebui sa aiba grija la ce spun pe Internet, granitele morale fiind foarte usor de incalcat. "Este ilegal sa se lanseze actiuni de tip phishing pentru a intra in posesia unor date personale si este imoral sa se foloseasca parola de la contul de e-mail al unui prieten pentru a vedea mesajele acestuia", explica George Popescu.

» Internet sau Intranet?
"Internetul este pentru straini. Intranetul este pentru cubanezi", a declarat pentru site-ul cnn.com Miguel Perez, proprietarul unui Internet-café din Centrul de Afaceri International din Havana.  Guvernul lui Fidel Castro restrictioneaza de multi ani accesul la toate site-urile web, atragandu-si critica oganizatiilor internationale care spun ca in felul acesta se controleaza accesul liber la informatie. Pentru a putea avea o linie de acces la Internet un cubanez de rand trebuie sa obtina mai intai permisiunea statului.

» E-mail second-hand
Daca nu stiti cum este sa ti se citeasca e-mail-ul de catre autoritatile statului inainte ca mesajul sa ajunga la tine, aflati ca aceasta este situatia cu care se confrunta populatia statului Zimbabwe. Providerii de servicii de Internet monitorizeaza e-mail-urile clientilor si au dreptul de "a lua toate masurile necesare pentru prevenirea transmiterii materialelor neautorizate sau obscene". Organizatia Reporteri fara Frontiere a atentionat comunitatea internationala ca prevederea de mai sus este mult prea generala, lipsind o definire exacta a ceea ce inseamna "materiale neautorizate si obscene".

Cele mai citite
00:01:14

Biden dorește să se întâlnească cu președintele Camerei Reprezentanților în legătură cu ajutorul pentru Ucraina

Președintele american Joe Biden a declarat luni că este dispus să se întâlnească cu președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, pentru a discuta un proiect...

Tribunalul București, așteptat să se pronunțe în cazul sechestrului pe bunurile lui Iulian Dumitrescu

Tribunalul Bucureşti este aşteptat să se pronunţe, astăzi, în cazul contestaţiei formulate de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, faţă de măsura sechestrului...

Discursul lui George Simion de la Timișoara, de studiat în școlile politice

Recunosc, de mult nu am mai ascultat un discurs atât de bine elaborat, atât de complex și de asertiv, ca și cel al lui...
Ultima oră
Pe aceeași temă