12.2 C
București
marți, 15 octombrie 2024
AcasăSpecialCartea 3D, o altfel de campanie de prevenție a traficului de persoane

Cartea 3D, o altfel de campanie de prevenție a traficului de persoane

Asociația ”Femei răscumpărate, eliberate” (FREE) a lansat o campanie de prevenție a traficului de persoane inedită: astfel, a luat naștere o carte 3D, ”Deciziile determină destinul”. Lucrarea este o bandă desenată care spune povestea a trei tinere, din medii sociale diferite, care au încăput pe mâinile traficanților de persoane. 

Lidera asociației, Laetitia Gotte Drăgan, a povestit că au realizat că nu au programe de prevenție destinate copiilor de 10/11 ani, în condițiile în care statisticile arată că copii din ce în ce mai tineri încep să fie traficați.

”În urmă cu doi ani, un tată îngrijorat pentru fiica sa de 10 ani, a adus-o la Asociația noastră pentru a-i explica ce înseamnă traficul de persoane și cum să se apere împotriva oricărui fel de amenințare. Privind materialele noastre, ne-a întrebat dacă nu avem materiale destinate pentru vârsta fetei. Ne-am dat seama că toate flyerele noastre, afișele, video-urile, erau adaptate pentru un public mai matur. Totuși cifrele oficiale arată că vârsta de intrare în prostituție este destul de mică. Am realizat că informația trebuie să ajungă la preadolescenți și la adolescenți. Așa a luat naștere viziunea cărții 3D”, a spus fondatoarea Asociației FREE.

Cartea urmărește povestea a trei tinere, Dana, Deea și Debora, care printr-o serie de întâmplări, ajung pe mâinile unor traficanți de persoane, iar, de acolo, copilăria lor este distrusă. Scriitoarea a fost Georgiana Drăgan, membră FREE, care s-a inspirat pentru poveștile fetelor din propria ei experiență, dar și din discuțiile pe care le-a purtat cu lucrătoarele sexuale de pe străzile din București.

Asociația FREE are un program prin care membrele asociației merg pe străzi și discută cu fetele care se prostitutează, leagă relații cu ele, încearcă să le ajute, le află poveștile și le oferă sprijin în orice situație. David Ryan, de la asociația Eliberare, a spus că membrele FREE sunt pentru lucrătoarele sexuale acel ”cineva pe care știu că îl pot suna atunci când au probleme pentru că va veni în ajutorul lor”.

Georgiana a povestit că unul dintre cele mai mari șocuri pe care le-a avut de când a lucrează la FREE și interacționează cu lucrătoarele sexuale a fost când una dintre fete i-a povestit că nu mai are telefon, deoarece i l-a furat un client, după ce a bătut-o, după care i-a arătat vântăile. Atunci, Georgiana a realizat că lucrătoarele sexuale fiind atât de obișnuite cu violența și trăind în permanență sub amenințare și-au dezvoltat capacitatea de a relata astfel de evenimente cu o seninătate care poate șoca o persoană care a fost ferită de abuzuri și agresiuni.

De asemenea, Georgiana a explicat că și ei i-a fost greu să treacă peste prejudecata că femeile care practică prostituția fac asta pentru că vor și a arătat că multe dintre lucrătoarele sexuale sunt traficate, iar cele care sunt pe străzi voluntar au fost obligate să se prostitueze de alte împrejurări: sărăcie, lipsa posibilității de a obține un venit în alt mod, copii pe care trebuie să îi întrețină.

Autoarea cărții a dezvăluit și un element personal din viața ei: a fost dependentă de droguri timp de cinci ani. Această experiență a ajutat-o să înțelegă cât de vitale sunt deciziile pe care le luăm încă de la o vârstă fragedă. Spune că dacă la ea la școală ar fi fost campanii de prevenție, i s-ar fi spus efectul devastator al drogurilor, poate destinul ei ar fi fost diferit. Acesta este mesajul pe care vrea să îl transmită: deciziile pe care le luăm, încă de la o vârstă timpurie ne așează pe un anumit drum. Astfel, speră că prin această carte multe tinere să spună nu atunci când sunt ademenite cu cuvinte frumoase de vreun bărbat care urmărește să le transforme în prostituate.

Reprezentantul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), George Eremia, a salutat efortul depus pentru această carte și a explicat că este necesară în ceea ce privește prevenția traficului de persoane. Totodată, Eremia a arătat că, din păcate, România va continua să fie unul dintre principalii furnizori de femei obligate să se prostitueze în Europa, până când nu va exista un efort conjugat al instituțiilor statului cu ONG-urile.

”După ce ies din sistem, dacă ies, victimele încearcă să se reintegreze în societate. Este cel mai greu lucru de făcut. Noi nu vrem să acceptăm aceste victime. Societatea nu le acceptă. Această carte este un mijloc de comunicare. Cu acceptul asociației FREE, ANITP va folosi această carte. Din nefericire, studiile noastre ne arată că vârstele victimelor scad de la an la an. Am ajuns să avem victime de 10 ani. Imaginați-vă ce înseamnă acest lucru. Cu această carte puteți să trimiteți un mesaj antitrafic. Mesajele de prevenție sunt foarte necesare la noi în țară. Noi considerăm  că nevoia cea mai mare în România este ca eforturile să fie conjugate. Fiecare asociație, individual, poate să aibă inițiative lăudabile. Însă, fără un efort conjugat rezultatele nu vor fi pe măsură”, a spus Eremia.

Cartea este un proiect al asociației FREE. Astfel, autoarea a fost Georgiana Drăgan, iar de ilustrație s-a ocupat Grace Gotte. Site-ul cărții 3D, de unde banda desenată poate fi descarcată gratuit, a fost realizat de asociația Eliberare. 

 

Cele mai citite

Țânțari veniți cu avionul răspândesc malarie pe toate continentele

Cazuri care ajung la noi în țară provin și de la cei care se întorc din Franța sau Danemarca, nu doar din zona africană Managerul...

SUA sunt îngrijorate de manevrele Chinei de lângă Taiwan

Statele Unite şi-au exprimat luni îngrijorarea cu privire la noul val de manevre militare chineze din apropierea Taiwanului, subliniind că aceste exerciţii "nejustificate" ar...

Pe ușa din dos a Academiei

Există pe lumea aceasta instituții laice care sunt înconjurate de un nimb sacral misterios. Partea de basorelief este una seducătoare și impunătoare, în spatele...
Ultima oră
Pe aceeași temă