21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialCât costă recuperarea unui "bolnav-legumă"

Cât costă recuperarea unui “bolnav-legumă”

Tratarea neuropsihiatrică a unui bolnav ajunge la peste 3.000 de lei lunar.

Cazarea şi tratamentul pacienţilor internaţi la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică “Sfântul Luca” Beclean costă 3.128 lei lunar de persoană. Majoritatea sumelor este suportată din bugetul judeţean fiindcă pacienţii sau aparţinătorii acestora plătesc doar 602 lei.

Aşa a decis Consiliul Judeţean (CJ) Bistriţa-Năsăud pe baza cheltuielilor de anul trecut şi în funcţie de costul mediu lunar de întreţinere în centrele pentru persoane cu handicap în cuantum de 2.059 lei, stabilit la nivel naţional la sfârşitul anului trecut.

Pentru că are dreptul să adauge sau să scadă din acest preţ, CJ a stabilit pentru Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulţi cu Alzheimer Beclean costul mediu lunar de 1.696 lei, pentru Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Tineri cu Handicap Beclean 1.541 lei şi pentru Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane cu Handicap Nuşeni 1.540 lei. Întreţinerea la Centrul de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice Nuşeni costă 620 lei lunar.

Costul mediu lunar de întreţinere a fost stabilit în funcţie de gradul de depedenţă al persoanei vârstnice îngrijite, în funcţie de cheltuielile de  întreţinere, hrană, medicamente, materiale sanitare şi alte asemenea.

Justificare

„Datorită creşterii preţurilor la toate cheltuielile de funcţionare şi  administrare, a fost necesară reactualizarea contribuţiei de întreţinere care revine fiecărui asistat. În caz contrar, ne-am fi văzut puşi în imposibilitatea de a funcţiona în conformitate cu standardele în vigoare”, a declarat Margit Moldovan, şefa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud. La Centrul Sfântul Luca Beclean sunt internate persoanele adulte cu afecţiuni ca stări post-traumatice, afecţiuni reumatice, deficienţe fizice, cu afecţiuni sechelare neuropsihice, dar şi cu certificat de încadrare în grad de handicap care au recomandare pentru recuperare. Localnicii spun cu milă că mulţi pacienţi au ajuns în stadiul de „legumă”, adică sunt total dependenţi de sprijinul cadrelor medicale. 

Om la om

Numai la Centrul „Sfântul Luca” lucrează 64 de persoane care au în îngrijire 60 de bolnavi internaţi. E vorba de asistente medicale, medici, psihologi, logoped, kinetoterapeut şi pertsonal administrativ. Cel mai mic salariu este de 600 de lei, iar cel mai mare se apropie de 1.600 lei. La Centrul de recuperare pentru tinerii cu handicap Beclean sunt 57 de angajaţi care au grijă de 60 de asistaţi, iar la Centrul Alzheimer alţi 57 de, oameni, care lucrează pentru 50 de asistaţi. Centrul de îngrijire pentru persoane cu handicap de la Nuşeni numără peste 40 de angajaţi, iar cel pentru îngrijirea vârstnicilor alţi 35.

Cele mai citite

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în 2 săptămâni şi adoptată prin HG până la final de iunie

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în două săptămâni, urmând să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern până la finalul lunii...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă