25.1 C
București
vineri, 5 iulie 2024
AcasăSpecial"Carol I" se lupta cu "Boogie" la Mamaia

„Carol I” se lupta cu „Boogie” la Mamaia

Cu un buget cu 40% mai mic fata de anul trecut, IPIFF i-a adus la Constanta pe Corneliu Porumboiu si filmul sau "Politist, adjectiv", prezentat in afara competitiei.

In sectiunea Competitie lungmetraj, filme deja premiate la Gopo ("Boogie", "Nunta muta", "Schimb valutar") concureaza cu altele care nu au apucat acest premiu (printre care "Weekend cu mama", "Intalniri incrucisate").

Alte filme prezentate la festival: "Vagabondul milionar" (va fi proiectat de cinci ori), "In clasa" si "De partea cealalta".

"Bine ati venit la ce de-a patra editie, care s-a facut cu un mare semn de intrebare, motivul fiind criza financiara in care ne aflam anul acesta", a spus in cuvantul de deschidere Dinu Tanase, directorul festivalului, care se desfasoara la Constanta-Mamaia in perioada 22-28 iunie. Cu un buget redus cu 40% fata de anul trecut, IPIFF a fost deschis de o proiectie a filmului "Politist, adjectiv", recent premiat la Cannes. Vedeta Galei de deschidere a fost Corneliu Porumboiu – sala s-a umplut pana la refuz cu curiosii veniti sa-l vada pe regizor si care au ocupat pana si scarile. Porumboiu a aparut mai devreme decat era asteptat, intr-o tinuta lejera – jeansi, adidasi – si cu nelipsita modestie bonoma. Filmul lui Porumboiu nu participa la competitie, ci, similar cu "Katalin Varga", hipnoticul film al britanicului Peter Strickland este doar o avanpremiera.

Opt filme romanesti in competitie
In sectiunea de concurs se bat cateva filme care au fost deja prezente la Premiile Gopo, dar si altele care nu au prins aceste premii: "Nunta muta" (Horatiu Malaele), "Boogie" (Radu Muntean), "Carol I" (Sergiu Nicolaescu), "Schimb valutar" (Nicolae Margineanu), in prima categorie, si "Weekend cu mama" (Stere Gulea), "Cea mai fericita fata din lume" (Radu Jude), "O secunda de viata" (Ioan Carmazan), "Intalniri incrucisate" (Anca Damian), care nu au ajuns la Gopo.
Spre deosebire de anul trecut, cand sectiunea de filme straine "Panorama" a excelat in pelicule usurele, de vacanta, editia de anul acesta a programat filme mai bune calitativ, printre ele si "In clasa"/"Entre les Murs", Cannes 2008, "De partea cealalta"/"Auf der Anderen Seite" al turcului Fatih Akin, tragicul "Luptatorul"/"The Wrestler", cu Mickey Rourke in rolul unui luptator de wrestling batran si ratat. Putin obositoare insistenta cu care este proiectat "Vagabondul milionar", de cinci ori, in total.

Corneliu Porumboiu, in direct cu fanii pe twitter
Legat de lungmetrajul lui Danny Boyle, sambata va fi prezentata camera cu care a fost realizat primul film digital, si nu pe pelicula, laureat cu Oscar. Danny Boyle povesteste ca, impreuna cu operatorul sau Don Mantle, cauta o camera discreta care sa-l ajute sa intre, documentarist, in viata mahalalei din Mumbay fara sa streseze locuitorii, suspiciosi in prezenta unui aparat de filmat.
Rezultatul a fost SI – 2K Mini, o camera cat doua pachete de tigari suprapuse, aparat aflat pe atunci in faza de prototip. Camera a fost legata la un laptop pe care cei doi il tineau intr-un rucsac in spate. Un exemplar ceva mai varstnic al acestui prototip va fi prezentat la IPIFF in ultima zi a festivalului, in cadrul unui workshop. Tot in seria performantelor tehnologice trebuie sa remarc ca, in raport cu anul trecut, festivalul s-a updatat, facandu-si cont pe twitter, unde fanii le-au putut pune, marti, intrebari lui Dinu Tanase si Corneliu Porumboiu.
Personal, cel mai mult ma intereseaza scurtmetrajele prezentate in sectiunea "scolilor de film", unde studenti de la UNATC, Universitatea Media, Hyperion, Sapientia isi prezinta productiile (154, anul acesta). Sectiunea beneficiaza de un premiu insolit – un scuter.

Gala finala si party sambata seara
Festivalul va fi jurizat de o echipa cam eclectica, formata din Alexandru Tocilescu, Ramona Badescu, Sorin Lucian Ionescu (TVNeptun), Manuela Cernat si Cristian Tudor Popescu, premiile fiind acordate sambata, in cadrul unei gale care va incepe la 20.30. Multa lume, in special tinerii, asteapta party-ul de dupa gala, unde, de la 22.30, va mixa sunet si imagine Addictive TV, un duo britanic de breakbeat.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 863: Un copil ucis și cinci adulți răniți, în Krasnodar

Cinci persoane au fost rănite şi un copil a fost ucis într-un atac ucrainean cu drone asupra regiunii ruse Krasnodar, a anunţat vineri guvernatorul...

Șeful Administrației Finanțelor Publice Giurgiu, anchetat de DNA pentru trafic de influență

Procurorii anticorupție l-au reținut, joi, pe Mihai Sebe, şef al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Giurgiu, fiind acuzat de trafic de influență. Potrivit unui comunicat...

Campanie electorală tensionată în Franța

Mobilizări masive ale polițiștilor francezi Duminică, 7 iulie 2024, va avea loc turul doi al parlamentarelor în Franța. Extrema dreaptă este încrezătoare că victoria alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă